شماره 49 فصلنامه علمی - پژوهشی «زن و جامعه» منتشر شد
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، چهل و نهمین فصلنامه علمی - پژوهشی «زن و جامعه» به صاحب امتیازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت با مدیر مسؤولی سوسن سهامی و سردبیری حبیب الله احمدی منتشر شد.
این فصلنامه در 15 مقاله و 254 صفحه منتشر شده و عناوین، نام نویسندگان و چکیده مقالات به شرح زیر است:
بررسی عملکرد حافظه گذشته نگر و اینده نگر و نقش بی نظمی هیجانی در بین دختران نوجوان دچار بی اشتهایی روانی ،اضافه وزن و وزن عادی
فریبا تابع بردبار؛ معصومه اسماعیلی؛ الناز پیمان
چکیده: با توجه به شیوع اختلال خوردن در بین نوجوانان، مشخص کردن فاکتورهای قابل تعدیل که سبب ایجاد رفتار سالم خوردن میگردد، میتواند مسئلهای مهم باشد. هدف اصلی در پژوهش حاضر بررسی عملکرد حافظه گذشتهنگر و آیندهنگر و نقش بینظمی هیجانی در بین دختران نوجوان دچار بیاشتهایی روانی، اضافهوزن و وزن عادی بود. طرحپژوهش علی مقایسهای بود. جامعه آماری کلیه نوجوانان دختر 13-18 ساله مقطع متوسطه شهر شیراز بود که با روش خوشه ای یک ناحیه به طور تصادفی انتخاب شد سپس با انتخاب 4 دبیرستان و از هر مقطع یک کلاس در مرحله بعدی، نمونهای به تعداد 50 نفر که وضعیت نامطلوبی (نمرات بالا و پایین) در پرسشنامه نگرش به تغذیه داشتند انتخاب شدند. بهمنظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه حافظه آیندهنگر و گذشتهنگر اسمیت و همکاران (۲۰۰۰) و پرسشنامه استاندارد نگرش به تغذیه کارنر و همکاران (1979) و پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رومر (2004) بهره گرفته شد. با استفاده از نرم افزار SPSS20و آزمونهای تحلیل واریانس یکطرفه و تعقیبی تفاوت میانگینها بررسی شد. یافتههای پژوهش نشان داد میانگین عملکرد حافظه گذشتهنگر در گروه عادی اختلاف معنیداری با گروه اضافهوزن و بیاشتهایی روانی دارد(P<./001). همچنین بین گروهها در عملکرد حافظه آیندهنگر و بینظمی هیجانی اختلاف معنیداری دیده شد(P<./001). در مجموع گروههای اضافهوزن و بیاشتهایی روانی در شاخصهای عملکرد حافظه آیندهنگر، گذشتهنگر و بینظمی هیجانی نسبت به گروه عادی تفاوت معناداری داشتند از این میان گروه اضافه وزن در کلیه متغیرها وضعیت بدتری داشتند (P<./001). بنابراین توجه به این مسائل در آسیبشناسی اختلالات خوردن، میتواند نقش بسزای داشته باشد.
رابطه سلامت خانواده اصلی و ذهنآگاهی با رفتارهای فداکارانه، ادراک انصاف و تعهدزناشویی در دانشجویان زن متأهل شهر اهواز
سهیلا استادعباسی؛ سحر صفرزاده
چکیده: مقدمه: نهاد خانواده محل رشد و شکل گیری شخصیت انسان است و در طول زندگی انسان تأثیر ماندگاری دارد، از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سلامت خانواده اصلی و ذهنآگاهی با رفتارهای فداکارانه، ادراک انصاف و تعهدزناشویی در دانشجویان زن متأهل شهر اهواز بود.
