حل مشکلات اقتصادی کشور در گرو اصلاح نظام بانکی/ وزرای کشورهای اسلامی فکری برای مظلومان میانمار بکنند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید امروز در درس خارج خود که در مسجد اعظم قم برگزار شد، با اشاره به روایتی از پیامبر گرامی اسلام(ص)، گفت: حضرت فرمود زمانی می رسد که مردم برای کسب مال بین حلال و حرام تفاوتی قائل نیستند، حضرت در بیانی دیگر می فرمایند زمانی می رسد که همه رباخوار می شوند یا غبار رباخواری بر آن ها تأثیر می گذارد.
وی افزود: متأسفانه جامعه ما امروز دچار و گرفتار این مسأله است، با پیروزی نظام و انقلاب اسلامی افراد به فکر افتادند تا قوانین و برنامه های نامشروع زمان پهلوی را تغییر دهند، از جمله این امور نظام بانکداری بود که متأثر از غرب و همراه با ربا بود.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این که بنا شد که افراد عالم و فاضل نظام بانکداری اسلامی و بدون ربا را بنویسند و تدوین کنند، اظهار داشت: این برنامه بر اساس هشت عقود اسلامی و شرعی نوشته شد تا در بانک ها اجرایی شود.
وی ادامه داد: اگر به این برنامه عمل می کردند مراکز تولیدی رونق پیدا کرده و چرخ های اقتصاد کشور به خوبی راه می افتاد اما متأسفانه بانکداران سودجو و منفعت طلب قوانین بانکداری اسلامی و بدون ربا را دور زدند و کارهای خود را انجام دادند.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی حل مشکلات اقتصادی کشور را در گرو اصلاح نظام بانکی دانست و ابراز داشت: متأسفانه بانک ها با رفتارهای نادرستی همچون فاکتورهای صوری و کارهای اشتباه دیگر حلال را به حرام تبدیل کرده و سودها را به صورت ربا در آوردند.
وی عنوان کرد: این موارد سبب شد که مردم گرفتار مسأله ربا شوند و در زندگی آن ها اثر بگذارد، عجیب این این برخی چنین پول هایی را می گرفتند و به زیارت هم می رفتند، بانک می گوید من دنبال درآمد خود هستم، بارها به مسؤولات تذکر دادیم که با بانک ها آموزش دهند که مثلا فاکتورها نباید صوری باشد چون سبب حرمت می شود بلکه باید واقعی باشد اما گوش ندادند و شاهد وضع امروز هستیم.
این مرجع تقلید خاطرنشان کرد: پول های ربا و پول های حلال مردم در بانک رفته و با هم مخلوط شده و غبار آن بر کسانی که رباخوار نیستند هم نشسته است، چرا دعاها مستجاب نمی شود و مشکلات اقتصادی روز افزون است؟ این خلاف بزرگ وجود دارد.
وی اضافه کرد: باید برای این وضعیت فکر اساسی کرد، یکی دیگر از موارد فراموش شده در بانک ها مهلت دادن به شخصی است که در سختی و ورشکستگی قرار دارد، اگر کسی ورشکست شده و نمی تواند بدهد باید به او مهلت داده شود اما بانک ها کاری ندارند و می گویند اگر بدهی را ندهد ما جریمه را می نویسیم.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که صریح قرآن به فراموشی سپرده شده است، گفت: درست است که اگر کسی ورشکسته و در سختی نباشد و دارای مال باشد اما بدهی را پرداخت نکند می توان او را جریمه کرد اما حاکم شرع باید آن را جریمه کند و جریمه در بیت المال می رود.
وی افزود: این غیر از جریمه های تأخیر بی حساب و کتاب بانک ها است و حتی روزشمار دریافت می کنند که نقطه انحراف دیگری در کار آن ها است، امیدواریم همان کسانی که روز اول نشستند و بانکداری بدون ربا را درست کردند فکری کنند که وضع فعلی اصلاح شود، تا زمانی که این وضعیت اصلاح نشود مسائل اقتصادی کشور در بن بست خواهد بود و داد مردم هم بلند می شود، در این صورت افراد فقیر، فقیرتر و افراد غنی، غنی تر می شوند.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این که وقتی ایمان قوی باشد انسان حتی اگر تنها هم باشد به دستور الهی عمل می کند، اظهار داشت: انسان در مسیر حق و در صورتی که تنها باشد نباید وحشت کند بلکه باید به راه درست خود ادامه دهد، مراجع تقلید مرتب درباره مشکلات کشور به ویژه مسأله بانک ها تذکر می دهند که امیدواریم اجرایی شود.
وی ادامه داد: قوانین خوبی وجود دارد اما دور می زنند و آن ها را اجرا نمی کنند، شکل بانکداری ما غربی است حتی سود در بانکداری غرب نهایتا 5 درصد اما در ایران بیش از 25 درصد است و حتی همانند غرب هم نیستند.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وضعیت مسلمانان مظلوم میانمار، ابراز داشت: مسأله میانمار واقعا یکی از مشکلات جهان اسلام شده است، متأسفانه در حال کشتار مسلمانان هستند و آن ها را آواره می کنند، وقتی انسان عکس این مظلومان را می بیند که آواره شده اند و بچه شیرخوار را به دوش گرفته اند و از میان رودخانه رد می شوند بسیار رقت بار است.
وی عنوان کرد: چرا جهان اسلام سکوت می کند؟ برخی از کشورهای اسلامی اظهار همدردی کردند اما عده بیشتری ساکت هستند چرا؟ آیا این ها برادران و خواهران مسلمان ما نیستند؟ آیا نباید وقتی مسلمانی فریاد زد به داد آن ها برسند.
این مرجع تقلید خاطرنشان کرد: دو پیشنهاد است که اگر عملی شود بسیار خوب است، پیشنهاد اول این است که وزرای کشورهای اسلامی دور هم بنشینند و فکری کنند، به یقین تشکیل چنین جلسه ای اثرخواهد گذاشت، سازمان ملل تنها محکوم می کند و کار دیگر ندارد.
وی اضافه کرد: این سازمان اقدام نمی کند چون بعضی از دولت های نیرومند در این کشتار منافع دارند، حالا که سازمان ملل کاری نمی کند وزرای کشورهای اسلامی باید دست به کار شوند، پیشنهاد دیگر این است که عده ای از علمای برجسته چند کشوری که اظهار همدردی کردند همانند ایران، ترکیه، عراق، مصر و لبنان در میانمار حضور پیدا کرده و با سران آن ها صحبت کنند و ببیند که مسأله چیست و مشکل کجا است و چرا چنین کاری می شود؟
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که علما باید بروند راه حلی پیدا کنند، گفت: این مسأله کار سیاسی نبوده بلکه کاری انسانی است، باید با سران آن ها صحبت کنند تا علت و سرچشمه مسأله مشخص شود و درمان درد کدام است، امیدواریم که این مشکل مهم دنیای اسلام حل شود و هر روز ضربه ای به روح ما به واسطه این عزیزان وارد نشود./1323/۲۰۱/ح