راستگویی، صفت پسندیده شرق و غرب عالم است

به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله جعفر سبحانی در سلسله جلسات درس اخلاق هفتگی که چهارشنبه شب در موسسه امام صادق (ع) پردیسان برگزار شد، با اشاره به راست گویی و صداقت انسان ابراز کرد: قرآن می فرماید "یا ایها الذین امنوا اتقوا و کونوا مع الصادقین" این صادقین قطعاً انسان های معصومی هستند که بدون قید و شرط می گوید در همه حالات با آنها همراه باشید و این آیه بهترین دلیل است که بگوییم همیشه در بین امت انسان معصومی حضور دارد.
وی ادامه داد: در سوره مبارکه احزاب یا غیر این سوره می فرماید إِنَّ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِينَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِينَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِينَ وَالصَّابِرَاتِ... لَهُمْ مَغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا مغفرت را متعلق به فرد صادق می داند. معلوم می شود که صدق مقام بزرگی دارد و یکی از فضایلی که همه جهان از شرق و غرب آن را پذیرفته اند صفت راست گویی است و فرد دروغگو را مذمت می کنند.
این مرجع تقلید با بیان اینکه همه بشریت راستگویی را فضیلت برشمرده اند، اظهار داشت: خداوند منان در آفرینش و خلقت به ما خوبی ها و بدی ها را الهام کرده است بنابراین باید بر راستگویی اهمیت بیشتری در زندگی خود بدهیم.
وی افزود: روانشناسان هم معتقدند اگر بچه ها از والدین خود دروغ نشنوند هیچگاه تا آخر عمر دروغ نمی گویند لذا اگر دروغ بر زبان جاری کردند از پدر و مادر آموخته اند چرا که راستگویی خمیره آفرینش آنهاست.
این مرجع تقلید با بیان اینکه بین اداء امانت و راستگویی چه نسبتی وجود دارد، تصریح کرد: هر دو راستگویی هستند که یکی راستگویی زبانی و دیگری راستگویی عملی است. اگر کتابی را به ما دادند که نگهداری کنیم باید آن را پس دهیم که این راستگویی عملی است. اگر جهان اسلام پس از پیامبر دچار انحراف و شعبه شعبه شد به این دلیل می باشد که به امانت پیامبر که کتاب و اهل بیت پیامبر بود عمل و رعایت نکردند.
حضرت آیت الله سبحانی خاطرنشان کرد: همیشه گناه از جای کوچک شروع می شود لذا گناهان صغیره مثلاً یک دروغ کوچک را هم نباید کم شمرد و از آن اجتناب و پرهیز کرد. دروغ مصلحت آمیز در رابطه با دماء انسان و مصالح عمومی جامعه است البته همان جا هم که انسان مجوز دروغ دارد آنجا هم قبیح است ولی چون مصلحت دارد قبح آن را ترمیم می کند.
وی در پایان گفت: اگر انسان سخنی بگوید که خود به آن عمل نمی کند این هم دروغ است و قرآن می فرماید «لم تقولون مالا تفعلون» چرا سخنی بر زبان می آورید که خودتان عمل نمی کنید لذا انسان باید در همه حالات زبانی و عملی راستگو باشد.