«چشم عقاب» ایرانی در آبهای خزر/ دیلمان با قابلیت حمل بالگرد ضد زیردریایی
صبح امروز جدیدترین ناوشکن نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با نام «دیلمان» که توسط متخصصان صنایع دریایی وزارت دفاع طراحی و تولید شده است در دریای خزر به ناوگان شمال و منطقه چهارم دریایی امام رضا(ع) نداجا ملحق شد.
دیلمان جدیدترین و بهنوعی پیشرفتهترین محصول پروژه موج به حساب میآید که نسبت به نمونههای قبلی از مزایای قابلتوجهی برخوردار است برای ساخت آن 950 هزار نفرساعت بهمدت 4 سال فعالیت کردند، اما پیش از بررسی ناوشکن دیلمان به روند تولد ناوشکنهای پروژه موج میپردازیم.
با دستور فرماندهی معظم کل قوا مبنی بر ساخت ناوشکنی با قابلیت حمل بالگرد و موشک، پروژه موج با محصول اولی بهنام «جماران» تعریف شد و در دستور کار قرار گرفت.
در سال 1380 پس از اتمام طراحیها، اولین قطعه از ناو، سال 1382 کاسه (قسمت زیر عرشه از سازه کلی) و در سال 1385 تمام بخشهای روسازه (سازه و طبقات روی عرشه) ساخته و در ادامه کار تجهیز آن شروع شد.
ناو جماران پس از ناوگان دریایی دوران خشایارشاه، اولین شناور نظامی ساخت ایران پس از چند هزار سال بود و در شرایطی ساخته میشد که دانش کشتیسازی نظامی در کشور بهصورت مدرن و مدون وجود نداشت.
در ساخت جماران کلیه توانمندیهای داخلی در سراسر کشور شناسایی شد تا بخشهای غیرقابل دستیابی از خارج، با تکیه بر توان داخلی ساخته شود. در فرایند مدیریت پروژه ناو جماران اغلب بخشهای دانشگاهی و صنعتی که همکار پروژه بودند اطلاع نداشتند که کار آنها برای ساخت یک شناور جنگی در حال استفاده است و مدیریت مستقل و متمرکزی در نیروی دریایی ارتش برای پروژه موج اقدام به جمعبندی و هماهنگسازی توانمندیها و تبدیل آن به بخشی از محصول نهایی را بهعهده داشت، در نتیجه این فعالیتها دانش طراحی یک شناور جنگی از مرحله تعریف نیازهای عملیاتی تا آزمایشهای استانداردهای نظامی و دریایی تدوین شد.
ناوشکن جماران
یک میلیون و چهارصد هزار قطعه در ساخت جماران مورد استفاده قرار گرفت. 12000 نفر ساعت مرحله مطالعاتی، 120 مرکز دانشگاهی و حدود یکهزار متخصص که بیش از یکصد نفر از آنها مرتبه علمی دکتری داشتند با صرف یکمیلیون و دویست هزار نفر ساعت کار تحت مدیریت نیروی دریایی ارتش کار کردند. ایجاد دفاتر طراحی با بهکارگیری کارشناسان ارشد و دکتری و با ساختار مدیریتی بومی و بهکارگیرنده شرکتهای دانشبنیان و دانشگاهها و پژوهشگاههای فعال کشور سبب شد بزرگترین پروژه دفاعی کشور در آن مقطع شکل بگیرد. نهایتاً در 30 بهمن 1388 الحاق جماران با حضور فرماندهی کل قوا صورت پذیرفت.
بیشتر بخوانید
بهبود 50درصدی شعاع عملیاتی ناو جماران نسبت به ناوهای رده الوند و مزیت حمل بالگرد و نیز حمل پرتابگرهای موشک پدافند هوایی از جنبههای شاخص تفاوتهای جماران در تجهیزات ظاهری خود نسبت به آنها بود.
پروژه «دنا» نیز به همان زمان نهایی شدن طرح جماران بازمیگردد و از شروع ساخت تا الحاق آن 13 سال طول کشید که 7 سال آن زمان مفید بوده است. جماران بهعنوان اولین فروند 12 سال بهطول انجامید و در بهمن 1388 تحویل شد، دماوند که فروند دوم پروژه موج محسوب میشد با 8 سال کار در اسفند 1393 و سهند با وجود تغییرات در طراحی بیرونی و داخلی و برخی تجهیزات متفاوت 6 سال در دست ساخت بود و در آذر 1397 به ناوگان ملحق شد. این ناو با طراحی جدید در بدنههای جانبی، سطح مقطع راداری کمتری دارد و چند برابر دیرتر از ناو جماران کشف میشود.
ناوشکن دماوند
ناو سهند با شماره بدنه 74 نیز یکی از محصولات پروژه موج نیروی دریایی ارتش است و بعد از ناوهای جماران و دماوند سومین محصول این پروژه است که تحویل نداجا شده است. این ناو 94 متر طول و 11 متر عرض دارد و وزن آن 1300 تن است، و میتواند با تمام خدمه خود 150 روز دریانوردی داشته باشد.
در حوزه تسلیحاتی سهند از یک قبضه توپ 76میلیمتری فجر27 در قسمت سینه و 4 موشک کروز ضدکشتی در میانه بدنه ناو بهره میبرد، همچنین یک سامانه دفاع نقطهای «کمند» در قسمت پاشنه این ناو برای مقابله با موشکهای کروز مهاجم نصب شده است. از دیگر تسلیحات این ناو میتوان به دو موشک پدافندی محراب که جلوی پل فرماندهی ناو نصب شدهاند اشاره کرد.
ناوشکن سهند
سطح مقطع راداری ناو «سهند» نسبت به نمونههای قبلی پروژه موج کاهش پیدا کرده است و این ناو همچنین از سامانههای جنگ الکترونیک پیشرفتهتری بهره میبرد.
یکی از دلایل طولانی شدن زمان مفید پروژه دنا تغییر زیرسامانهها از طراحیهای زمان جماران به جدیدترین دستاوردها و اعمال تجارب حاصلشده توسط نداجا و وزارت دفاع است، در واقع هر یک تجربیات کسبشده از خدمت چندینساله جماران در آبهای دور و نزدیک و نواقص شناساییشده بهصورت علمی و فنی مدون شد و همه موارد مهم در ناو جدید «دنا» مورد بازبینی قرار گرفت.
ناوشکن دنا
اما پس از وقوع حادثه برای ناوشکن دماوند در دریای خزر، ساخت یک ناوشکن جدید در دستور کار نیروی دریایی ارتش در آبهای شمالی قرار گرفت.
بیشتر بخوانید
* «دیلمان»؛ سرباز جدید ایران در خزر
ناوشکن «دیلمان» پنجمین محصول پروژه موج است و از طراحی داخلی و خارجی متفاوتی نسبت به همردههای خود برخوردار است. این ناوشکن دارای 94 متر طول، 11.1 متر عرض و آبخور بهارتفاع 3.25 متر است، از سویی ناوشکن دیلمان 1500 تن وزن و 26 نات سرعت دارد.
یکی از مزیتهای دیلمان نسبت به نمونه قبلی خود در حوزه سامانه رانش این ناوشکن است. در این ناوشکن سیستم رانش چهارخطی شده است و به این ترتیب دیلمان از 4 شفت و 4 پروانه بهره میبرد در حالی که ناوشکنهای قبلی سری موج از دو شفت و دو پروانه بهره میبردند.