فرهنگ بسیج؛ کلید گذر از بن بست ها
به گزارش خبرنگار گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، منطق بسیج صرفا اندیشه ذهنی یا اندیشه پشتیبان شبکه بسیج نیست. منطق بسیج ثبوت نیست تا شبکه بسیج تحقق کامل آن باشد. بلکه منطق بسیج خود وجود , حقیقتی در کنار وجود شبکه بسیج دارد. رهبر معظم انقلاب این مساله را با بیانات مختلفی تبیین کرده اند که بسیج یک فکر و یک حیات طیبه ای خارج از ساختار و سازمان شناخته شده خود است. ایشان می فرمایند:«منطق بسیج مقاومسازی حدّاکثری کشور در مقابل تهدیدها و خطرها است؛ منطق بسیج این است. امام (رضوان الله علیه) با دوراندیشی تشخیص داد که برای آسیبناپذیر شدن کشور و ملّت و انقلاب، نیاز مبرمی وجود دارد به یک نیروی گستردهی عظیم مردمی، چون انقلاب مال مردم است، کشور مال مردم است؛ بهتر از هر عامل دیگری و هر عنصر دیگری، این مردمند که میتوانند از کشورشان و از انقلابشان دفاع کنند، مشروط بر اینکه راه در مقابل آنها گذاشته بشود؛ این راه را امام مشخّص کرد: بسیج. این منطق بسیج است.» (1)
منطق بسیج برای خود تاریخچه تولدی دارد؛ همان طور که شبکه بسیج در زمانه ای انقلاب به وجود آمده است. اولی در سال ۴۲ و دومی در سال ۵۷. شبکه بسیج در دهه های مختلف انقلاب در عرصه های مختلف از خود تجربه خلق کرده، انسان آفریده است. منطق بسیج در نقاط متعدد انقلاب، در بن بست های انقلاب از خود تجربه هایی غنیسازی هستهای، مدافعان حرم، جنگ تحمیلی و... مانند دارد. منطق بسیج برای خود خارج از ساختارهای شبکه بسیج انسان تولید میکند. شهریاریها، علی محمدیها،بخشی از شهدای مدافع حرم انسانهای منطق بسیج هستند؛ پیش از آن که انسانِ شبکه بسیج باشند. این موجود حیات دار دائما با تغذیه از انقلاب برای خود حرکت آفریده است.
امام خامنه ای به خوبی این مساله را بیان میکنند که : «بسیج بیش از آنکه یک سازمان باشد، یک فرهنگ است، یک تفکّر است. بنابراین، همهی کسانی که این فرهنگ را پذیرفتهاند، در این راه حرکت کردهاند، این تفکّر را ممشای خودشان قرار دادهاند، ولو داخل سازمان نباشند، بسیجیاند؛ و این یک جمع کثیری از ملّت ایران را شامل میشود، در حالی که در سازمان بسیج هم نه اسمشان هست، نه رسمشان هست. این فرهنگ چیست؟ فرهنگ بسیج مردمی بودن است، متعهّد بودن است، احساس مسئولیّت کردن است، در مقابل قضایای جاری کشور و مؤثّر در آیندهی کشور بیتفاوت نبودن است؛ فرهنگ بسیجی انقلابی بودن است، قدر انقلاب را دانستن و معنای انقلاب را دانستن است؛ فرهنگ بسیجی قانونگریز نبودن است، نظمناپذیر نبودن است، هنجارشکن نبودن است؛ اینها فرهنگ بسیجی است. بسیجی ممکن است به یک مطلبی، به یک واقعیّتی، به یک شخصی معترض باشد؛ هیچ اشکالی ندارد، امّا هنجارشکنی نمیکند، با دشمن... مخرج مشترک پیدا نمیکند. فرهنگ بسیجی پرهیز از کار نمایشی و ویترینی است؛ کارهای بیمحتوایی که فقط برای نمایش دادن خوب است. [بسیجی] اگر چیزی هم داخل جعبهآینه و ویترین میگذارد، یک چیز بامعنا است، یک چیز باحقیقت است؛ آنچه نشان میدهد، پشتش یک معنایی وجود دارد، یک حقیقتی وجود دارد. [بسیجی] کار نمایشی نمیکند؛ همّت میگمارد به کار واقعی، به حرکت واقعی... فرهنگ بسیجی ترحّم به ضعیف است، شدّت در مواجههی با ظالم است، خدمت به همه است؛ همه. آنجایی که سیل آمد، بسیجی تا زانو داخل گِل رفت و برای اینکه خانهی سیلزده را پاک کند، تمیز کند، از صاحبخانه نپرسید شما اسمت چیست، دینت چیست، مذهبت چیست، قومیّتت چیست، سلیقهی سیاسیات چیست؛ [اینها را] نپرسید، رفت خدمت کرد؛ هر چه هست، هر که هست. اینها مهم است. فرهنگ بسیجی دوری از کبر و غرور است؛ این فرهنگ بسیجی است.» (2)
بنابراین منطق بسیج یک روح و نَفس در کالبد ملت ایران است. گاهی رخ می دهد که این شبکه نمیتواند نمایندگی کاملی از این منطق بکند نمیتواند آینه خوبی برای نشان دادن آن منطق باشد، در اینجا نبایست که فرهنگ و حیات بسیج را زیر سوال ببریم بلکه باید به اندازه توانمان در حل دغدغه های رهبر معظم انقلاب در تحقق هر چه بیشتر این فرهنگ بکوشیم.
در زمانه ای که تحولات با سرعت زیادی رخ میدهد و یک پیچ تاریخی عظیم محسوب می شود، این بسیج است که مبتنی بر معارف انقلاب اسلامی و نظریه امام و امتِ و وحدت حضرت امام خمینی بست شکن است. در این زمانه تحولات، منطق بسیج حقیقت دیگری را از خود بازتاب میدهد و شبکه بسیج را به دنبال خود میکشاند. در برهه کنونی اگر مشکلاتی را در بین مردم و خصوصا در بسیجیان شاهد هستیم، دلیل بر آن است که ما نیازمند آن هستیم که با منطق بسیج، مردم را به همراهی از ولی و نقش آفرینی تاریخی خود سوق دهیم.
(1) بیانات در دیدار بسیجیان (۱۴۰۲/۰۹/۰۸)
(2) بیانات در دیدار بسیجیان (۱۴۰۲/۰۹/۰۸)