۰۴ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۵:۴۵
کد خبر: ۷۸۲۱۲۸
گروه سیاست و امنیت مرکز تحقیقات اسلامی مجلس بررسی کرد؛

تصاعد بحران و تاثیر مذاکرات بر آن و آینده ایران در منطقه/ تاثیر رفتار آمریکا بر آینده مذاکرات

تصاعد بحران و تاثیر مذاکرات بر آن و آینده ایران در منطقه/ تاثیر رفتار آمریکا بر آینده مذاکرات
نشست‌های راهبردی "تاثیر رفتار آمریکا بر آینده مذاکرات"، "تصاعد بحران و تاثیر مذاکرات بر آن و آینده ایران در منطقه" و "بررسی تنش های اخیر پاکستان و هند؛ پیشامدها و پیامدها" به همت گروه سیاست و امنیت مرکز تحقیقات اسلامی مجلس بر گزار شد.

به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، دکتر ابراهیم متقی رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در نشست راهبردی "تصاعد بحران و تاثیر مذاکرات بر آن و آینده ایران در منطقه" با اشاره به اینکه مذاکره ایران و آمریکا در شرایط ابهام و عدم اطمینان قرار دارد، گفت: هر اندازه امکان صلح در مذاکرات باشد به همان میزان نشانه‌های جدال و منازعه نیز وجود دارد، بنابراین این عدم اعتماد ناشی از سه مساله ذات ایالات متحده، ذات قدرت‌های بزرگ و خصوصیات شخصیتی ترامپ رئیس جمهور آمریکاست.

وی ادامه داد: رفتار آمریکایی‌ها در جریان مذاکرات، دارای فراز و نشیب و بازی‌های سینوسی است به گونه ای که مقامات آمریکا از یک طرف از سازنده و روبه‌جلو بودن مذاکرات سخن می‌گویند و از سوی دیگر در هر مرحله از مذاکرات، تغییر رویکرد می‌دهند تا ایران را در موضع کاهش قدرت قرار دهند.

متقی خاطرنشان کرد: امریکایی‌ها سعی دارند اصرار ایرانی‌ها در موضوع هسته‌ای و ریسک‌پذیری آن‌ها را بسنجند، درحالی‌که خود امریکایی‌ها اهل ریسک بالا نیستند و ترامپ می‌خواهد قدرت ایران صرفاً کاهش یابد، نه اینکه به طور کامل از بین برود.

رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران همچنین گفت: نکته قابل‌توجه این است که اگر احیانا ایران هدف قرار بگیرد، منطقه نیز با چالش مواجه خواهد شد، بنابراین خود کشورهای منطقه هم مصلحت را در این می‌دانند که ایران در فضای قدرت باقی بماند.

وی ادامه داد: ظاهر کار این است که ایران، هم بخشی از سانتریفیوژهایش را حفظ و هم غنی‌سازی اورانیوم را انجام خواهد داد؛ بنابراین در آینده فضا برای یک نوع توافق ضمنی به وجود می‌آید به گونه ای که اسنپ‌بک(بازگشت خود‌به‌خودی تحریم‌ها) هم کارکرد خود را از دست خواهد داد.

متقی گفت: فضای مذاکرات، از طرف آمریکا، فضای مبهمی است، سیاست‌های رسمی رهبر معظم انقلاب به نوعی بازتولید مقاومت است، وزارت امور خارجه و مجموعه تیم مذاکره‌کننده در زمان مذاکره، باید نسبت به استراتژی کلان طرف مقابل شناخت دقیق داشته باشند.

تاثیر رفتار آمریکا بر آینده مذاکرات

دکتر فواد ایزدی دانشیار دانشگاه مطالعات جهان دانشگاه تهران نیز در نشست راهبردی تاثیر رفتار آمریکا بر آینده مذاکرات گفت: با توجه به شکست سیاست فشار حداکثری دشمن، آنها دنبال راهکاری برای ضربه زدن به کشور از راهای دیگر هستند، در ارتباط با مذاکرات اخیر نیز سوال این است که اگر توافق بشود تا چه اندازه به سود ایران خواهد شود.

وی ادامه داد: در حقیقت برای برداشتن تحریم ها، ترامپ تصمیم گیرنده اصلی نیست و اگر توافقی صورت بگیرد امکان اینکه همه تحریم برداشته شود، بعید به نظر می رسد.

ایزدی با اشاره به سیاست تهدید دشمن گفت: اگر آمریکا احساس می کرد که قدرت حمله نظامی به ایران را دارد بدون توافق یا با توافق، تردیدی به خود راه نمی داد و دشمن توان این کار را ندارد، در حقیقت دشمنان با ماهیت جمهوری اسلامی مشکل دارند و مسائل  هسته‌ای، حمایت از جنبش‌های منطقه و ... بهانه است.

این تحلیلگر مسائل سیاسی بیان کرد: مرکز تحقیقات اسلامی مجلس باید در ارتباط با سیاست خارجی برای تدوین قانون خوب ، محتوای خوب در اختیار نمایندگان قرار دهد.

تصاعد بحران و تاثیر مذاکرات بر آن و آینده ایران در منطقه/ تاثیر رفتار آمریکا بر آینده مذاکرات

بررسی تنش‌های اخیر پاکستان و هند؛ پیشامدها و پیامدها

همچنین نشست علمی-تحلیلی با عنوان "بررسی تنش های اخیر پاکستان و هند؛ پیشامدها و پیامدها" به همت گروه سیاست و امنیت مرکز تحقیقات اسلامی مجلس برگزار شد. 

در این نشست تخصصی که با حضور جمعی از کارشناسان روابط بین الملل، پژوهشگران و نمایندگان نهادهای مرتبط برگزار شد، سخنرانان به بررسی عمیق این موضوع و بحث و تبادل نظر درباره راهکارهای پیش روی جمهوری اسلامی ایران در این خصوص پرداختند.

لازم به ذکر است: دکتر ماشالله شاکری سفیر سابق ایران در پاکستان و دکتر معصومه بتول نقوی نماینده مجمع طلاب پاکستانی در جامعه المصطفی العالمیه به عنوان ارائه دهنده در این نشست حضور داشتند.

دکتر علیرضا نائیج دبیر علمی این نشست را برعهده داشت. دکتر سیده معصومه نقوی، به تشریح ابعاد سه گانه این بحران در سه سطح داخلی، منطقه ای و بین المللی پرداخت.

دکتر ماشاءالله شاکری، دیپلمات پیشین و سفیر سابق ایران در پاکستان، به تحلیل سیر تاریخی مناقشات بین دو کشور از زمان استقلال تاکنون پرداخت و مهمترین عوامل تداوم این تنش ها را مورد واکاوی قرار داد.

در این نشست همچنین سیاست‌های دیپلماتیک پیشنهادی برای ایفای نقش سازنده ایران، راهبردهای تقنینی مجلس شورای اسلامی در حمایت از سیاست خارجی کشور، ظرفیت‌های سازمان‌های منطقه‌ای مانند اکو و سازمان همکاری‌های اسلامی، راهکارهای رسانه ای و فرهنگی برای کمک به کاهش تنش‌ها از مواردی است که در این نشست مورد توجه قرار گرفت.

ارسال نظرات