روششناسی: جامعه آماری این تحقیق، کلیه دانشجویان زن متأهل شهر اهواز در سال تحصیلی 98-1397 بود و نمونه شامل 320 نفر از دانشجویان زن متأهل بودند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامههای استاندارد بود که روایی و پایایی آنها تایید شد. پایایی پرسشنامهها بر اساس آلفای کرونباخ برای سلامت خانواده اصلی93/0، ذهن آگاهی 89/0، رفتارهای فداکارانه 94/0، ادراک انصاف 70/0، تعهد زناشویی 85/0 بهدست آمد. روش تحقیق از نوع هبستگی کانونی است و نتایج تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزارSPSS محاسبه شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که بین سلامت خانواده اصلی با رفتارهای فداکارانه و تعهد زناشویی رابطه معنی دار وجود دارد و با ادراک انصاف رابطه معنیدار مشاهده نشد. بین ذهنآگاهی با رفتارهای فداکارانه و تعهد زناشویی رابطه معنیدار وجود دارد و با ادراک انصاف رابطه معنی دار مشاهده نشد. همچنین مشخص شد در مجموعه اول سلامت خانواده اصلی قویاً با متغیر کانونی اول مرتبط است (991/0). بنابراین به نظر میرسد که متغیر کانونی اول بیشتر نشان دهنده سلامت خانواده اصلی است. در مجموعه دوم رفتارهای فداکارانه بالاترین همبستگی را با متغیر کانونی اول دارا است (663/0).
نتیجهگیری: بر اساس یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت فردی که سلامت خانواده اصلی بیشتری دارد، رفتارهای فداکارانه بیشتری نیز خواهد داشت.
مکانیسم و دینامیسم ارزش های خانواده در ایلام (یک مطالعه آمیخته)
زهرا عبدالهی؛ یارمحمد قاسمی؛ نیر پیراهری؛ خلیل میرزایی
چکیده: طی چند دهه اخیر، نهاد خانواده متأثر از فرایند مدرنیته، تغییر و تحولاتی ژرف را در دو سطح عینی-ساختاری و ذهنی-تجربه کرده است. از این رو، هدف این پژوهش مطالعه مکانیسم و دینامیسم ارزش های خانواده در شهر ایلام می باشد. روش مورد استفاده، روش تحقیق ترکیبی متوالی است. جامعه مورد مطالعه این پژوهش زوجین دو دهه (1365-1375 و 1385-1395) ساکن شهر ایلام که براساس روش نمونه گیری هدفمند (بخش کیفی) و تصادفی(بخش کمی) اطلاعات مورد نیاز از آن جمع آوری گردید. در بخش اکتشافی(کیفی) تحقیق تعداد 110 مفهوم، 23 مقوله جزء و 27 مقوله عمده استخراج گردید و مقوله هسته ای که به مثابه کشف تئوری است با عنوان خانواده مدرن و شکننده معرفی گردید. نتایج بررسی نشان می دهند که تحول ارزش های خانواده میان دو نسل درحوزة شیوه همسرگزینی، سبک زندگی، سنت های خانوادگی، فرزند محوری مشهود می باشد. در نتیجه خانواده؛ به سمت خانواده مدرن و شکننده در حرکت است.
یافته های بخش کمی ضمن تأیید نتایج بخش کیفی، بیان گر آن است که ارزش های خانواده در چند دهه اخیر در ایلام تحت تأثیر فرایند مدرنیته و پیامدهای آن قرار گرفته و طی فرایند دگردیسی ارزش ها با محوریت کمرنگ شدن سنت ها اتفاق افتاده است.
