بازخوانی "گفتاردرمانی حاکم بر سیاست خارجی"
به گزارش سرویس فرهنگی اجتماعی خبرگزاری رسا، در جریان مناظرات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ علیاکبر ولایتی در اعتراض به شیوه مذاکرات هستهای در دولت قبل، انتقادهای را به دبیر شورای عالی امنیت ملی وقت وارد کردند. انتقاد ولایتی به جلیلی این بود که: دیپلماسی این نیست که انسان برود مقابل کشورهای دیگر خطابه بخواند و در مصاحبه مطبوعاتی مطالب خود را بیان کند یا دیپلماسی بیانیه صادر کردن پشت تریبون نیست.
بعد از آن روز دولتی سرکار آمد که شعارش را "سیاست خارجی پویا و فعال" با کشورهای جهان اعلام کرد. از نظر دولت جدید ریشه مشکلات اقتصادی کشور در"تعامل سازنده با کشورهای جهان و تنشزدایی" بود.
با شروع بهکار دولت حسن روحانی، ولایتی حمایت خود را از سیاست خارجه و مذاکرات هستهای ابراز کرد ولی برجام آنطوری که رئیس جمهور انتظار داشت پیش نرفت و بارها شاهد نقض روح و جسم برجام توسط دمکراتها و اوباما بودیم. در دولت اوباما قانون تحریمهای ( (ISA مشهور به داماتو که هر ده سال یک بار تمدید میشد دوباره اعمال شد، در مقابل این نقض عهدها رئیسجمهور و آقایان ظریف و عراقچی بارها اعلام کردند که بهموقع جواب درخوری به آنها خواهیم داد.
در مصاحبه دیگری عراقچی به صراحت اعلام کرد: اگر آمریکا از برجام خارج شود، دیگر برجامی وجود نخواهد داشت و ایران آن را ادامه نخواهد داد. با روی کار آمدن ترامپ در آمریکا او قول خود را مبنی بر پارهکردن برجام عملی کرد و برجامی که قبلا با امضای جانکری تضمین شده بود و به عاقبت "تقریبا هیچ" سیف گرفتار شده بود، درنهایت امر، روحانی در مصاحبهای آمریکا را مزاحم برجام خواند و گفت :که خوشحالم که یک موجود مزاحم از برجام خارج شده است.
مقامات دولتی هم هرکدام در قبال خارجشدن آمریکا از توافقنامه اعلام موضع کردند:
جهانگیری معاون اول روحانی در ۱۹/آبان/۹۷ اعلام کرد که: آمریکا برای اولین بار در دنیا منزوی شده است.
روحانی در ۲٨/آبان/۹۷ اعلام کرد حتی اروپا هم مقابل آمریکا ایستاده و این اولینبار است که تمام دنیا در برابر آمریکا میایستد این کشور منزوی و تنها مانده است.
ظریف هم در ۱۵/مرداد/۹۷ این را گفت که: این دفعه دنیا پشت ما ایستاده است.
اما نکته مهمی که باید به آن توجه کرد آن است که رهبر انقلاب در قضیه شکست برجام فرمودند: در قضیه برجام حتما لازم است عناصر سیاسی، عناصر مدیریتی، عناصر مطبوعاتی و فرهنگی از سرزنش یکدیگر بپرهیزند و این کار را نکنند.
بنابراین این یاداشت را با یک نقد و چند سوال به پایان میبرم و آن اینکه:
دکتر ولایتی مذاکرات هستهای سرسختانه و پایا پای دولت نهم و دهم را به باد سخره گرفتند و آنرا بدترین مذاکرات خواندند ولی عملا در این دوره دیدیم که گفتمان حاکم بر سیاست خارجی دولت یازدهم و دوازدهم، مبتنی بر"گفتار درمانی" بوده که بهجای پاسخهای کوبنده و محکم و صریح به رفتارهای غیرقانونی آمریکا به گفتاردرمانی روی آوردند و این رفتار موجب شد آنها روز به روز یک قدم جلوتر بیایند و ما یک گام عقب.
اما سوال این است که آیا با گفتن اینکه ما آمریکا را منزوی کردیم و آمریکا در دنیا بیآبرو شد یا از لحاظ اخلاقی در سطح بین المللی شکست خورد و جملاتی شبیه به این موارد، منافع مردم ایران محقق میشود؟
مهمترین نکته آن است که یادمان نرود هدف از مذاکرات هستهای در دولت آقای روحانی برداشتن تحریمها بود نه منزوی کردن و بیآبرو کردن آمریکا.
آمریکا تنها کشوری است که از سلاح اتمی علیه ژاپن استفاد کرده، غیر قانونی و ظالمانه به کشورهای عراق، افغانستان و ویتنام حمله کرد، غیر قانونی از توافقنامههای بینالمللی خارج میشود، آیا در مذاکره با چنین کشوری باید خوشبین بود ؟
آیا با این سیاست خارجی محدود که متاسفانه همه توان و انرژی دولت را صرف مذاکره با اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل(۱+۵)، کرده است میتوانیم به اهداف سیاسی و اقتصادی خود برسیم./918/ی703/س
محمد خسروی