۲۷ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۲:۳۰
کد خبر: ۵۲۶۴۰۰

اخطار آخر

برخلاف پافشاری رییس اقلیم کردستان عراق و حامیانش برای استقلال از عراق، تمامی طرف‌های منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله دولت مرکزی عراق، ترکیه، ایران، آمریکا، انگلیس، سازمان ملل و اتحادیه اروپا با این همه پرسی مخالفت رسمی خود را اعلام و آن را بر خلاف قانون اساسی عراق و مصالح کردها قلمداد کردند.
شمخانی

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از صبح نو، دریابان علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی به تبعات جدایی اقلیم از عراق اشاره کرد و گفت: وی مخالفت رسمی جمهوری اسلامی ایران با برگزاری همه پرسی در منطقه اقلیم عراق را بار دیگر اعلام کرد و گفت: هرگونه خدشه به تمامیت ارضی و وحدت سرزمینی عراق موجب بازبینی و تغییر جدی در روند همکاری موجود بین ایران و اقلیم خواهد شد.

دبیر شورای عالی امنیت ملی با تبیین اقدامات و فعالیت‌های سیاسی و دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران از طریق گفت‌وگوی نزدیک با مسوولین اقلیم کردستان، دولت عراق و همسایگان این کشور افزود: ایران به طور قطع صرفاً، دولت واحد، یکپارچه و فدرال عراق را به رسمیت می‌شناسد.

نماینده مقام معظم رهبری با اشاره به موضع غیر قابل تغییر جمهوری اسلامی ایران در خصوص ضرورت حفظ تمامیت ارضی و وحدت سرزمینی عراق افزود: هرگونه خدشه به این اصل راهبردی، موجب بازبینی و تغییر جدی در روند همکاری موجود بین ایران و اقلیم کردستان عراق خواهد شد. وی مشروعیت معابر و گذرگاه‌های مرزی جمهوری اسلامی ایران با مناطق اقلیم کردستان عراق را صرفاً به دلیل وجود اقلیم به عنوان بخشی از عراق یکپارچه عنوان کرد و اظهار داشت: توافقات مرزی صرفاً با محوریت دولت مرکزی عراق پابرجا بوده و جدایی اقلیم کردستان از دولت مرکزی عراق به معنای مسدود شدن تمامی معابر و گذرگاه‌های مشترک مرزی خواهد بود.

وی در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به وجود توافقات نظامی و امنیتی بین ایران و اقلیم کردستان عراق خاطرنشان کرد: جدایی اقلیم کردستان از خاک عراق به مفهوم پایان یافتن تمامی این توافقات خواهد بود و پس از آن ایران در چارچوب تأمین امنیت مرزهای مشترک در رویکرد خود برای مقابله با حضور و فعالیت ضدانقلاب ایرانی که در مناطقی از کردستان عراق تردد دارند به صورت جدی تجدیدنظر کرده و با شیوه‌های کاملاً متفاوت نسبت به گذشته رفتار خواهد کرد. شمخانی با تأکید بر ضرورت تداوم گفت‌وگو برای حل و فصل مسائل موجود و تجدیدنظر در اتخاذ تصمیمات شتاب زده افزود: هنوز فرصت کافی برای مسوولان کردستان عراق برای اجابت دعوت‌های خیرخواهانه با هدف تأمین منافع جامعه کردی و کشور عراق و جلوگیری از شکل‌گیری روندهای ضد امنیتی در منطقه وجود دارد.

اتمام حجت سردار سلیمانی

اما روز گذشته خبرگزاری اسپوتنیک نیر مدعی شد مسوولان سیاسی و نظامی از هر دو کشور ایران و آمریکا به کردستان عراق رفتند تا مقام‌های حکومت اقلیم کردستان را متقاعد کنند که برگزاری همه پرسی برای استقلال را لغو کنند و یا پس از برگزاری رفراندوم در تاریخ سوم مهرماه (25 سپتامبر) درخواست خود برای استقلال از دولت مرکزی عراق را منتفی کنند. اسپوتنیک می‌افزاید: سرلشگر قاسم سلیمانی، یکی از فرماندهان سپاه از ایران و برت مک گورک، فرمانده نیروی مخصوص مبارزه با داعش به همراه داگلاس سلیمان سفیر آمریکا هفته گذشته به بغداد و اربیل و سلیمانیه رفتند تا دو طرف عراقی را تشویق به رسیدن به توافق کنند. به گفته این خبرگزاری ، سردار سلیمانی فرمانده ایرانی به مقام‌های اتحادیه میهنی کردستان عراق گفت: من تاکنون از نیروهای مردمی الحشد الشعبی خواسته‌ام به کردستان عراق حمله نکنند. اما دیگر این کار را نخواهم کرد.

سفر سر لشکر باقری به ترکیه
پیش از این هم سرلشکر محمدحسین باقری رییس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در سفر مردادماه خود به ترکیه در خصوص همه پرسی منطقه اقلیم عراق با مقامات ترکیه مذاکراتی انجام داد. رییس ستاد کل نیروهای مسلح بعد از این سفر اشتراکات مواضع ایران و ترکیه درباره موضوع همه‌پرسی استقلال کردستان عراق خبر داد و گفت: در این دیدار دو طرف ایرانی و ترکیه‌ای تأکید و اعلام کردند که برگزاری این همه پرسی اگر چنانچه اتفاق بیفتد، مبنایی برای آغاز یک سری تنش و درگیری در داخل کشور عراق خواهد بود که تبعات آن دامنگیر کشورهای همجوار خواهد شد.