مروری بر زمینهها، انواع و پیامدهای مهاجرت بین المللی زنان
بیژن خواجه نوری؛ علی شریفی
چکیده: امروزه زنان از نظر جمعیتی تقریبا نیمی از جریانهای مهاجرتی را در سطح بینالمللی تشکیل میدهند. این هموزنی مهاجرتهای مردان و زنان، یکی از مهمترین تحولات مهاجرتی اخیر بوده است که از دههی 1970 میلادی توجه محققان حوزه مهاجرت را به خود جلب کرده است. مطالعه حاضر به بررسی روندها، انواع، و ویژگیهای مهاجرتهای بینالمللی زنان، مطابق با آخرین آمارها و گزارشهای سازمانهای جهانی پرداخته است. نتایج مطالعه نشان داد که این روند را میتوان در بسترهای جهانی شدن و جنسیت مورد مداقه قرارد داد؛ بهویژه جهانیشدن تقاضا برای نیروی کار زنانهی ارزان و فرمانبر را به طور چشمگیری افزایش داده است. زنان ممکن است آزادانه و یا به اجبار دست به مهاجرت بزنند. همچنین برای زنان، مهاجرت میتواند به انگیزهی رهایی از تبعیضها و هنجارهای جنسیتی منقادکنندهی زنان باشد. امکان ایجاد فرصتهای برابر برای زنان در جابجاییهای بینالمللی و کسب فرصتهای اقتصادی و اجتماعی مقتضی به دور از کلیشههای جنسیتی را میتوان به عنوان مصداقی از سطوح توسعه در نظر آورد؛ گرچه زنان در این فرایند ممکن است با چالشهایی نیز مواجه شوند. از یکسو تقسیم جنسیتی کار در اقتصاد جهانی و از سوی دیگر کلیشههای جنسیتی، منافع مهاجرتی زنان را به نسبت مردان بیشتر در معرض خطر قرار میدهند. مهاجران زن غیر قانونی و همچنین زنان مهاجر غیر ماهر، بیشتر در معرض چنین مخاطراتی قرار دارند.
بررسی و تحلیل اقتصادی متغیرهای کلان موثر بر شاخص تمایل به تاهل در ایران
مهدی گلدانی؛ لیلا سادات زعفرانچی
چکیده: هدف: اقتصاد جدید خانوار (NHE) با پایه گذاری ادبیات اولیه توسط ساموئلسون (1956) و گسترش آن توسط بکر (1973) شناخته می شود. وجود ارتباطات اثبات شده فی مابین تصمیم به تاهل با متغیرهای استراتژیکی از جمله نرخ ازدواج، زاد و ولد، سن ازدواج و نرخ طلاق، بی گمان اهمیت شناسایی رفتار تمایل به تاهل را به جهت اثرگذاری بر مقولات مهم اجتماعی دیگر روشن می کند. مطالعه حاضر ضمن معرفی شاخص تمایل به تاهل به عنوان مولفهی تبیین کننده از وضعیت تشکیل و انحلال خانواده در تلاش جهت بررسی عوامل اقتصاد کلان موثر بر این شاخص است. روش: جهت برآورد الگوی تحقیق از روش ARDL استفاده شده و ضمن آزمون های مرتبط نتایج در دو بازه کوتاهمدت و بلندمدت ارائه شده است. یافته ها: نتایج نشان میدهدکه رشد تولید ناخالص داخلی در کوتاه مدت و بلند مدت به تمایل به تاهل دارای اثرمثبت و معنادار است و بنابراین در دوران رونق اقتصادی با افزایش سطح درآمدهای خانوار، تمایل آنها به حفظ رابطه مشترک بیشتر می گردد. در کوتاه و بلند مدت متغیر ضریب جینی و نابرابری توزیع درآمد با تمایل به تاهل اثر منفی و معنادار دارد. نتایج نشان میدهد نرخ بیکاری و نرخ تورم حداقل در کوتاه مدت اثر مثبت و معنیدار بر شاخص تمایل به تاهل داردکه میتواند از کاهش طلاق به جهت صرفههای به مقیاس زندگی مشترک، افزایش ازدواج به جهت تسهیم در هزینهها و جلوگیری از تحمیل هزینههای انجام طلاق منتج گردد. با افزایش سرمایه انسانی، تصمیم به تاهل به جهت تاثیر بر چانهزنی افراد تحت تاثیر قرار گرفته و تمایل به تاهل بطور معناداری کاهش مییابد.
