بیش از ۲۰ کشته و هزاران بازداشتی
به گزارش خبرگزاری رسا، اعتراضات سراسری در آمریکا علیه نژادپرستی در آستانه یک ماهگی قرار دارد. معضلی که قتل «جورج فلوید» شهروند سیاهپوست آمریکایی به دست پلیس سفیدپوست این کشور، آن را مانند آتش زیر خاکستر بار دیگر شعلهور کرد. خشم اقلیتهای نژادی و مردم آمریکا به رفتار پلیس این کشور به حدی بود که بحران کرونا را نه تنها در آمریکا که همچنان به سختی با این بیماری دست به گریبان است، بلکه در کشورهای زیادی در جهان تحت الشعاع قرار داد.
پلیس آمریکا در جواب معترضان مسالمتجو به خشونت، آنها را با خشونت بیشتر سرکوب کرده است. اقدامی که دولت واشنگتن نه تنها مانع آن نشده، بلکه از مشوقانش بوده است. ترامپ بارها ضمن تاختن به معترضان، از لزوم استفاده از ارتش برای مقابله با آنها سخن گفته، صحبتهایی که حتی انتقاد همحزبیهای جمهوریخواه او و سران کشورهای متحد آمریکا را در پی داشته است.
روز جمعه که روز «جونتینت»، سالگرد گرامیداشت پایان بردهبرداری در آمریکا بود و به عنوان روز آزادی شناخته میشود، تظاهرات و راهپیماییها در سرتاسر آمریکا ادامه یافت و مردم این کشور خواستار عدالت نژادی شدند.
«اریک ترامپ» پسر رئیسجمهور آمریکا هم معترضان به نژادپرستی در این کشور را حیواناتی خطاب کرده که در حال گرفتن شهرها هستند.
اما ترامپ در تازهترین واکنش به این تظاهرات گسترده، در حساب توئیتری خود نوشت: «معترضان، آنارشیستها، آشوبگران و غارتگران که در حال حرکت به سوی اوکلاهما هستند لطفا درک کنید، با شما همانند نیویورک، سیاتل یا مینیاپولیس رفتار نخواهد شد، صحنه بسیار متفاوت خواهد بود».
به نوشته روزنامه «ایندیپندنت»، «اریک ترامپ» پسر رئیسجمهور آمریکا هم معترضان به نژادپرستی در این کشور را حیواناتی خطاب کرده که در حال گرفتن شهرها هستند.
بنابر اعلام مرکز تحقیقات پیو نتایج یک بررسی روی ۹ هزار و ۶۵۴ نفر از مردم آمریکا نشان میدهد که از هر ۱۰ نفر ۶ نفر گفتهاند پاسخ ترامپ به اعتراضات اخیر در آمریکا اشتباه بوده است.
آمار کشتهها، زخمیها و بازداشتشدگان
در جریان این سرکوبها، به نوشته رسانههای آمریکایی تاکنون دهها نفر از معترضان جان خود را از دست دادهاند. روزنامه آمریکایی «یواسای تودی» اخیراً در گزارشی نوشت اعتراضات در همه ایالات مختلف آمریکا برگزار شد، به همین دلیل تعیین تعداد دقیق افرادی که در جریان آنها کشته شدند، میسر نیست و گزارشهای رسانهای هم آمار متفاوتی را ارائه میکنند.
نشریه آمریکایی «فوربز» در گزارشی که در تاریخ ۸ ژوئن (۱۹ خرداد) منتشر کرد، با تاکید بر این که گرچه اغلب اعتراضات مسالمتآمیز هستند، آمار قربانیان بعد از گذشت دو هفته از اعتراضات رو به افزایش است. این نشریه آمار را دستکم ۱۹ نفر که اغلب آنها سیاهپوست هستند، اعلام و سپس اطلاعات هویتی این قربانیان را منتشر کرد.
صفحه ویکیپدیای اعتراضات اخیر آمریکا، تعداد قربانیان را تا روز ۲۰ ژوئن (یک روز پیش) ۲۳ نفر اعلام کرده که ۲۰ نفر آنها بر اثر جراحت ناشی از شلیک گلوله جان خود را از دست دادهاند.
فیلمهایی از خشونت پلیس علیه معترضان؛
همچنین بنابر گزارش روزنامه انگلیس «گاردین» تا ۸ ژوئن بیش از ۱۰ هزار نفر از معترضان که اغلب آنها مسالمتجو بودند، در سراسر آمریکا بازداشت شدند. تعداد افرادی که در این اعتراضات دچار جراحت ناشی از استفاده پلیس از مواد و لوازم سرکوب اعتراضات شدهاند هم چند برابر تعداد کشتهشدههاست.
