انقلاب اسلامی ایران، منطقه و مقاومت اسلامی فلسطین بعد از 40 سال
به گزارش خبرگزاري رسا، امروز انقلاب اسلامی ایران چهل و یکمین سالگرد پیروزی خود را در حالی جشن می گیرد که منطقه غرب آسیا و جهان در شرایط متفاوتی و حساس اما با همان ویژگی سناریوهای تکراری بسر می برد.
همین یک سال پیش بود که جان بولتون مشاور سابق امنیت ملی آمریکا گفته بود که انقلاب ایران ۴۰ سالگی خود را نخواهد دید. البته نظیر چنین اظهارنظرهایی را پیش تر نیز از مقام های آمریکایی و اسرائیلی شنیده بودیم. ما تقریبا از آغاز انقلاب تا اکنون به شنیدن این جمله عادت کرده ایم که انقلاب ایران سال آخر خود را می گذراند؟! و از آن زمان تا اکنون ۴۰ سال می گذرد.
چرا انقلاب ایران تا این اندازه مهم است ؟
انقلاب اسلامی ایران در منطقه و جهان معادلات جدید و مفاهیم تازه ای را ایجاد کرد که در بردارنده افق جدیدی برای ملت های مظلوم و اسلامی منطقه باز کرد تا بتوانند با انگیزه های قدرتمند و نیز به اشتراک گذاشتن توانمندی های خود در برابر اسرائیل ایستادگی کنند. آن هم درست در شرایطی که احساس ناامیدی و یاس جامعه عربی را در رخوت عمیقی فروبرده برد.
کدام ویژگی انقلاب برای غرب نگران کننده است ؟
همواره این پرسش مطرح می شود که چرا غربی ها که تجربه چندین انقلاب در اروپا ، روسیه و آمریکا را داشته اند باید نگران انقلاب در ایران باشند؟ اساسا کدام ویژگی انقلاب ایران است که آنها را نگران کرده است ؟ بی تردید پاسخ اصلی در ویژگی اسلامی بودن ، ایدئولوژیک و فرامرزی بودن این انقلاب است. انقلابی که اگر چه خواسته های سیاسی و اقتصادی را مطالبه می کرد اما اساس شکل گیری آن بر تفکری استوار بود که راه چاره رهایی ملتهای منطقه و جهان را در رهایی از اردوگاه استعماری غرب و اسرائیل می دانست.
تمرکز براین اصل به خودی خود شکوفایی اقتصادی و سیاسی ملتهای منطقه و همان منافع ملی را تامین می کرد. بعبارتی موضوع مقابله با اردوگاه غرب بیشتر به نظریه منافع ملی تاکید داشت و این دیدگاه را تقویت می کرد که انقلاب ایران منافع ملی و اسلامی را در راستای تقویت دو مفهوم می داند و نه دو مفهوم متضاد.
زمانی که انقلاب اسلامی ایران به پیروزی رسید کشورهای عربی و برخی گروههای فلسطینی برای بستن پرونده فلسطین با رژیم صهیونیستی به توافق رسیده بودند. یاس و ناامیدی از شکست های پی در پی عربی از رژیم صهیونیستی در جنگ های مختلف بویژه جنگ شش روزه و جنگ ۱۹۳۷ و اشغال سرزمین فلسطین و کشورهای عربی چنین عدم کارایی گفتمان ملی گرایی و قومیت گرایی عرب در برابر اسرائیل باعث شده بود تا فضای سرد و ناامیدی بر کشورهای و ملتهای عربی حاکم شود.
پیروزی انقلاب ایران گفتمان جدیدی را با پسوند اسلامی و بر اساس آموزه های دینی ایجاد کرد که مانع از تحقق اهداف اسرائیل و آمریکا درباره فلسطین و منطقه شد.
در این زمان و با الهام از این اندیشه فراگیر ملی و اسلامی جنبش های مقاومت اسلامی مانند حماس و جهاد اسلامی شکل گرفتند.
گروههای فلسطینی و لبنانی و مقاومت در منطقه به این نتیجه رسیده اند که اسلام عملی و سیاسی کارایی بیشتری نسبت به اسلام بی خاصیت آمریکایی دارد که روند مبارزه را کنار گذاشته است. و تکیه به مفاهیم قومی و ملی بدون در نظر داشتن رویکرد و هویت اسلامی نمی تواند تسکین دردهای ملت اسلامی باشد.