مطالعه رابطه بین میزان فعالیتهای ورزشی - بدنسازی با مدیریت بدن در بانوان شهر تبریز
محمود علمی؛ صفیه حسینی بهنام
چکیده: این تحقیق به بررسی رابطه بین میزان فعالیتهای ورزشی - بدنسازی با مدیریت بدن در بانوان شهر تبریز می پردازد. مدیریت بدن به معنای دستکاری در صورت ظاهری بدن است. روش تحقیق، توصیفی - پیمایشی بود . جامعه آماری، بانوان شرکت کننده در فعالیتهای ورزشی - بدنسازی در شهر تبریز به تعداد 1486 نفر بودند. بر اساس جدول مورگان نمونهای به حجم 205 نفر انتخاب شد. روش نمونهگیری، نمونه گیری احتمالی خوشه ای بود. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که بین میزان فعالیتهای ورزشی - بدنسازی با میزان مدیریت بدن و مولفههای کنترل وزن و بهداشتی در بانوان تبریز بترتیب با ضریب همبستگی پیرسون 47/0 و 52/0 و سطح معنیداری 001/0 رابطه مثبت معنیداری وجود دارد. بین میزان فعالیت های ورزشی با میزان مولفههای جراحی، آرایشی مدیریت بدن، وضعیت تاهل و سطح تحصیلات آنها تفاوت یا رابطه معنیداری وجود نداشت. بین سن بانوان تبریز با میزان مدیریت بدن با ضریب همبستگی پیرسون 16/0- و سطح معنیداری 021/0 رابطه معکوس معنیداری وجود داشت. میزان مدیریت بدن در بین بانوان شاغل بطور معنیداری بیشتر از بانوان غیرشاغل بود، این میانگین در بانوان شاغل 17/67 و در بانوان غیرشاغل 31/63 و سطح معنیداری 019/0 بود. بنابراین زنان با استفاده از فعالیت های ورزشی می توانند بر بدن خود مدیریت نموده و با کنترل و میزان فعالیت، نتیجه مورد نظر را کسب نمایند.
اثربخشی آموزش خودکارآمدی بر تنظیم شناختی هیجان و استرس تحصیلی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه
فاطمه گرجین پور؛ مجید برزگر
چکیده: پژوهش حاضر با هدف تبیین اثربخشی آموزش خودکارآمدی بر تنظیم شناختی هیجان و استرس تحصیلی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه انجام پذیرفت. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر شیراز در سال تحصیلی 98-99 بودند. از بین جامعه آماری 30 نفر(15نفر گروه آزمایش و15نفر گروه کنترل) از دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) و استرس تحصیلی انگ وهوان(2006) استفاده گردید. پس از اجرای پیش آزمون گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای، آموزش خودکارآمدی به شیوه گروهی دیدند. آموزش خودکارآمدی به صورت معناداری باعث افزایش راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان(تمرکز مجدد مثبت، ارزیابی مجدد مثبت، پذیرش و تمرکز مجدد بر برنامه ریزی)(p<0.01) و کاهش استرس تحصیلی(انتظارات خود- انتظارات والدین- معلمان) دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شد(p<0.01). برنامه آموزش خودکارآمدی می تواند جزء برنامه های مداخلاتی در سطوح گروه های هدف و جمعیت عمومی مراکز مشاوره ی مدارس در نظر گرفته شود و از طریق افزایش راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان و کاهش استرس تحصیلی دانش آموزان به افزایش بهره وری محیط آموزشی کمک کند.
