۰۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۱:۴۷
کد خبر: ۷۷۳۷۷۱

امام خمینی و حماسه ششم بهمن

امام خمینی و حماسه ششم بهمن
در این یادداشت به بررسی حماسه ششم بهمن 1360 توسط مردم آمل در دفع فتنه و حمله دشمنان انقلاب اسلامی و مواضع و تمجید امام خمینی از این مجاهدت تاریخی پرداخته ایم.

به گزارش خبرنگار گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، حادثه آمل که در ششم بهمن 1360 به وقوع پیوست، یکی از نقاط عطف مهم در تاریخ دفاع از انقلاب اسلامی بود. در این حادثه، مردم غیور آمل توانستند با ایثار و فداکاری، تهدیدی جدی علیه امنیت نظام نوپای جمهوری اسلامی را دفع کنند و از سقوط یکی از شهرهای مهم ایران جلوگیری نمایند و این حماسه مردمی مورد تمجید حضر امام خمینی رضوان الله علیه قرار گرفت.

حادثه آمل به‌دنبال اعلام مبارزه مسلحانه از سوی مخالفین نظام، به ویژه اتحادیه کمونیست‌های ایران، صورت گرفت. پس از 30 خرداد 1360 و شروع درگیری‌های مسلحانه، گروه‌های چپ مارکسیست-لنینیستی با شناسایی موقعیت جغرافیایی جنگل‌های آمل، در این منطقه مستقر شده و قصد داشتند در مرحله اول، شهر آمل را تسخیر کنند. هدف آنها جدا کردن استان مازندران از حکومت مرکزی و ضربه زدن به جمهوری اسلامی بود.

دشمنان نظام جمهوری اسلامی با تحلیل نادرستی از وضعیت مردم ایران، به‌ویژه مردم آمل که از مهمترین مراکز مقاومت بودند، بر این باور بودند که با ایجاد بی‌ثباتی و آشوب در این شهر، می‌توانند به مقاصد خود دست یابند. اما واکنش مردم آمل به این تهدید، نه تنها موجب شکست نقشه‌های آنها شد، بلکه به‌طور روشن‌تری نشان داد که مردم ایران به‌ویژه در مناطق مهم کشور، پایبند به آرمان‌های اسلامی و انقلاب هستند.

نقش مردم آمل

در ششم بهمن 1360، مردم آمل با آگاهی کامل از خطراتی که برای انقلاب و نظام اسلامی وجود داشت، به صفوف دفاع از شهر پیوستند. آنها با استفاده از هر وسیله‌ای که در دست داشتند، به مقابله با گروه‌های کمونیستی پرداختند. دفاع جانانه و بی‌دریغ مردم آمل باعث شد که علی‌رغم تعداد محدود آنها، در نهایت پس از ساعاتی درگیری شدید، گروه‌های مهاجم با کشته و زخمی شدن تعداد زیادی از خود، مجبور به عقب‌نشینی شوند.

در این نبرد خونین، 34 نفر از اعضای گروه‌های کمونیستی کشته شدند و 30 نفر از آنها دستگیر شدند. اما در مقابل، 40 نفر از مردم آمل به‌عنوان شهدای دفاع از انقلاب اسلامی جان خود را فدای آرمان‌های انقلاب کردند. این ایثار و فداکاری مردم آمل، تنها از ایمان و اعتقاد به اسلام و انقلاب برمی‌خاست که نشان‌دهنده عمق تعلق آنها به ارزش‌های اسلامی بود.