تاکید انقلاب ایران بر مبارزه با رژیم صهیونیستی که نماد عملی آن در بستن سفارت رژیم صهیونیستی در ایران و تأسیس سفارت فلسطین بود در کنار رویکرد حمایت آمیز از ملتهای منطقه باعث شد تا تمامی ابزار و اشکال توطئه تحریم جنگ محاصره اقتصادی ممانعت از گسترش این تفکر علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال شود.
در این چهاردهه تمامی ابزاری که آمریکایی ها می توانستند علیه جمهوری اسلامی ایران استفاده کنند به کار گرفتند تا آنجا یی که به گفته مقامهای آمریکایی اگر همین شیوه های تحریم و محاصره و جنگ علیه خود آمریکا به کار گرفته می شد امروز چیزی به نام آمریکا وجود نداشت؛
اما ملت ایران با تاکید بر این گفتمان نه تنها به مسیر خود ادامه داد بلکه در عرصههای نظامی سیاسی و علمی از پیشرفت های مهمی برخوردار شد تا در کنار تکیه به گفتمان مقاومت اسلامی به جهان نیز این باور را ثابت کند که می توان بدون اعتماد به غرب در حوزه اقتصاد و علم و تکنولوژی نیز توانمند شد.
کشورهای محور مقاومت هم با تاثیرپذیری از گفتمان مقاومت اسلامی ایران توانستند ادبیات سیاسی منطقه را تغییر دهند. عمق و تاثیر این موضوع بعد از سال 2000 عقب نشینی ارتش رژیم از جنوب لبنان و شکست های پی در پی سال 2006 لبنان و سال 2008 غزه و نیز سرخوردگی در سوریه ، عراق و لبنان و شکست تمامی توطئه ها تجلی یافت.
سنگهای فلسطینی تبدیل به موشکهای مقاومت شدند که امروز عمق امنیتی تلآویو و رژیم صهیونیستی را هدف قرار می دهند .
آغاز چهل و یکمین سالگرد انقلاب اسلامی ایران
امروز سالگرد انقلاب ایران در شرایط مهمی برگزار می شود.رونمایی از معامله قرن و شدت گرفتن تحریم های علیه ایران که در تئوری مرد دیوانه ترامپ پیگیری می شود حاصل تراکم همین نگرانی ها از بروز و ظهور انقلاب اسلامی ایران است.
نکته مهمی که باید به آن اشاره کرد این است که اگرچه حجم تهدیدات ترامپ و آمریکا علیه ایران و محور مقاومت به منزل به منظور ایجاد یک بازدارندگی علیه این محور افزایش یافته است اما این موضوع به این معنا نیست که محور مقاومت دستبسته باقی خواهد ماند.
ترامپ اشتباهاتی را مرتکب می شود که پیش از او روسای جمهور آمریکا نیز مرتکب شدند.
عدم درک درست از تحولات و رویدادهای منطقه و نیز فهم معادله جدید محور مقاومت نپذیرفتن دستاوردهای این محور در منطقه ارزیابی های اشتباه منجر شده است که بر اساس همین ارزیابیها و اطلاعات نادرست ترامپ تصمیم به ترور سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس میگیرد.
امید رسیدن به این نتیجه که ترور حاج قاسم سلیمانی عنصر مهم و سردار بزرگ محور مقاومت که هم در میدان و هم در سیاست تاثیر گذار بود می تواند یک عامل مهم برای تثبیت حضور نیروهای آمریکایی در منطقه و استمرار اشغالگری آنان و از همه مهمتر از تامین امنیت پیرامونی رژیم صهیونیستی باشد البته ترامپ در ورای این ترور اهداف دیگری از جمله کسب رضایت لابیه صهیونیستی جامعه آمریکا برای انتخابات آینده را نیز در نظر داشت.
با این حال نباید از نگاه دور داشت که بعد از شهادت حاج قاسم سلیمانی فصل جدیدی از معادله قدرت محور مقاومت در منطقه ایجاد شد که پیشتر نیز در مرحله تکامل قرار گرفته بود معادلهای که از مرحله دفاع به مرحله بازدارندگی موثر و نیز قدرت تهاجم تبدیل شده است آنچه که مهم است این است که در تحولات آینده نباید عنصر معنوی و اراده خداوند را در تحلیل و تفسیر رویدادهای میدانی و سیاسی منطقه از نگاه دور داشت.
/1360/