تحلیل تماتیک استفاده دانشجویان دختر از لوازم و الگوهای آرایشی نوین
اصغر میرفردی؛ مینا صفرپور
چکیده: آرایش و زیبایی پدیدهای است که امروزه در جوامع به آن اهمیت زیادی داده میشود. گسترش الگوهای نوین آرایشی و گرایش هر چه بیشتر زنان و دختران جوان به سمت استفاده از این لوازم و الگوها از مسائلی است که قابل تأمل و بررسی می-باشد. بر این اساس، این پژوهش به بررسی دلایل گرایش دانشجویان دختر به لوازم و الگوهای آرایشی پرداخته است. پژوهش حاضر، از نوع کاربردی است. در این پژوهش، برای پاسخگویی به سؤالهای پژوهشی از رویکرد کیفی و روش تحلیل تماتیک استفاده شد. مشارکتکنندگان در این مطالعه دانشجویان دختر دانشگاه دولتی یاسوج در سال تحصیلی96-1395 بودند که با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند با 30 نفر از آنان مصاحبه کیفی صورت گرفته است. تجزیه و تحلیل دادههای پژوهش با استفاده از روش مقولهبندی صورفغقفغثفقلثبقثصیت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد مهمترین دلایل گرایش دانشجویان به لوازم و الگوهای آرایشی، در قالب مقولههای بدست آمده شامنکمنلکبکلنئکینکزن.ل «نگرش و هویت جنسیتی»، «کارکرد مدگرایانه وسایل ارتباط جمعی»، «مرجع بودن و نفوذ اجتماعی گروه همسالان» ، «دغدغه درونی» و «دوگانه ظاهرگرایی و اخلاقمداری مردان» بودند.
بررسی تأثیر مؤلفه های درک از خود و مدیریت بدن در بین زنان شهر زنجان
ربابه پورجبلی؛ ژیلا معصومی
چکیده: هدف از این پژوهش بررسی تاثیر مهم ترین مولفه های تاثیر گذار بر درک از خود و مدیریت بدن در بین زنان شهر زنجان می باشد. این پژوهش از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را زنان مراجعه کننده به کلینیک های زیبایی، آرایشگاه ها و باشگاه های ورزشی تشکیل دادهاند. در این پژوهش 266 نفر از زنان 15 تا 55 ساله بصورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده های این پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته برای متغیرهای جایگاه جایگاه بدن به عنوان سرمایه اجتماعی بدن بعنوان نقاب بر مدیریت بدن، میزان ساعات استفاده از شبکه های اجتماعی بر مدیریت بدن، خود شی انگاری و درک از خود به عنوان متغیرهای مستقل و پرسشنامه استاندارد (MBSRQ) برای مدیریت بدن گرد آوری شده است و با استفاده از نرم افزار SPSS23 روش های آماری توصیفی و استنباطی (رگرسیون چندگانه) تحلیل گردیده است. یافته های حاصل از رگرسیون چند گانه نشان داد که متغیرهای هاله پوشی (P<0/001)، درک از خود (P<0/001)، بدن به عنوان سرمایه اجتماعی (P<0/001) بر مدیریت بدن بیشترین تاثیر معنی دار را داشته و پس از آنها متغیر های خود شی انگاری (P<0/669) و متغیر میزان ساعت استفاده از شبکه های اجتماعی (P<0/546) تاثیر معنی داری بر متغیر مدیریت بدن نداشتند. نتایج پژوهش نشان داد متغیر های هاله پوشی ، درک از خود و بدن به عنوان سرمایه اجتماعی بر روی مدیریت بدن تاثیر دارند.