هشدار رحیم صفوی
اما از دیگر مقامات ایرانی که درباره این همه پرسی به اقلیم کردستان هشدار داد سردار سرلشکر رحیم صفوی بود. مشاور عالی فرماندهی کل قوا که چندی پیش به غرب کشور سفر کرده بود در اختتامیه جشنواره بیستم تولیدات صداوسیما در سنندج در این خصوص؛ گفت: «تجزیه عراق و سوریه، توطئه آمریکایی ـ صهیونیستی برای ایجاد ناامنی طولانی مدت در منطقه است. اولین کسانی که از ترفند تجزیه طلبی، ضرر می‌بینند مردم منطقه اعم از عراق و سوریه و ایران و ترکیه هستند.  مشاور عالی فرماندهی کل قوا در امور مربوط به نیروهای مسلح با اشاره به حضور تروریست‌ها در سوریه و عراق اظهار کرد: «تجزیه شمال عراق باعث ایجاد جنگ و ناامنی طولانی در منطقه می‌شود؛ من این موضوع را به‌عنوان یک هشدار و دلسوزی برای مردم خودمان و عراق یادآوری کردم و امیدواریم با هوشیاری مردمان کرد منطقه، توطئه دشمنان با شکست مواجه شود.»
لغو سفر رییس جمهور عراق به نیویورک

رییس‌جمهور عراق هم با اعلام لغو سفرش به نیویورک(هفتاد و دومین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد) ، طرحی ابتکاری برای عبور از بحران همه‌پرسی جدایی منطقه کردستان، ارائه کرد.

«فؤاد معصوم» رییس‌جمهور عراق، از طرح ابتکاری‌اش درباره بحران جاری به وجود آمده بر سر مسأله همه‌پرسی جدایی منطقه کردستان خبر داد و در بیانیه‌ای اعلام کرد: سفرش به نیویورک برای حضور در نشست‌های مجمع عمومی سازمان ملل را که قرار بود امروز انجام شود، لغو کرده و «حیدر العبادی» نخست‌وزیر عراق را مأمور این حضور در سازمان ملل کرده است تا وی بر روی طرح ابتکاری گفت‌وگو با اربیل برای رفع بحران ایجاد شده در عراق بر سر مسأله همه‌پرسی متمرکز شود.

نوری مالکی: اجازه تأسیس «اسرائیل دوم» را نمی‌دهیم

نوری المالکی، معاون اول رییس‌جمهور عراق در پی اصرار رییس منطقه کردستان عراق بر همه‌پرسی برای جدایی کردستان از عراق اعلام کرد که «اجازه تأسیس اسرائیل دوم»  در شمال عراق را نمی‌دهیم.

مخالفت ترکمن‌های کرکوک

از سوی دیگر؛ ارشد صالحی رییس جبهه ترکمن‌ها و نماینده مردم کرکوک در مجلس ملی عراق اعلام کرد که ترکمن‌های این کشور مخالف برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم کردستان توسط دولت محلی هستند. صالحی در مصاحبه با آناتولی گفت که برگزاری همه پرسی استقلال در اقلیم کردستان عراق به نفع هیچ کسی نخواهد بود. وی افزود: برگزاری همه پرسی استقلال در اقلیم کردستان عراق در تاریخ 25 سپتامبر امسال با واکنش زیادی در منطقه و عراق رو به رو شده و به نظر ما برای هیچ کسی سود و نفعی در پی نخواهد داشت.

سازمان ملل خواستار تعویق همه‌پرسی کردستان عراق شد

واکنش سازمان ملل از «مسعود بارزانی» رییس اقلیم کردستان عراق برای تعویق همه‌پرسی جدایی این منطقه هم قابل تأمل است.  «جان کوبیس» نماینده ارشد سازمان ملل در عراق به بارزانی پیشنهاد داد به جای همه‌پرسی، مذاکراتی را با دولت بغداد برای رسیدن به توافقی ظرف 3 سال آغاز کند و تأکید کرد جامعه بین‌المللی نیز حامی آن خواهد بود. به نوشته خبرگزاری فرانسه، طرح کوبیس شامل مذاکراتی میان اربیل و بغداد، با نظارت شورای امنیت سازمان ملل جهت رسیدن به توافقی بر سر اصول و دستورالعمل‌های شکل آتی روابط آن دو، در ازای به تعویق افتادن همه‌پرسی تا پایان این مذاکرات است.

مخالفت انگلیس با همه پرسی

یک سخنگوی وزارت خارجه انگلیس هم در این باره در این زمینه گفت: «انگلیس از برگزاری همه پرسی مورخ 25 سپتامبر که دولت کردستان عراق خواهان آن است، حمایت نمی‌کند. این همه پرسی خطر بروز بی‌ثباتی در منطقه را هنگامی که تمرکز باید بر شکست داعش باشد، افزایش می‌دهد. به همین دلیل، انگلیس مذاکرات جدیدی را بین دولت منطقه کردستان و دولت عراق در مورد آینده اربیل و بغداد ارائه کرده است.

آمریکا هم خواستار تعویق همه‌پرسی شد
همچنین «برت مک‌گورک»، فرستاده ویژه رییس جمهور آمریکا در ائتلاف ضد داعش اخیراً با رهبران جنبش التغییر (گوران) در بغداد، پایتخت عراق دیدار و گفت‌وگو کرد و از مقامات منطقه کردستان خواست از طریق پارلمان، همه‌پرسی را به تعویق بیاندازند. هوشیار عمر، عضو دفتر روابط دیپلماتیک جنبش گوران هم با اشاره به این دیدار گفت که ایالات متحده آمریکا دوباره با برگزاری همه‌پرسی استقلال منطقه کردستان مخالفت کرد./
۱۳۲۵//۱۰۳/خ

ارسال نظرات