کتاب «تقابل فکری فاطمیان با مخالفان» منتشر شد
به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، انصاری فصل نخست کتاب خود را به مقدمه و کلیات اختصاص داده است. وی با اشاره به اینکه زمان سربرآوردن خلافت فاطمی در مغرب اسلامی، با خلافت عباسی بر جهان اسلام مقارن بود، نوشته است: «ظهور فاطمیان که تنها خود را برای ولایت امری مسلمین برحق میدانستند و در تلاش بودند تا به این حق جامۀ عمل پوشانده و آن را محقق سازند،خلافت عباسی را برای زمینگیر کردن این رقیب به تکاپو انداخت».
از منظر این نویسنده هنگامی که فاطمیان مصر را تصرف کردند و به سمت شرق پیشروی نموده و مکه و مدینه را به تابعیت خود درآوردند. ترس از سرایت قدرت آنها به سایر نقاط قلمرو اسلامی باعث شد تا مخالفان فاطمیان بهویژه عباسیان از طریق سیاست، فرهنگ و مسائل نظامی به مقابله با فاطمیان بپردازند.
وی در ادامۀ مقدمۀ خود با اشاره به اینکه اقدامات ضداسماعیلی عباسیان و حامیانش،موجب به خطر افتادن مشروعیت و مقبولیت فاطمیان در جهان اسلام شده بود، به این نکته میپردازد که با این همه فاطمیان همچنان به کارهای تبلیغی خود ادامه میدادند و موفق به جذب پیروانی برای خود میشدند. این کار با اقدامات نظامی صورت نگرفته بود، بلکه با نفوذ در تفکر و اندیشهها به وقوع میپیوست.
انصاری این اثر پژوهشی را اینگونه توصیف میکند که در پی آن است که شیوهها و راهکارهای فرهنگیای را که فاطمیان مصر از طریق آن به مواجهه با دشمنان خارجی خود پرداختهاند، تبیین و تحلیل کند؛ شیوههایی که از طریق آن تلاش نمودند علاوه بر زدودن ذهنیتهای منفی از خود در جامعۀ اسلامی و بیاثر کردن تبلیغات سوء مخالفان، با تصویرسازی مثبت و ارائۀ چهرهای موجّه از خود نزد جامعۀ اسلامی اعتبار کسب نموده و در ادامه به تعمیم و نشر ارزشها و نگرشها و گسترش حاکمیت سیاسی خود نائل آیند.
«تقابل فکری فاطمیان با مخالفان» در 5 فصل نوشته شده است. همانگونه که اشاره شد، فصل نخست به مقدمه و کلیات اختصاص یافته است. نویسنده در فصل دوم به معرفی برجستهترین دشمنان خارجی خلافت فاطمی در مصر پرداخته است. عباسیان و همپیمانان آنان یعنی آلبویه و سلجوقیان، خلافت امویان اندلس و مهاجمان صلیبی از جمله این دشمنان هستند.
در فصل سوم شیوهها و راهکارهای تبلیغاتی خلافت فاطمی در مواجهه با دشمنان خارجی مورد توجه قرار گرفته است. در این فصل قدرت تبلیغی فاطمیان و سپس هجمۀ سوء مخالفان خلافت فاطمی تببین شده است.
روش و راهکارهای آموزشی فاطمیان در مواجهه با دشمنان خارجی موضوع مطالب فصل چهارم را تشکیل میدهد. شیوههای ادبی فاطمیان در مواجهه با دشمنان موضوعی است که نویسنده در فصل پنجم به بررسی آن پرداخته و به دلیل اهمیت و جایگاه این ابزار نویسنده در فصلی مجزّا به آن اهتمام ورزیده است.
نمایهها، منابع و مآخذ مطالب پایانی این اثر است.
انتشارات میراثبان، کتاب «تقابل فکری فاطمیان با مخالفان» نوشتۀ راضیه انصاری را در 379 صفحه به بهای 110 هزار تومان منتشر کرده است. علاقهمندان برای دریافت اطلاعات بیشتر میتوانند با شماره تلفن 02166490612 داخلی 105 تماس حاصل نمایند و یا آن را از فروشگاه انتشارات توس خریداری کنند.