نشست علمی قرآن و علوم انسانی در قم برگزار شد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشست علمی قرآن و علوم انسانی با گرایش حقوق، پیش از ظهر امروز به همت معاونت پژوهش و مدرسه عالی قرآن و حدیث مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) در سالن شهید صدر این مدرسه عالی، برگزار شد.
در ابتدای این نشست، حجتالاسلام سیدحمید جزایری، عضو هیأت علمی جامعةالمصطفی العالمیه با طرح این سؤال که چرا به جای اخذ مباحث حقوق از منبع وحی الهی، به فکر محدود بشری اکتفا میشود، سهلانگاری مسلمانان و عدم اعتماد به نفس آنان را سبب این امر دانست.
وی با بیان اینکه بخشی از آیات قرآن، آیاتالاحکام است، اما مباحث حقوقی قرآن منحصر به آیات الاحکام نیست، افزود: مبانی حقوق از آیات قرآن استخراج میشود؛ اینکه چه کسی حق دارد جعل قانون کند و مبنای جعل قانون از کجا ریشه میگیرد، یکی از مبانی حقوق است.
عضو هیأت علمی جامعةالمصطفی العالمیه قلمرو حقوق در قرآن را منحصر به آیاتالاحکام متعارف ندانست و با بیان اینکه مباحث حقوقی در قرآن دارای قلمرو وسیعی است، تصریح کرد: مالکیت و سیطره حقیقی از آن خدا است که میتواند برای بشر تنظیم حقوق کند.
در ادامه این مراسم، ناصر قرباننیا، عضو هیأت علمی دانشگاه مفید با بیان اینکه برای فهم هر آنچه در زندگی نیاز است باید به قرآن مراجعه کرد، گفت: بهترین منبع برای فهم حقوق، آیات شریفه قرآن است.
وی با اشاره به تقسیم تمام معارف دین به سم بخش آیات المحکمه، سنت القائمه و فریضةالعادله، مهمترین منبع برداشت احکام الهی را قرآن کریم دانست و گفت: قرآن از آیات اعتقادی، جزئیات آن و همچنین احکام و اخلاقیات سرشار است.
عضو هیأت علمی دانشگاه مفید با بیان اینکه در بررسی بیشتر قرآن، آیات قصص هم به این سه بعد مهم معرفتی بر میگردد، تصریح کرد: احکام قرآن، مبین و حکم اعتقادی مهم، بیان کننده حکم شرعی و یا یک دستور اخلاقی است.
وی به بیان ابعاد مختلف حقوقی در قرآن پرداخت و با بیان اینکه برای هر یک از این ابعاد حکمی وجود دارد، گفت: از منشأ مشروعیت حکومت گرفته تا مشارکت سیاسی مردم و حق انتقاد برای مردم و جزئیات مسائل حقوقی مانند روابط حقوقی خانواده، رابطه میان والدین از یک سو و فرزندان از سوی دیگر در قرآن مطرح شده است.
گفتنی است، در بخش دیگری از این نشست علمی به سؤالات طلاب غیرایرانی جامعةالمصطفی العالمیه پیرامون شرایط اجرای احکام الاهی پاسخ داده شد. /920/پ202/ص