تأثیر بر انقلاب اسلامی و موضع امام خمینی

این واقعه نه تنها از اهمیت بالایی در تاریخ مبارزات انقلاب اسلامی برخوردار است، بلکه به‌ویژه در نگاه حضرت امام خمینی (ره) یک درس بزرگ از همبستگی، ایمان و فداکاری مردم در برابر تهدیدات بود. امام خمینی در سخنرانی‌های خود، از مردم آمل به‌خاطر جان‌فشانی‌ها و مقاومت‌شان در برابر دشمنان انقلاب تشکر کردند و این حماسه را به‌عنوان نمونه‌ای از اراده ملت مسلمان ایران در برابر مخالفان یاد کردند. ایشان فرمودند: « ما باید تشکر کنیم از شهر آمل و آن مردم فداکار که مع الاسف خوب عده ای را هم شهید دادند، لکن خوب این مطلب را ثابت کردند که آنجایی که شما تمام آمالتان به آنجا بود با شما مخالفند» (1)

امام راحل (ره) در دیدار با خانواده شهدای این حادثه، تاکید کردند که حمله به آمل در حالی که برای جمهوری اسلامی غم‌انگیز بود، نشان‌دهنده ضعف دشمن در درک موقعیت واقعی مردم ایران بود. ایشان فرمودند: « گر این عده ای که در جنگل بودند اسلام را فهمیده بودند، حمله به آمل نمی کردند. این حمله در عین حالی‌که برای ما تأسف انگیز بود و عده ای از برادرهای ما را از دست ما گرفت، لکن فهماند به این دسته های غیرانسانی که این‌طور نیست که شما خیال می کنید که اگر یک صدایی بلند کنید، مردم با شما هستند. چطور یک مردم مسلمانی که دل بسته اند به اسلام و دل بسته اند به قرآن، و شهادت را برای خودشان افتخار می دانند و هرکس شهیدی دارد برای خانمان خودش یک افتخاری می داند و هست، چطور امکان دارد که چند تا دزد سرگردنه و چند تا اشخاصی که هیچ از قرآن و اسلام اطلاع ندارند و هیچ ایمان ندارند، بیایند و یک شهر مؤمن را بخواهند به هم بزنند؟ این معنا واضح شد که مسأله آن‌طور نیست که این‌ها فکر کردند.» (2)

حماسه مردم آمل در ششم بهمن ماه به قدری برای امام حائز اهمیت بود که حتی در وصیتنامه سیاسی _ الهی خود نیز بدان اشاره نمودند:«اکنون که شما فریب خوردگان در عشق آن رژیم (شوروی) جان می دهید، مردم مظلوم شوروی و دیگر اقمار او چون افغانستان از ستمگریهای آنان جان می سپارند، و آن گاه شما که مدعی طرفداری از خلق هستید، بر این خلق محروم در هر جا که دستتان رسیده چه جنایاتی انجام دادید و با اهالی شریف آمل که آنان را به غلط طرفدار پر و پا قرص خود معرفی می کردید و عده بسیاری را به فریب به جنگ مردم و دولت فرستادید و به کشتن دادید، چه جنایتها که نکردید.» (3) این بیان امام خمینی (ره) نشان‌دهنده قدرت ایمان و اتحاد مردم ایران در برابر هرگونه تهدید داخلی و خارجی بود.

حادثه آمل نه تنها یک نبرد نظامی، بلکه نمایشی از پیوند عمیق مردم ایران با ارزش‌های اسلامی و انقلاب بود. مردم آمل با ایستادگی و دفاع از شهر خود، نه تنها از سقوط یک شهر جلوگیری کردند بلکه به جهان نشان دادند که انقلاب اسلامی یک حرکت مردمی است که از عمق دل‌های مردم برخاسته و هیچ تهدیدی نمی‌تواند آن را از مسیر خود منحرف کند. شهادت 40 نفر از مردم آمل در این روز، گواهی بر این حقیقت است که حتی در برابر سخت‌ترین شرایط، مردم ایران همواره آماده‌اند تا از آرمان‌های انقلاب خود دفاع کنند و در نهایت این مردم هستند که پیروز خواهند شد. 

(1) صحیفه امام؛ ج ۱۶، ص ۲

(2) صحیفه امام؛ ج ۱۶، ص ۱۰۵ 

(3) صحیفه امام؛ ج ۲۱، ص ۴۳۹ (وصیتنامه سیاسی – الهی)

ارسال نظرات