۱۳ مهر ۱۳۹۶ - ۱۰:۱۵
کد خبر: ۵۲۹۸۶۹
سرمقاله؛

دیپلماسی لبخند را پایان دهید!

ادبیات دیپلماسی خارجی ما باید تغییر یابد. دیپلماسی لبخند را باید پایان داد و به جای آن اخم و خشم را باید نشان داد. این دیپلماسی در گذشته جواب داده است و آمریکا را قدم به قدم از حضور در منطقه عقب نشانده است.
یادداشت

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از رسالت، حسن کربلایی طی یادداشتی در این روزنامه نوشت:

نوام چامسکی می گوید: «آمریکا نمی تواند ایران مستقل را تحمل کند لذا واشنگتن لحظه ای از تلاش برای ضربه به ایران غافل نیست.» او در مورد چرایی این موضع آمریکا می گوید: «ایران با سرنگون ساختن شاه دیکتاتور و دست نشانده واشنگتن اقدام غیرقابل بخششی را از دید دولتمردان آمریکا انجام داده است.» این دیدگاه یک نخبه علمی آمریکاست. او بی پروا و بدون پرده پوشی نیات رهبران آمریکا در چند دهه اخیر را درباره دولت و ملت ایران بازگو می کند، اما متاسفانه برخی در داخل هنوز به این باور نرسیده اند که آمریکا دشمن درجه یک ملت و دولت ایران است و هیچ پرده پوشی در این باره ندارد.گفتگوهای هسته ای ایران با آمریکا در دولت یازدهم فارغ از این واقعیت بود و گاهی گفته می شد که این جماعت بدعهد قابل اعتماد نیستند و نمی توان توافق جدی در این باره داشت، باور نمی کردند!
آقایان ظریف و عراقچی در پاسخ به این سوال و احتمال بدعهدی آمریکایی ها در برنامه های جداگانه در صدا و سیمای جمهوری اسلامی می گفتند؛ «مگر ممکن است آمریکا این کار را بکند این کار به پرستیژ و حیثیت جهانی آمریکا لطمه می زند. آنان هرگز این کار را نخواهند کرد.»

اما هم اوباما و هم ترامپ نشان دادند که آمریکایی ها بی حیثیت تر از آن هستند که مقامات ما فکر می کردند.

لذا جمهوری اسلامی به همه تعهدات خود در برجام عمل کرد ولی آنها هنوز اندر خم یک کوچه اند. آنها تحریم ها را نه تنها لغو نکردند بلکه بر حجم آن افزودند و اکنون طلبکار هم هستند و می خواهند بگویند نقض برجام از سوی ایران اتفاق افتاده است!

روزنامه های آن روز هم که اکنون در برابر بدعهدی آمریکایی ها سکوت کرده اند، چهره کریه آمریکا را بزک و نیز خصومت،دشمنی و فریب کاری مقامات آمریکایی را پنهان می کردند.

روز شمار فرا رسیدن مادر تحریم ها به زودی به پایان می رسد و آمریکا چهره کریه تری از نقض برجام را به نمایش می گذارد. آمریکا  امروز از برجام عبور کرده و فشارهای خود را روی موارد غیرهسته ای متمرکز کرده است.

دولت و مجلس و از همه مهم‌تر کمیسیون نظارت بر برجام چه می خواهند بکنند.

ظریف اخیراً گفته است؛ «اگر واشنگتن تصمیم بگیرد از توافق هسته ای خارج شود، خروج از برجام یکی از گزینه های ایران خواهد بود.»

طبیعی است اگر آمریکا از برجام خارج شود چیزی از برجام باقی نمی ماند. سوال این است ایران پس از این خروج آمریکایی ها به جز خروج از برجام چه گزینه ای دارد تا خسارت محض این توافق را بتواند جبران کند.

هشدارهای مشفقانه منتقدین را با ادبیات ناروا و ناسزا پاسخ دادند. امروز فوری ترین کار و گزینه اصلی این است که مسیر خسارت بار را رها کنند و مسیری که منافع و مصالح ملی را تامین می کند بازتعریف نمایند.

آمریکا امروز به دنبال تفسیر و تحلیل متن برجام و مشغول کردن ایران با بازرسی های «هر کجا هر زمان» و تسری برجام از مسائل هسته ای به مسائل موشکی است تا فرصت فکر کردن ایران از گزینه های پیش رو را بگیرد.آمریکایی ها دنبال گرفتاری های خودشان در سوریه، عراق و افغانستان هستند. آنها دردهای منطقه ای خود را از درمانگاه برجام طلب می کنند. از متن کم می آورند به روح برجام پناه می برند. به روح دسترسی پیدا نمی کنند، حرف بی ربط می زنند و به زبان تهدید و زور  روی می آورند.

دولت باید به تناسب این مواضع زشت و وقیحانه آمریکایی ها ادبیات دیپلماسی خود را تغییر و پاسخ دندان شکن بدهد. چرا دولت و دستگاه دیپلماسی همزمان با تفسیر فریبکارانه و دروغین آمریکا از متن و روح برجام تفسیر درست و مطابق با واقع خود را ارائه نمی دهند؟

اخیراً ترامپ به مشاور ارشدش دستور داده که حین مذاکره با کشورها برای گرفتن امتیاز بگویید؛ "من دیوانه ام" تا طرف برای امتیاز دادن مقاومت نکند.ما که می دانستیم همه روسای جمهور آمریکا دیوانه اند اگر دیوانه نبودند دست از خصومت با ملت ایران برمی داشتند. حالا که خودشان اعتراف می کنند دیوانه اند پس گفتگو و اعتماد به دیوانه معنا ندارد باید سر او را به سنگ کوبید تا عقلش سرجایش بیاید.کره شمالی مسیر سر عقل آوردن آمریکایی ها را خوب دارد طی می کند.

ایران هم در منطقه ابزارهایی دارد که این کار را خوب سامان دهد. ادبیات دیپلماسی خارجی ما باید تغییر یابد. دیپلماسی لبخند را باید پایان داد و به جای آن اخم و خشم را باید نشان داد. این دیپلماسی در گذشته جواب داده است و آمریکا را قدم به قدم از حضور در منطقه عقب نشانده است. دولت نباید در این رویکرد تردید کند.دولتمردان ما به همان میزان که دولتمردان آمریکا از ملت ایران نفرت دارند باید نفرت خود را از آنان در گفتگوها نشان دهند.چامسکی می گوید تا حکام آمریکا یک مستبد را مثل دوران شاه در ایران ننشانند آرام نمی گیرند. به همین دلیل آنها هنوز به منافقین به عنوان آلترناتیو طمع دارند!باید به آمریکایی ها نشان داد این خوابی است که هیچ گاه تعبیر نمی شود. تصور اینکه  یک دیکتاتور شبیه شاه در ایران با حمایت آمریکایی ها مستقر شود یک رویای دست نیافتنی است./۱۳۲۵//۱۰۳/خ

ارسال نظرات