۲۹ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۷:۰۱
کد خبر: ۵۲۶۹۰۶
از سوی مجمع جهانی صلح اسلامی؛

بیانیه روز جهانی صلح صادر شد

مجمع جهانی صلح اسلامی در آستانه روز جهانی صلح بیانیه صادر کرد.
مجمع جهانی صلح اسلامی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، مجمع جهانی صلح اسلامی در آستانه روز جهانی صلح بیانیه‌ای با محوریت اوضاع مسلمانان در جهان و الزامات رسیدگی به مقوله صلح صادر کرد.

متن این بیانیه به شرح ذیل است:  

صلح، امنیت، عدالت و حفظ کرامت انسانی جزء حقوق اولیه و ذاتی بشر است. هیچ کس و به هیچ بهانه ای نمی‌تواند این حق را از ابناء بشر سلب کند. اما تحقق این حقوق مستلزم تلاش برای برداشت مشترک از این مفاهیم است. صلح از این منظر، نه عرصه ای برای بازی های سیاسی و جذب فریبکارانۀ افکار عمومی، بلکه چارچوبی برای استواری حق و امنیت بخشیدن به زندگی جمعی انسان ها بر پایۀ عدالت، عزّت، کرامت و کمال خداگونه است.

با وجود این مفاهیم غنی و تلاش گسترده ای که برای تحقق آن صورت پذیرفته است؛ آنچه امروزه و در عرصه جهانی شاهد آن هستیم وجود تروریسم، ناامنی و بی عدالتی است که باعث ترس، وحشت و تنفر در گوشه و کنار جهان شده و چرخه ای از بی اعتمادی وتبعیض را در جهان به وجود آورده است. تحولات و وقایع اخیر در عرصه بین المللی به خوبی نشان می دهد که در عصر کنونی «صلح و عدالت» بیشتر از هر چیز دیگری در معرض خطر، تهدید و نقض قرار دارد.

روز جهانی صلح در سال 2017 با شعار: « صلح، احترام، امنیت و کرامت برای همه؛ با تمرکز ویژه بر وضعیت مهاجرین و پناهندگان در سراسر جهان»، در حالی فرا می رسد که تجاوز به حقوق انسانها در برخی نقاط همچون فلسطین، سوریه، عراق، یمن، بحرین، میانمار و نقض گستردۀ حقوق مهاجران همچنان ادامه دارد و وقایع دیگری چون تهدیدات ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده و اقدامات بی ثبات کننده او و حامیان آن و تهدیدات پراکنده اما خطرناک گروه تروریستی داعش  جهان را تحت تأثیر خود قرار داده است.

«مجمع جهانی صلح اسلامی» که بیش از یک دهه با ترویج گفتمان «صلح عادلانه» مشغول به فعالیت می باشد، معتقد است : شعار ظاهریِ دستیابی به صلح و رعایت حقوق بشر که از سوی قدرت های بزرگ و در قالب تجاوز به سایر کشورها مطرح می شود؛ در عرصه عمل چیزی جز نابودی صلح و امنیت و آوارگی صدها هزار خانواده دستاوردی بدنیال نداشته است.

بسیاری از جنگ‌هایی که در طول تاریخ بشریت، رخ داده است در ظاهر با هدف تامین و گسترش صلح اتفاق افتاده است و کشورهای متجاوز این گونه وانمود کرده‌اند که به عنوان منادیان و ناجیان بشریت می‌خواهند زمامداران ظالم را برکنار کرده و حاکمان عادل را برای تحقق صلح، امنیت و عدالت سر کار بیاورند.  ویا به جنگ افروزان و ناقضین صلح و کرامت انسانی جایزه صلح دادند.اما تجربه  مختلف در جهان این موضوع را اثبات کرده است که معمولا وضع صلح ،امنیت و کرامت انسانی، پس از پایان جنگ، نه تنها بهبود پیدا نکرده بلکه نا امنی و بی عدالتی  صلح و امنیت در این کشورها گسترش یافته  و وضع موجود نسبت به قبل از تهاجم، وخیم‌تر نیز شده است.

