تکبر علمی و غرور فکری از بدترین صفات انسان است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، حجت الاسلام والمسلمین سید مجتبی میردامادی در سخنرانی شب گذشته که در مسجد الغفور خیابان سروش برگزار شد، گفت: تکبر از آفات معرفت الله است.
وی در ادامه مبحث آفات معرفت الله افزود: سومین عاملی که انسان را از سیر معنوی در رسیدن به معرفت الله بازمی دارد، کبر و غرور است؛ نمونه بارز موجودی که به سبب تکبر ورزی از سیر معنوی بازماند، ابلیس است.
حجت الاسلام والمسلمین میردامادی با توجه به آیاتی از قرآن که تشریح کننده خلقت ابتدایی انسان است، خاطرنشان کرد: امیر مؤمنان(ع) در نهج البلاغه می فرمایند، ابلیس 6 هزار سال خداوند را عبادت کرد و جایگاهش در عالم ملکوتیان بود ولی به سبب تکبر ورزیدن در برابر امر الهی از عالم ملکوتیان رانده شد و وضعیتش به گونه ای رقم خورد که در حال حاضر همه انسان ها او را لعن می کنند.
امام جمعه موقت اصفهان ادامه داد: تکبر مانند ویروسی بسیار قوی است و سیستم روحانی بدن را مختل می کند، این میکروب روزنه ای بسیار درشت برای نفوذ شیطان است؛ انسان هایی که از این صفت زشت رهایی یافته اند تا حدود زیادی از تسلط شیطان در امان هستند.
استاد اخلاق حوزه علمیه تبیین کرد: عباد مخلَص هرگز مورد نفوذ شیطان قرار نمی گیرند؛ قبل از انقلاب یکی از وزرای شاه برای تغییر رویکرد امام راحل وارد قم شد و به امام خمینی(ره) گفت، اگر رویکرد خودتان را تغییر دهید شاهنشاه قول می دهد همه مخارج حوزه های علمیه را همچون دانشگاه ها تأمین کند و هر پست و مقامی بخواهید در اختیارتان قرار دهد، امام خمینی(ره) در پاسخ به سخنان آن وزیر آیاتی از سوره فجر که می فرماید«اَلَمْ تَرَ کَیْفَ فَعَلَ رَبُّکَ بِعَادٍ إِرَمَ ذَاتِ الْعِمَادِ الَّتِی لَمْ یُخْلَقْ مِثْلُهَا فِی الْبِلادِ وَثَمُودَ الَّذِینَ جَابُوا الصَّخْرَ بِالْوَادِ وَفِرْعَوْنَ ذِی الأوْتَادِ الَّذِینَ طَغَوْا فِی الْبِلادِ فَأَکْثَرُوا فِیهَا الْفَسَادَ» را تلاوت کردند و آن وزیر که نامش امینی بود، بدون این که سخنی بگوید محضر امام را ترک کرد.
وی با بیان این که دشمن در انتخابات در افرادی که معروف به خاکستری هستند، نفوذ می کند، تصریح کرد: این افراد توانایی تشخیص اصلح را ندارند به همین سبب دشمن در آن ها نفوذ می کند ولی افرادی که متدین هستند هرگز گول سیاهنمایی های دشمن را نمی خورند.
حجت الاسلام والمسلمین میردامادی با اشاره به آیه سی و پنجم سوره غافر که می فرماید«الَّذِینَ یُجَادِلُونَ فِی آیَاتِ اللَّهِ بِغَیْرِ سُلْطَانٍ أَتَاهُمْ کَبُرَ مَقْتًا عِنْدَ اللَّهِ وَعِنْدَ الَّذِینَ آمَنُوا کَذَلِکَ یَطْبَعُ اللَّهُ عَلَى کُلِّ قَلْبِ مُتَکَبِّرٍ جَبَّارٍ» گفت: افرادی که بدون دلیل و منطق بر علیه دین جدال می کنند گناهاشان نزد خداوند و مؤمنان بسیار بزرگ است و خداوند به سبب این رفتار بر قلب هر متکبر جباری مُهر می زند؛ بسیاری از انسان ها ایمان نداشتند ولی به سبب این که تابع منطق بودند از شنیدن صحبت های پیامبر(ص) به دین اسلام ایمان آوردند.
امام جمعه موقت اصفهان خاطرنشان کرد: یکی از صفات بسیار خوبی که علامه طباطبایی داشتند این بود که اگر کسی برای جدل کردن در دین خدمت ایشان می آمد، ایشان کاملاً سکوت می کردند و یک کلمه به او پاسخ نمی دادند ولی اگر کسی به دنبال درک حقیقت بود، روزها برای هدایت او وقت می گذاشتند.
وی در پایان گفت: بدترین حالات برای انسان این است که تکبر علمی و غرور فکری داشته باشد؛ البته این مسأله مربوط به زمانی که انسان سخنی را از قرآن و اهل بیت(ع) بیان می کند و روی آن پافشاری دارد، نیست./202/867/ب1