بررسی عوامل مؤثر بر حضور زنان در قرارگاههای رفتاری با تأکید بر ادراک محیط (نمونه موردی: محله گلدشت معالی آباد شیراز)
مهسا شعله؛ محمدرضا بذرگر؛ مریم روستا؛ المیرا هلالی
چکیده: قرارگاههای رفتاری، بهعنوان عرصههای حضورپذیر زندگی شهری، میتواند نقش مهمی در تجربه حیات مدنی گروههای خاص استفادهکننده ازجمله زنان ایفا کند. این پژوهش در پی بررسی عوامل و مولفههای مؤثر بر حضور زنان با تأکید بر «ادراک محیط» در قرارگاههای رفتاری است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش تحقیق آن توصیفی – تحلیلی است. پس از تدوین چارچوب نظری به کمک مرور پژوهشهای پیشین، به روش «پیمایش کمّی» و به کمک پرسشنامه و با استفاده از طیف لیکرت به آزمون شاخصهای حاصل پرداختهشده است. نمونه موردی، محله گلدشت معالی آباد است و بهمنظور پیمایش وضعیت حضور زنان در قرارگاههای رفتاری این محله و عوامل مؤثر بر آن، 376 پرسشنامه در میان زنان حاضر در فضاهای محله، توزیع و جمعآوریشده است. دادهها در محیط نرمافزار SPSS و به کمک آزمونهای فریدمن، همبستگی و رگرسیون تحلیل شد. یافتهها نشان میدهد که مطلوبیت قرارگاه رفتاری و ادراک مطلوب محیط شهری بر حضور زنان در فضای شهری تأثیری معنادار داشته و میان مطلوبیت قرارگاه رفتاری و ادراک محیط همبستگی معناداری با شدت قوی وجود دارد.
افسردگی دوران بارداری و بیخوابی در زنان باردار: نقش پیش بینی کننده نشخوار شبانه و ذهن آگاهی
مریم طالبی
چکیده: دوران بارداری و ایام پس از زایمان، از حساس ترین دوران زندگی زنان محسوب می شود. این دوران به همان اندازه که از نظر جسمانی مورد توجه قرار می گیرد، از نظر روانی و اجتماعی نیز حایز اهمیت است اختلالات خواب و افسردگی از شکایات شایع دوران بارداری است. این اختلالات که در نتیجه تغییرات فیزیولوژیکی و هورمونی در حاملگی رخ می دهند از علل متفاوتی برخوردارند و می تواند زمینه ساز بسیاری از اختلالات حین بارداری باشد. هدف از انجام این پژوهش تبیین نقش نشخوار شبانه و ذهن آگاهی در پیش بینی افسردگی و بی خوابی است. جامعه شامل زنان مراجعه کننده به کلینیک های زنان و زایمان شهر تهران بود که 136نفر از آنان به صورت در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های شدت بیخوابی، افسردگی ادینبورگ، برانگیختگی پیش از خواب و مقیاس تجدید نظر شده شناختی-عاطفی ذهن آگاهی استفاده شد. داده ها به روش رگرسیون، توسط نرم افزار SPSS 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بین بیخوابی و برانگیختگی قبل از خواب با افسردگی در زنان باردار رابطه مثبت وجود داشت. همچنین نشخوار شبانه رابطه مثبتی با هر دو متغیر افسردگی دوران بارداری و بیخوابی و ذهن آگاهی رابطه منفی با افسردگی دوران بارداری و بیخوابی دارد.
نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که با کاهش فرایندهای فکری نشخوارگونه میزان افسردگی کاهش می یابد، و مداخلههای ذهنآگاهانه در خصوص بیخوابی و افسردگی، باعث بهبود و تنظیم استرس و حالات روانی در دوران پیش از زایمان می شود.
بررسی تفاوت جنسیتی در ارتباط با عوامل موثر بر کارایی با تاکید بر سرمایه اجتماعی مطالعه موردی: سازمان تامین اجتماعی شهر شیراز
نرگس صمدپور؛ نجمه شهامت
چکیده: افزایش کارایی یکی از اهداف مهم سازانها به شمار می آید.سرمایه اجتماعی یکی از عوامل تاثیر گذار بر کارایی می باشد .اما نتایج برخی از مطالعات نشان داده است که سرمایه اجتماعی در زنان و مردان می تواند متفاوت باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی تفاوت جنسیتی در ارتباط با عوامل موثر بر کارایی با تاکید بر سرمایه اجتماعی، در سازمان تامین اجتماعی شهر شیراز میباشد.
