فقه و قانون با هم تعارضی ندارند


به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین محمدجعفر منتظری دادستان کل کشور امروز در مراسم اختتامیه ششمین همایش طب و قضا که در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد، با بیان این که این گونه همایش های دستاوردهای خوبی برای دستگاه قضایی خواهد داشت، اظهار داشت: چنین همایش هایی زمینه نشر علومی است که متخصصان پزشکی قانونی و حقوق دانان در سینه خود دارند.
وی افزود: اهمیت تصدی شغل پزشکی و به ویژه پزشکی قانونی و همچنین موضوع طب و قضا بر کسی پوشیده نیست؛ امام علی(ع) سه ویژگی را برای پزشک بیان کرده و نخستین مورد را لزوم داشتن تقوا می داند، چراکه یک طبیب جان وسلامت و عرض و ناموس و حریم جامعه را در اختیار دارد و لحظه ای غفلت و عدم دقت در امر پزشکی یا تشخیص موجب خسارت های بزرگ می شود.
دادستان کل کشور با اشاره به این که پزشکان وظایف گوناگونی بر عهده دارند، ابراز داشت: تقوای الهی در جایگاه پزشکی به این است که در هنگام مراجعه بیمار حیثیت و آبروی او حفظ شده و اسرار بیمار را یک ودیعه و امانت بداند، گاهی ناموس فردی برای درمان در اختیار پزشک قرار می گیرد یک پزشک با تقوای باید به نحوه برخود خود دقت کافی داشته باشد.
وی عنوان داشت: پزشکانی را سراغ داریم که هرگاه متوجه شود که با لمس می تواند بیماری زنی را تشخیص دهد چشم خود را می بندد و پزشکانی داریم که فقط با چشم می تواند مرض را درمان کند از دست زدن خودداری می کند و اگر بفهمد از روی لباس موجب تشخیص بیماری می شود به بدن او دست نمی زند.
حجت الاسلام والمسلمین منتظری با بیان این که وزارت بهداشت باید شرایط را به گونه ای ترتیب دهد که میزان مراجعه مردان و زنان بیمار به پزشکان غیر هم جنس کاهش پیدا کند، خاطرنشان کرد: در روایت داریم تنها وقتی مراجعه به پزشک غیر همجنس می توان مراجعه کرد که اضطرار وجود داشته باشد اما بعد از مراجعه طبیب باید تقوا را رعایت کند و گاهی عدم رعایت اخلاق و تقوا خسارت ها و حوادث بزرگی را پیش آورده است.
وی عنوان کرد: ویژگی دوم که در فرمایش امام اول شیعیان آمده است آن است که پزشک نسبت به بیمار خیرخواه باشد که به معنای خالص کردن مودت، محبت و ملاطفت نسبت به بیمار است؛ رابطه بین بیمار و پزشک صمیمی باشد و سوم آنکه تمام تلاش خود را برای درمان بیمار به کار بگیرد و تجربیات خود را به میدان بیاورد.
دادستان کل کشور با اشاره به معنای طبیب ابراز کرد: طبیب در مقام طیب و پاک سازی است و روایتی داریم که در گذشته های قدیم طبیب را معالج یعنی درمانگر می گفتند؛ یک روز حضرت موسی(ع) به خداوند عرضه داشت که منشأ بیماری ها چیست؟ خداوند فرمود هم بیماری و هم درمان از من است، حضرت موسی(ع) سؤال کرد پس مردم به معالج گر چه احتیاجی دارند؟ خداوند فرمود برای این که مردم خودشان را طیب و پاک کند و از این جهت طبیب نامیده شد.
وی ابراز داشت: درمان حقیقی به دست پزشک نیست، پزشک دو وظیفه مهم دارد نخست تشخیص درست و دوم تجویز راه درمان ولی شفا به دست خدا است و این ذات مقدس احدیت است که در این گیاه یا در این عناصر ترکیب شده مثل قرص و کپسول و سرنگ آثاری قرار داده که می تواند بیماری را نجات دهد و اگر پزشک این دیدگاه را داشته باشد بهتر می تواند به درمان بیمار بپردازد.
حجت الاسلام والمسلمین منتظری با بیان این که خروجی این همایش ها باید بر دانش و علم پزشکی از زوایای مختلف بیافزاید، اظهار داشت: هرچه در این زمینه تلاش شود جا دارد، چراکه انسان موجودی ناشناخته است و هرچه بیشتر تلاش شود بهتر می توان به اسرار وجودی انسان پی برد.
وی تأکید کرد: امروز دستگاه های مختلف و تکنولوژی های روز برای تشخیص بیماری کمک می کند ولی متأسفانه از طرفی باعث می شود که او پزشک دقت های کافی را به خرج ندهد؛ هرچه تلاش کنید بر علم پزشکی خودتان بیافزایید به ویژه برای شما که در سازمان پزشک قانونی فعالیت می کنید ارزش بیشتری دارد.
دادستان کل کشور با اشاره به این که مطابق روایات اگر دانش لازم برای هر علمی کم باشد ضرری که انسان می زند بیشتر از اصلاحی است که انجام می دهد، خاطرنشان کرد: در مورد این گونه همایش ها نیز باید به چند نکته توجه داشت، نخست بررسی چالش های مورد ابهام پزشکی و دستگاه قضایی باید به صورت مستمر برگزار شود و مباحث مورد نیاز به صورت جدی در بین پزشکان و قضات به بحث و گفتوگو و تبادل نظر گذاشته شود.
وی ابراز کرد: قاضی در موضوعاتی که مرتبط با امر پزشکی است هرگز نمی تواند بدون نظر پزشک قانونی به صدور یک حکم عادلانه برسد و زمانی می تواند در دعوای بین دو نفر به نظری درست برسد که نظریه صحیحی از پزشکی قانونی داشته باشد، بنابراین جایگاه سازمان پزشکی قانونی در تحقق عدالت بسیار مهم و قابل توجه است و احقاق حقوق بسیاری از مراجعان منوط به نظریه دقیق شما پزشکان قانونی است.
حجت الاسلام والمسلمین منتظری با بیان این که قوانین مصوب در مجلس وحی مُنزل نیست، ابراز داشت: اما این که گفته می شود بین قانون و فقه تعارض و تضاد وجود دارد با توجه به اهتمامی که شورای نگهبان دارد پذیرفته نیست، چراکه این شورا ترکیبی از شش مجتهد و شش حقوقدان بوده و مصوبات مجلس را با دقت مورد موشکافی قرار می دهند.
وی تصریح کرد: بله دو مشکل در مورد قوانین داریم، نخست ابهاماتی که در قانون وجود دارد که گاهی شفافیت لازم را ندارند و اشکال دیگر به اجرای قوانین برمی گردد که باید در این گونه همایش هایی که افراد متخصص و کارشناس گرد هم می آیند حل و فصل شود.
دادستان کل کشور خاطرنشان کرد: امروز هم قانون مجازات اسلامی در بخش قصاص و دیات با وجود این که از نظرات حقوق دانان و پزشکان متخصص قانونی استفاده کرده است باز هم در برخی اوقات اشکالاتی دارد و اختلاف نظراتی بین نظرات برخی فقها و قانون دیده می شود ولی برای مجریان قانون در دستگاه قضایی فقط قانون ملاک است و در مواردی که قانون نداریم به نظر ولی فقیه به عنوان نظری که حجیت قطعی دارد مراجعه می کنیم./1330/پ۲۰۲/ج