۱۰ اسفند ۱۳۹۶ - ۲۲:۴۳
کد خبر: ۵۵۷۰۷۰
معاون دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران:

دانشگاه‌های غرب در خاکروبه‌های سنت بنا شد

کلانتری گفت: دانشگاه‌های غرب در خاکروبه‌های سنت بنا شد اما تجدد در ایران مهمان ناخوانده سفره‌های ما بود که حتی در موضع برابر نیز با او به گفت‌و‌گو ننشسته‌ایم.
عبدالحسین کلانتری

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، عبد‌الحسین کلانتری، معاون دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، امروز در نشست «وحدت حوزه و دانشگاه، دیدگاه‌ها و راهکار‌ها» که در سالن اندیشه مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد، به نقد سخنان محمد محمد‌رضایی، استاد فلسفه دین در دانشگاه تهران پرداخت.

کلانتری با بیان این که آنچه ارائه شد، کاملاً تکراری و بی‌ثمر بود، اظهار داشت: تلقی من از برگزاری چنین نشستی این بود که بنا است با مبحث جدیدی در این حوزه مواجه شویم، ولی در واقعت امرآنچه بیان شد، جز بازآرایی مطالب موجود چیزی دیگری انجام نشد.

وی ابراز داشت: متأسفانه ما مدام همان نکاتی را تکرار می‌‌کنیم که علما در 40 سال گذشته آن را بیان کرده‌اند. باید دید ما در این راستا چه فعالیت‌هایی انجام داده‌ایم، به چه میزان این پروژه را پیش برده‌ایم و چه راهکار عملی و جدی برای پیش‌برد این هدف ارائه کرده‌ایم؟!

معاون دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران تصریح کرد: باید صادقانه بگویم که در برابر تعریفی که آقای محمد محمد‌رضایی از حوزه و دانشگاه ارائه دادند، وحدت ممتنع است.

وی با بیان این که نقش دانشگاه در پیروزی انقلاب و هشت سال جنگ تحمیلی کم نبود، خاطرنشان کرد: امروزه دانشگاه فعایت‌های مثبتی دارد، به طوری که بسیاری از حرکت‌های جدی انقلابی و اسلامی در این نهاد انجام می‌شود.

این جامعه شناس عنوان کرد: دانشگاه‌های غرب در خاکروبه‌های سنت بنا شد اما تجدد در ایران مهمان ناخوانده سفره‌های ما بود که حتی در موضع برابر نیز با او به گفت‌و‌گو ننشسته‌ایم.

وی گفت: تفاوت ما با غرب این است که، دانشگاه‌های غرب بر اساس سنت‌هایشان پیش رفته است ولی در کشور ما این چنین نیست.

کلانتری اظهار داشت: ملحد‌ترین و سکولار‌ترین انسان‌ها در غرب هنگامی که نظرورزی می‌کنند، بار‌ها مطالبشان را به سنت‌ها، کتب مقدس و بزرگان دینی خود ارجاع می‌دهند. این ارجاعات لزوماً در تأیید آن سنت‌ها نیست، بلکه نشان‌ دهنده این امر است که آنها نسبت به قدمای خود بی‌توجه نیستند.

وی با بیان این که ما در کنار نهاد روحانیت یک نهاد آموزش رسمی به نام دانشگاه تجربه کرده‌ایم، ابراز داشت: ضرور است تا در این موضوع تأمل شده و کار تاریخی دقیقی در این راستا انجام شود. از دل این مطالعه تاریخی است که ما می‌توانیم به یک نتیجه‌ و راه‌حل مناسبی برسیم.

معاون دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران با اشاره بر این که گاهی اوقات نسخه‌هایی پیچیده می‌شود که نسبتی با تاریخ اکنون ما ندارد، تصریح کرد: شرایط امروز ما با 10 سال گذشته بسیار متفاوت شده است، از این رو ضروری است تا بار دیگر سویه‌های امکانی و امتناعی وحدت را در عصر حاضر بررسی کنیم.

وی با بیان این که حوزه چیست و دانشگاه چیست، عنوان کرد: این سؤال را نمی‌توان با یک تعریف کلاسیک و قدیمی یک بار برای همیشه تعریف کرد. چرا که شرایط جهان مدام در حال دگرگونی است و یک پاسخ ثابت نمی‌تواند راهگشا باشد.

این جامعه شناس گفت: باید به این سؤالات پرداخته شود که عقلانیت حاکم بر حوزه و دانشگاه چیست، این دو نهاد از یکدیگر مجزا بوده یا متداخل هستند و آیا تناسبی باهم دارند یا خیر./878/پ۲۰۲/ی

ارسال نظرات