مواد و روشها: جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان رسمی سازمان تامین اجتماعی در شهر شیراز و تعداد 200 نفر از کارکنان(زن و مرد) بهعنوان حجم نمونه مورد بررسی با روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری دادهه ازا پرسشنامه استفاده شد. جهت تحلیل دادهها و آزمون فرضیهها از نرم افزارهای Spss و Amos و روش معادلات ساختاری وآزمونt دو گروه مستقل استفاده شده است.
یافتهها: نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در سرمایهی اجتماعی(کلی) و ابعاد "ارتباطی" و"ساختاری" آن در بین زنان و مردان وجود ندارد. اما بین بعد شناختی زنان و مردان تفاوت معنیداری وجود دارد و میزان بعد شناختی مردان بیشتر از زنان میباشد. نتایج دیگر حاکی از آن است که سرمایه اجتماعی و بعد ارتباطی آن تاثیر مثبت بر کارایی زنان و مردان دارد. در حالیکه بعد شناختی تاثیری بر کارایی زنان ندارد، این بعد بیشترین تاثیر را بر کارایی مردان داشته است. بعد ساختاری نیز تاثیری بر کارایی مردان ندارد اما تاثیر مثبت بر کارایی زنان می گذارد. همچنین سرمایه اجتماعی به طور غیر مستقیم از طریق خلاقیت سازمانی تاثیر مثبت و معنادار بر کارایی زنان و مردان دارد.
فراتحلیل کمی بررسی عوامل موثر برطلاق طی سالهای 1379 تا 1393
هادی قاضی زاده
چکیده: پژوهش حاضر با هدف فراتحلیل پژوهش های انجام شده در حوزه ی عوامل طلاق انجام شده است. جامعه پژوهش کلیه تحقیقاتی است که به صورت مقاله و پایان نامه در پایگاه مجلات تخصصی نور، بانک اطلاعات نشریات کشور، پرتال جامع علوم انسانی و ایرانداک در زمینه عوامل موثر بر طلاق انجام شده است. از این تعداد 14 پژوهش مناسب تشخیص داده شده و ثبت شدند. برای تحلیل از نرم افزار اکسل و نسخه دوم نرم افزارCMA استفاده شد. در بررسی متغیرهای اقتصادی در مدل ثابت اندازه اثر برابر با 125/0- و معنادار و در مدل تصادفی برابر با 115/0- و معنادار نبود. اندازه اثر عوامل اجتماعی در مدل ثابت برابر با 292/0 و در مدل تصادفی برابر با 303/0 که هر دو مدل معنادار بود. در بررسی عوامل فرهنگی در مدل ثابت اندازه اثر برابر با 117/0- و معنادار و در مدل تصادفی برابر با 011/0- معنادار نبود. در بررسی عوامل فردی در مدل ثابت اندازه اثر برابر با 149/0- و معنادار و در مدل تصادفی برابر با 111/0- معنادار نبود. نتایج به طور کلی، نشان داد که در هر چهار گروه مورد بررسی ناهمگنی وجود دارد. نتایج آزمون رگرسیون ایگر در چهار طبقه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و فردی بیانگر عدم انحراف معنادار از خط رگرسیونی و در نتیجه عدم سوگیری می باشند.
