جهان نگران آسیبها و چالشهای فضای مجازی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام و المسلمین محمد فروهر، کارشناس فضای مجازی، امروز در همایش بسیج، نماز و فضای مجازی(ویژه خواهران) که در سالن همایشهای مرکز فرهنگی فاطمه الزهرا(س) سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد، ضمن تبریک به مناسبت فرا رسیدن هفته بسیج، بیان داشت: فضای مجازی، نماز و بسیج سه واژه بسیار مهمی است که در این همایش با یکدیگر عجین شدهاند.
حجت الاسلام فروهر اظهار داشت: بسیجی با مدد از نماز میتواند مسیر حق را در فضای نوین مجازی پیدا کرده و به مردم نشان دهد.
وی با بیان این که ما نگران اتفاقاتی هستیم که در گوشه و کنار جمهوری اسلامی ایران رخ میدهد، ابراز داشت: جوانان بسیجی باید به افرادی که خواسته یا ناخوسته دچار آسیبهای فضای مجازی شدهاند، کمک کنند تا به مسیر صحیح الهی بازگردند.
کارشناس فضای مجازی خاطرنشان کرد: بشر از ادوار گذشته تا به امروز اهمیت بسیار زیادی به مسأله ارتباط با دیگر انسانها قایل بوده است، به همین علت با میکوشید تا با روشهای مختلفی با همنوعان خود سخن بگوید.
وی افزود: انسانها در دورهای توسط دود آتش، نقاشی، خطوط میخی و یا گفتوگو با یکدیگر ارتباط برقرار میکردند تا آن که تکنولوژی پیشرفت کرد و بشر توانست تلویزیون و رادیو را اختراع کند.
استاد مرکز تخصصی نماز تصریح کرد: مارشال مکلوهان (Marshal McLuhan)، کارشناس حوزه رسانه، در چهل سال گذشته پیشبینی کرده بود که تلویزیون چنان قدرتی در جهان پیدا خواهد کرد که دنیای بزرگ انسانها را تبدیل به دهکدهای کوچک میکند.
وی افزود: با گسترش تلویزیون در شهرها و روستاهای سراسر جهان، پیش بینی مارشال مکلوهان نیز محقق شد، چرا که با وجود تلویزیون، دیگر مرزها مفهومی نداشت، اخبار در پستوی کشورها محبوس نمیشد و مردم میتوانستند در این دهکده جهانی با یکدیگر ارتباط داشته باشند.
حجت الاسلام فروهر با بیان این که رسانه یکی از ابعاد بشر را درگیر خود میکرد، گفت: بیتردید تلویزیون بخشی از زندگی شده است و مردم توسط آن سریال یا اخبار مختلفی را مشاهده میکنند.
وی ادامه داد: در 10 سال گذشته فضای مجازی نیز وارد زندگی مردم شد و در ابعاد بسیار گستردهای توانست زندگی بشر را تحت شعاع قرار دهد.
کارشناس فضای مجازی عنوان کرد: همان طور که رهبر معظم انقلاب فرموده است؛ امروز فضای مجازی چندین برابر فضای حقیقی زندگی ما شده است. افرادی در این فضا زندگی میکنند و کارهای روزمرده خود را انجام میدهند.
وی با بیان این که ساختار و قدرت فضای مجازی پا را فراتر گذاشته و دهکده جهانی را تبدیل به نقطه جهانی کرده است، اظهار داشت: فضای مجازی در عین حال که دارای ابعاد بسیار کوچکی است، اما تمام مردم جهان را در نطقهای متمرکز کرده است که در آن زندگی کرده و با دیگران تماسهای متنی، صوتی و تصویری برقرار میکنند.
استاد مرکز تخصصی نماز با تأکید بر این که فرصتها و تهدیدهای بسیار فراوانی در فضای مجازی وجود دارد، خاطرنشان کرد: شخصی که کمترین استفاده را از فضای مجازی کرده باشد، میداند که بهرهگیری از این فضا به سهولت انجام کارهای روزمره کمک کرده و امکان ذخیرهسازی و انبوهسازی اطلاعات را برای بشر فراهم میکند.
وی افزود: مردم سراسر جهان علیرغم تمام فرصتهایی که فضای مجازی در اختیار بشر قرار میدهد، نگران آسیبها و چالشهای موجود در این فضا هستند.
کارشناس فضای مجازی یادآور شد: برای جلوگیری از آسیبهای این فضا نمیتوان آن را کنار گذاشت، چرا که بشر دیگر قدرت حذف فضای مجازی را ندارد، به همین علت باید به دنبال راهکارهایی برای تعامل و سالمسازی محیط آن باشیم.
حجت الاسلام فروهر با بیان این که فضای مجازی جزء سواد روز جوامع به شمار میآید، تصریح کرد: اقتصاد، فرهنگ، سیاست و حتی کوچکترین روابط اجتماعی فرزندانمان در ابعاد مختلف با فضای مجازی گره خورده است. بنابراین فرزندان ما خواسته یا ناخواسته در این مسیر قرار خواهد گرفت، به همین علت مدیریت این فضا از ضروریات است.
وی عنوان کرد: برای مدیریت فضای مجازی در وهله نخست باید جنس این ابزار نوین را خوب بشناسیم، سپس با آسیبهای این فضا آشنا شویم و در نهایت با تسلط بر راهکارهای فنیِ کاهش تهدیدها و افزایش فرصتها از این فضا بهرهگیری نماییم./878/پ۲۰۱/ی