گاردین نوشت: در حالی بیش از ۱۰ هزار نفر در سراسر آمریکا بازداشت شدهاند که نیروهای پلیس به طور مرتب از اسپری فلفل، گلولههای لاستیکی، گاز اشکآور و باتون علیه معترضان، عوامل رسانهها و کسانی که در اعتراضات شرکت ندارند، استفاده میکنند.
در تازهترین خبر از کشته شدن یک معترض آمریکایی، منابع خبری از مرگ مشکوک یک معترض مقابل منطقه ویژه مقابل ساختمان کنگره آمریکا و جراحت یک تن دیگر در جریان یک تیراندازی خبر دادند. به نوشته روزنامه «سیاتل تایمز» در جریان تیراندازی فرد یا افراد ناشناس به سوی جمعی از معترضان در محوطه ویژه کنگره آمریکا در شهر «سیاتل» در اوایل بامداد شنبه به وقت محلی یک نفر کشته و یک تن دیگر مجروح شد.
«سوزان گرگ» سخنگوی بیمارستان «هاربورویم» نیز در این باره گفت که دو فردی که به سوی آنها شلیک شد در این مرکز تحت معالجه قرار گرفتند که یکی از آنها جان باخت و دیگری نیز در وضعیت بحرانی قرار دارد. برخی فیلمهای منتشر شده از این ماجرا از حضور انبوه پلیس و معترضان خشمگین در جریان این حادثه حکایت دارد. برخی اخبار حاکیست که فرد جان باخته در این حادثه تنها ۱۹ سال سن داشت.
ادامه قتل اقلیتها در آمریکا به دست پلیس در بحبوحه اعتراضات ضد نژادپرستی
در روزهای گذشته، رسانههای آمریکا و جهان مملو از خبرهایی بوده که حاکی از خشونت پلیس آمریکا علیه معترضان و سرکوب اعتراضات است؛ اما نکته قابل توجه در روزهای اعتراضات به قتل یک شهروند سیاهپوست به دست پلیس در آمریکا این است که این اقدام پلیس حتی در میانه خشم و انزجار ادامه یافته و در روزهای گذشته آمریکا باز هم شاهد قربانی شدن اقلیتهای نژادی به دست نیروهای پلیس بوده است.
در موردی که حدود یک هفته پیش رخ داد، اداره پلیس سن برناندینو از قتل یکلاتینتبار به ضرب گلوله افسر گشت پلیس این شهر خبر داد. به گزارش «سیانان»، این مرد بعد از زخمی شدن به بیمارستان انتقال یافت اما جان خود را از دست داد.
یک روز قبل از آن پلیس آمریکا در جنایتی دیگر، از قتل یک سیاه پوست دیگر در این کشور خبر داد. به نوشته وبگاه «روت»، «دفتر تحقیقات ایالت جورجیا» به نقل از اداره پلیس شهر «آتلانتا» از کشته شدن یک مرد سیاه پوست حین پارک خودرو در محوطه یک رستوران خبر داد. پلیس منطقه اعلام کرد که فرد کشته شده «ریچارد بروکس» ۲۷ ساله نام داشت و بعد از تلاش پلیس برای انجام یک آزمایش هوشیاری و ممانعت وی ، ماموران تلاش میکنند وی را به زندان ببرند.
به نوشته این وبگاه، پس از مقاومت این فرد سیاه پوست و جر و بحث با ماموران ، پلیس از کلت الکتریکی استفاده میکند. فیلمهای منتشر شده نیز از تلاش ریچارد بروکس برای گریز از چنگال پلیس و سپس به زمین افتادن و مرگ وی حکایت دارد. پلیس ایالت جورجیا اعلام کرده که این شخص بعد از این حادثه به بیمارستان انتقال داده شد و بعد از عمل جراحی درگذشت.
در قتلی دیگر، پلیس کالیفرنیای شمالی «شان مونتروسا» شهروند لاتینتبار ۲۲ ساله را در حالی که تسلیم شده و زانو زده بود با شلیک گلوله از پای درآورد.