بررسی رابطه سبک زندگی و حمایت اجتماعی با هویت مادری زنان (مورد مطالعه: زنان شهر اصفهان)
الهه جعفری؛ منصور حقیقتیان؛ اصغر محمدی
چکیده: بررسی تاریخ ایران نشان می دهد موضوع مادری و اینکه تا چه اندازه میتواند بر جایگاه اجتماعی زن و موقعیت او تأثیرگذار باشد چندان مطرح نبوده و تحقیقات عمیق و روشمندی پیرامون آن صورت نگرفته است. هویت مادری موضوعی مغفول که ابعاد آن ناشناخته است. وضعیت و چگونگی هویت مادری منوط به شناخت عناصر و شرایط هویت ساز است از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سبک زندگی و حمایت اجتماعی با هویت مادری در بین زنان شهر اصفهان انجام شده است. پژوهش حاضر، کمی و بصورت توصیفی - همبستگی از نوع پیمایشی انجام شده است. حجم نمونه برابر 667 نفر تعیین و با استفاده از نمونه گیری سهمیه ای، سهم جمعیتی هر منطقه از شهر اصفهان مشخص و زنان متأهل در هر منطقه به صورت تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته با اعتبار صوری و پایایی تایید شده، استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد هویت مادری زنان در سطح متوسط به بالا(میانگین 6/3 از 5) است. سبک زندگی اکثر زنان نیمه سنتی/مدرن است. نتایج مدل ساختاری حاکی از آن است که سبک زندگی و حمایت اجتماعی می تواند 34 درصد تغییرات هویت مادری را پیش بینی کند. تحصیلات بطور غیرمستقیم با هویت مادری ارتباط داشته و متغیر سن با هویت مادری رابطه معنی داری ندارد. اگرچه هویت مادری در بین زنان امری انتخابی محسوب می شود اما می توان گفت علیرغم استقلال هویتی زنان، هنوز هویت دیگری، یعنی فرزند بعنوان عنصری هویت ساز برای زنان محسوب می شود.
بازتاب شخصیت و مسائل اجتماعی زنان در شعر معاصر افغانستان
محمود مهرآوران؛ عارف حسین انصاری
چکیده: افغانستان از کودتای هفتم ثور (۱۳۵۷خ) تا به امروز با تحولات سیاسی، اجتماعی چون هجوم ارتش شوروی، استقرار حکومتهای چهارگانة کمونیستی، جهاد مردم علیه بیگانگان و بیرون راندن آنان، شروع جنگهای داخلی، ظهور گروههای تندرو طالبان، شبکه حقانی و القاعده، خانهنشینی زنان و دختران و بستن درهای مدارس به روی آنان، مهاجرت و انفجار، روبهرو بوده که تاثیرات ناگواری را بر اذهان مردم افغانستان بهویژه زنان برجای گذاشته است. از تاثیرات ناگوار این بیثباتی در افغانستان، به حاشیه راندن زنان از عرصة اجتماع و سیاست و نادیده گرفتن حقوق آنان و در نتیجه قربانی شدن زنان به شکلهای مختلف بود. یکی از موضوعات برجسته در اشعار امروز افغانستان، شخصیت زن و مسائل اجتماعی زنان است. در این مقاله، نوع نگاه اجتماعی به زنان، شخصیت زن، آداب و رسوم، رفتار حکومتها و تحولات معاصر بر سرنوشت زنان و مانند آنها که در اشعار شاعران معاصر افغانستان منعکس شده، به روش توصیفی و تحلیلی ارائه میشود. این تحولات سیاسی و اجتماعی در اشعار شاعران معاصر بازتابی گسترده دارد. شاعران، علاوه بر بازتاب رنجها، آسیبها، مظلومیت و ستمدیدگی زنان، بر آزادی زنان و رعایت حقوق آنان تاکید دارند و خشونت و تحقیر علیه زنان و دیدگاههای تحجرآمیز توده و زنستیزی را نفی کردهاند.
علاقه مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره فصلنامه علمی - پژوهشی «زن و جامعه» می توانند به نشانی: فارس، مرودشت، کیلومتر سه بلوار تخت جمشید، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت، دفتر فصلنامه «زن و جامعه» یا به نشانی اینترنتی این فصلنامه به آدرس http://jzvj.marvdasht.iau.ir/ مراجعه کنند و با دورنویس: 43311172(071) تماس بگیرند.