"عقلانیت تمدن ایرانی" و استقبال از "اسلام"
حجت الاسلام والمسلمین علی نظری منفرد، خطیب برجسته حوزه علمیه قم، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با اشاره به تأثیر دین اسلام در باور و هدایت انسانها اظهار داشت: اسلام دین عقلانیت است و مردم را با مشعل عقل به سوی تفکر و اندیشه هدایت میکند.
تمدن ایرانی، بیانگر عقلانیت ایرانیان
خطیب برجسته حوزه علمیه قم ادامه داد: مردم ایران در گذشته و حال، اهل اندیشه، هنر و تفکر بودند، تمدن ایرانی یکی از تمدنهای بزرگ و تاریخی است و ایرانیان با مشاهده اسلام، دستاوردها و احکام آن به استقبال آن رفتند، این نشان از تدبر و تفکر ایرانیان دارد، چراکه مردم ایران همیشه اهل تعقل بوده و از هوش و استعداد بالایی برخوردار بودند.
وی با اشاره به دلایل تأثیر فرهنگ دین اسلام در زندگی ایرانیان بیان کرد: اسلام دارای اصول و فروعی است که این اصول به منزله ریشهای است که درخت را تغذیه میکند و نتیجه آن برگها و ثمرات آن است.
حجت الاسلام والمسلمین نظریمنفرد با بیان اینکه اسلام و ادیان آسمانی دارای اصولی عقلانی و مستحکم هستند که به مقدار تفکر و اندیشه انسان، آثار آنها نیز بیشتر پدیدار خواهد شد، گفت: کار دشمن جلوگیری و ایجاد مانع برای اندیشیدن و تفکر مردم است وگرنه هر کسی در صورت تفکر و تعقل از اسلام استقبال میکند.
بازدارندههای عقلانیت
وی با اشاره به بازدارندهها و موانع عقلانیت در فضای حقیقی و مجازی امروز جامعه، اظهار داشت: کتابها و نوشتههای دشمنان علیه اسلام، پر کردن اوقات فراغت جوانها با اموری همچون مطالعه رمانهای جهتدار و مبتذل و تماشای فیلمهای مستهجن و لغو، از جمله اموری است که ملتهای دنیا را از اندیشیدن باز میدارد.
این کارشناس رسانه ملی تأکید کرد: انسان هرگاه تفکر نکند، طبیعی است که تحت تأثیر مسائل بیروی قرار گرفته، از عوامل بیرون متأثر و نسبت به واقعیت غافل میشود.
وی با اشاره به روایت «تَفَكُّرُ ساعَةٍ خَيرٌ مِن عِبادَةِ سَنَةٍ» بیان کرد: دستور اسلام اندیشه و تفکر است، بنابراین تنها راه مبارزه با جاهلیت، دعوت مردم به عقلانیت است تا حقیقت انسان که همین اندیشه و تفکر است، برای مردم تفهیم شود، اگر مردم اهل اندیشه و تفکر باشند، میتوانند با هجمهها و فتنههای گوناگون در شرایط مختلف مقابله کنند.
اندیشه درباره معاد، راهگشای زندگی
حجت الاسلام والمسلمین نظریمنفرد با بیان اینکه بایستی مردم را به سوی خدا و معاد سوق داد تا بشر به این نتیجه برسد که هدف از خلقت و آفرینش او چه بوده است، گفت: قرآن کریم دائما به این نکته اشاره میکند که زمین و آسمان را بیهوده نیافریده است، اگر انسان روی این مسأله تفکر کند.
وی ادامه داد: اگر انسان روی این مسائل بیاندیشد، حالت اقبال به اسلام و مقابله با هجمههای دشمن در او هویدا و پدیدار خواهد شد، چراکه هر فردی خود را دوست داشته و آینده خوب و سعادت را برای خود خواستار است.
وی در پایان با اشاره به آیات 21 و 22 سوره غاشیه بیان کرد: ما بر مردم سیطره نداریم، بلکه فقط با منطق یعنی تنها ابزاری که توانایی بیدار کردن انسانها از خواب را غفلت دارد، میتوان افراد را متنبه کرد و این تنبه باعث روشن شدن عقل خفته و چراغ خاموش شده درون بشر شده و نتیجه آن بدون شک هدایت انسان خواهد بود./876/ت۳۰۲/س