مجمع جهانی صلح اسلامی به عنوان یک سازمان مردم نهاد بر این باور است که : به نظر این مجمع، امروزه بشر و جامعه بشري به دليل تنوع و تكثر تهديدها، بيش از هر زمان ديگري به صلح نياز دارد. تروریسم، سلطه جويي‌هاي سياسي، فرهنگي و اقتصادي، فقر، بيماري، جنگ و كشتار افراد بيگناه به ويژه غيرنظاميان، از مهمترين تهديدهايي هستند كه حيات پايدار بشري را نشانه رفته و روز به روز بر ابعاد اين تهديدها به زيان بشريت و ارزش‌هاي بشري افزوده مي‌شود.

عدم شناخت دقيق علل و عوامل تهديد صلح، موجب شده تا انسانها، محروم از صلح عادلانه، هر روز با اشكال مختلف تضييع حقوق خود مواجه شوند.

ما معتقدیم؛ گفتمان «صلح عادلانه» با تکیه بر کرامت انسانی و ارزش های فطری ادیان الهی می تواند رهیافتی عادلانه در پیش بگیرد و به مثابۀ محوری ترین انعکاس از تفسیر الهی صلح به دور از بازی های قدرت، صیانت از انسان و حقوق او را تأمین کند.  

با باور مجمع جهانی صلح اسلامی نگاه و برداشت صحیح از صلح و تلاش برای ایجاد صلح عادلانه و پایدار است که زمینه عدالت حقیقی را در جهان فراهم می‌کند که همه در پرتو آن به زندگی خوب خواهند رسید. پس وظیفۀ همه نخبگان، اندیشمندان، هنرمندان و رسانه‌ها است که در این جهت حرکت کنند تا فضای جهان را به سمت این  ارزش های بشری سوق دهند.

یکی از نیازهای اساسی در راه تحقق صلح، امنیت و عدالت در جهان، آموزش برای تداوم فرهنگ صلح است. جهان و به ویژه قدرت­های بزرگ باید به این نتیجه برسند که بدون تضییع حقوق دیگران هم می­توان منافع ملی را برآورده ساخت. برای آموزش این فرهنگ (فرهنگ صلح) می­توان با ساخت فیلم­ها، تبلیغات، برگزاری کارگاه­های متعدد در کشورهای جهان و سازمان­های فعال در این زمینه، اقدام کرد.

نخبگان و اندیشمندان کشورهای اسلامی با افزایش تعاملات و اقدامات انسان دوستانه خود، این تفکر را در دولتمردان اسلامی ترویج و توجیه کنند که به جای نگاه به بیرون و توجه به کشورهای صاحب قدرت که همواره برای برآوردن منافع خود به فکر تفرقه و دشمنی در بین مسلمانان و کشورهای اسلامی بوده­اند؛ به همگرایی­های منطقه­ای و تشکل­های فعال با تکیه بر اصول مشترک خود بپردازند.

امروزه که تصاویر مختلفی از نگرانی، تهدید و ناامنی در جهان منتشر می شود، دستگاه های فرهنگی و رسانه ای می توانند در این زمینه فرهنگ سازی کنند و و تصاویر جدیدی مبتنی بر صلح عادلانه و در راستای حفظ کرامت انسانی تولید و منتشر کنند.

رهایی از چالش­های عمده همچون «تروریسم» که پدیده­ای با اثرات جهانی می­باشد نیازمند آن است که سازمان ملل از سایه فشار قدرت­های بزرگ خارج شود و گرفتار ملاحظات خاص قدرت­ها و موارد مقطعی نگردد. بدون شک سازمان ملل چنانچه بر اساس منشور و دستورالعمل­های حقوقی آن سازمان عمل کند و برای اقامۀ صلح مبتنی بر عدالت تلاش­های جدید و جدی را پایه­ریزی کند می­تواند سهم مهمی در اقامه صلح و برقراری امنیت جهانی ایفا نماید.

از این رو، مجمع جهانی صلح اسلامی در سال جاری و همزمان با روز جهانی صلح برای توجه دادن اندیشمندان جهانی، دستگاه های بین المللی و سازمان های مردم نهاد، گزارش سالانه صلح خود را با تمرکز بر شرایط مسلمانان در جهان منتشر میکند و همگان را برای تلاش مشترک جهت بهبود زندگی بشر در مسیر صلح عادلانه دعوت می نماید./۸۵۶/ 
۲۰۳/ص
 

ارسال نظرات