به نوشته روزنامه «گاردین»، به گفته مقامات در حالی که اعتراضات ضدنژادپرستی در شهر «والهو» این ایالت در جریان بود، یک مأمور پلیس از درون خودرو مونتروسا را مورد هدف قرار داد. به گفته «شاونی ویلیامز» رئیس پلیس والهو، زمانی که مونتروسا زانو زده بود و دستهایش را نیز بالا برده بود، مأمور پلیس ۵ گلوله به سمت او شلیک کرد زیرا چکش کوچک داخل جیب او را با سلاح گرم اشتباه گرفته بود.
رفتار واشنگتن با معترضان ضد نژادپرستی مورد توجه جامعه بینالمللی و نهادهای مدنی قرار گرفته و برخی از آنها معتقدند اقدامات پلیس آمریکا علیه معترضان مصداق نقض حقوق بشر بوده است.
به گزارش پایگاه خبری «هیل»، در روزهای گذشته درگیریهای متعدد خشونتآمیز بین پلیس و معترضان آمریکایی در پی اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا (ACLU) به تازگی در نامهای سرگشاده به شورای امنیت سازمان ملل، خواستار نشستی فوری برای بررسی خشونت پلیس و سرکوب اعتراضات در آمریکا شد.
اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا (ACLU) به تازگی در نامهای سرگشاده به شورای امنیت سازمان ملل، خواستار نشستی فوری برای بررسی خشونت پلیس و سرکوب اعتراضات در آمریکا شد.
اعتراضات به قتل جورج فلوید ایجاد شده است. شیوه برخورد پلیس و استفاده از روشهای خشن برای مدیریت ناآرامیها با محکومیت مواجه شده و عدهای از گروهها این سوال را مطرح کردهاند که آیا نظام دادگستری آمریکا آمادگی رسیدگی به این اتهامات را دارد یا خیر.
اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا (ACLU) به تازگی در نامهای سرگشاده به شورای امنیت سازمان ملل، خواستار نشستی فوری برای بررسی خشونت پلیس و سرکوب اعتراضات در آمریکا شد.
«اگنس کالامارد» گزارشگر ویژه سازمان ملل روز جمعه به «پیآرآی» گفت: متاسفانه در حال حاضر الگویی از تخلفات به دست پلیس در مقابله با اعترضات را شاهد هستیم.
کارشناسان هشدار میدهند اگر به مسئله خشونت پلیس آمریکا پرداخته نشود، این ناهنجاری میتواند به مسئلهای بزرگتر تبدیل شود.
اذعان مقامات آمریکایی به مسالمتآمیز بودن اعتراضات
همه این خشونتها علیه معترضان در حالی است که نگاهی به اظهارات مقامهای آمریکایی و گزارشهای رسانههای آمریکایی و غربی درباره اعتراضات سراسری این روزها در این کشور نشان میدهد که آنها به مسالمت آمیز بودن بخش اعظم این اعتراضات اذعان کردهاند.
ژنرال «مارک میلی» رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا در سخنرانی ویدئویی اخیر خود خطاب به اعضای «دانشگاه دفاع ملی آمریکا» اذعان کرد بخش اعظم اعتراضات در کشور، مسالمتآمیز بوده است.
واشنگتن پست نوشت: «اعتراضات گسترده و مسالمت آمیز در تظاهرات در مناطق مختلف جهان علیه نژادپرستی برپا شدند».
اذعان به مسالمت آمیز بودن تظاهرات در محکومیت قتل جورج فلوید و نژادپرستی در آمریکا، به مقامهای کنونی این کشور منحصر نشده و «باراک اوباما» رئیسجمهور سابق این کشور هم از معترضان تمجید کرده است. اوباما در یادداشتی در این باره نوشت: «اکثریت غالب شرکتکنندگان در اعتراضات آمریکا، مسالمت آمیز و الهام بخش بودهاند و شایسته دریافت حمایت و احترام ما هستند و نه اینکه محکوم شوند».
رسانههای غربی هم از جمله روزنامه انگلیسی «گاردین»، روزنامه آمریکایی «یواسای تودی» و روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» در گزارشات خود به این مسئله اذعان کردند. واشنگتن پست نوشت: «اعتراضات گسترده و مسالمت آمیز در تظاهرات در مناطق مختلف جهان علیه نژادپرستی برپا شدند».
اذعان به مسالمت آمیز بودن اعتراضهای آمریکاییها، در گزارش «رادیو ملی آمریکا» (انپیآر) با این تیتر دیده میشود: «تظاهرات مسالمت آمیز علیه خشونت پلیس در سراسر کشور ادامه دارد».