آیتالله جوادی آملی:
ساختار اسلام دعوت به وحدت می کند
خبرگزاری رسا ـ حضرت آیتالله جوادی آملی گفت: اجرای دستورات دینی برای اقامه حج دشوار است ولی امری شدنی است و برنامه جهانشمولی حج، اقامه حج است.
به گزارش خبرگزاری رسا، حضرت آیتالله عبدالله جوادی آملی، عصر روز گذشته در دیدار تعدادی از مسؤولان سازمان حج و زیارت با یادآوری این نکته که دین بر پایه اتحاد سامان پذیرفت، اظهار داشت: خدای سبحان برای اینکه امت اسلامی متحد بشوند یک مکان را قبله همه مسلمانان قرار داد، به طوری که مرگ و زندگی همه مسلمانان به همان یک جا مرتبط است.
وی تاکید کرد: شعار شب و روز یک میلیارد و نیم مسلمان که بر روی کره زمین زندگی می کنند «والکعبه قبلتی» است.
مفسر بزرگ قرآن کریم با اشاره به ارتباط کارهای واجب، حرام و مستحب انسان با کعبه، تصریح کرد: نمازهای مسلمانان، ذبحها، دفن اموات، نماز میت و... باید حتما به سمت کعبه باشد. در زمینه مستحبات هم بهترین نشستن ما نشستن رو به کعبه است و همان طور که بیان کردند، کارهای قبیح و زشت را نباید رو یا پشت به کعبه انجام داد.
وی درباره جهانشمول بودن کعبه گفت: ما درباره جهانشمولی نباید دنبال ادله باشیم، بلکه در نحوه اجرای جهانشمولی باید هماندیشی داشته باشیم. جهانشمولی بیّن و روشن است، چون هم قرآن فرمود «جعل الله الکعبة البیت الحرام قیاماً للنّاس» و هم زندگی و مرگ ما ارتباط تنگاتنگی با قبله دارد و دستور روزانه ما هم «و الکعبة قبلتی» است. پس درباره جهانشمول بودن کعبه سخنی نیست که آیا ما دلیلی داریم یا خیر، بلکه درباره نحوه اجرای آن جای بحث است.
حضرت آیتالله جوادی آملی افزود: استکبار، نظام اسلامی را طوری ارباً اربا کرده که برخی از کشورها را جزو اقمار سوسیالیست شرق، برخیها را جزو اقمار کاپیتال غرب، بعضیها را لائیک و برخی دیگر را سرگردان و متحیر قرار داد. ما اول باید اسلامی بودن امتها را حفظ کنیم که وقتی مسلمانیم و هدف مشترک داریم، نه تنها قرآن و عترت برای ما محترم است، از نظر اجرایی و عملی هم کارهای مشترک داریم.
وی با اشاره به وجود مشترکات عملی روزانه بین مسلمانان، بر لزوم تقویت این مشترکات تاکید و اظهار کرد: ما باید این موجودیت را حفظ کنیم و بگوئیم که ممکن است از نظر اقلیم با هم جدا هستیم، اما از نظر فکر، قلم و بیان اشتراکات زیادی داریم.
حضرت آیتالله جوادی آملی با تاکید بر ضرورت ایجاد اتحاد عمیق بین مسلمانان، تصریح کرد: ساختار دین ما به گونهای است که از وحدتهای کم به وحدتهای بزرگ توصیه میکند و اینکه گفتند نماز جماعت را هر روز بخوانید و در نماز جمعه و نمازهای عید شرکت کنید و حج را هر سال به جا آورید برای تاکید به همین امر است.
وی عنوان کرد: برابر آیه مبارکه «إِنَّ الاَوَّلِینَ وَ الاَخِرِینَ لَمَجْمُوعُونَ إِلى مِیقَتِ یَوْمٍ مَّعْلُومٍ» معلوم نیست در صحنه قیامت اتحادی وجود داشته باشد. در آن زمان ممکن است که همه با هم باشیم ولی زندگی و فکر و مشورت جمعی نداریم.
مفسر بزرگ قرآن کریم افزود: «واعتصموا بحبل الله جمیعا و لا تفرقوا» که هم امر به اجتماع و هم نهی از تفرق است معنایش این نیست که همه مسلمان باشید، بلکه معنایش این است که همه با هم مسلمان باشید.
وی وجود اختلاف سلیقه در بین مسلمانان را امری طبیعی دانست و در عین حال بر لزوم تحمل این اختلافات و رفع مشکلات و موانع پیش روی تاکید کرد.
استاد برجسته حوزه علمیه ادامه داد: انسان نباید از ستیز استکبار و یا تفرقه بیگانگان نگران باشد، برای اینکه اگر اتحاد و اعتصام همگانی و همه گیر را واجب کردند معلوم می شود که این امر شدنی و اثربخش است. البته در هر اجتماعی تنگناهایی وجود دارد، برای اینکه هیچ کدام از انسانها شبیه هم نیستند.
وی حضور مسلمانان در کعبه را فرصت مغتنمی برای ایجاد وحدت و اتحاد برشمرد و با تشریح نامه 67 کتاب شریف نهج البلاغه که از سوی امیرالمومنین علیه السلام به والی کعبه برای اقامه حج ارسال شده بود، تاکید کرد: حکومت اسلامی مامور و موظف به اقامه حج است و حتی وجود مبارک حضرت امیرالمومنین علیه السلام به والی خود در مکه دستور رسمی میدهند که حج را اقامه کند.
حضرت آیتالله جوادی آملی افزود: بعثه باید به سمتی برود که حج را اقامه کند و راه اقامه حج هم در بیان نورانی وجود مبارک حضرت امیرالمومنین علیه السلام در نامه 67 نهج البلاغه اشاره شده است.
وی با اشاره به اثرگذاری پیام جمهوری اسلامی ایران درباره برائت از مشرکین و دعوت مسلمانان به اتحاد تصریح کرد: تبلیغات رسانه های ایران در روند انقلاب های مردمی در تونس و مصر و اردن و... بیاثر نیست ولی آنچه که در این زمینه اثرات چشمگیری داشته است، جریان برائت از مشرکین و دعوت به اتحاد در مکه است.
حضرت آیتالله جوادی آملی تاکید کرد: حال که روشنی کعبه عامل قیام است، همه باید با هم در این وحدت جهانشمول سهمی داشته باشند و حج را اقامه کنند.
وی با بیان اینکه بعثه به مناسک اقامه حج نیاز دارد، اظهار داشت: بعثه غیر از مناسکی که فقهای گرانقدر مرقوم فرمودند - که اعمال حج است- وظیفهاش تنها حج گذاری نیست بلکه اقامه حج است.
استاد برجسته حوزه علمیه با اشاره به حضور اقشار مختلف در مراسم حج تصریح کرد: ممکن است افرادی به فتوا نیاز داشته باشند که بعثه باید جوابگوی آنها باشد و یا احیانا افرادی نسبت به اعمال حج ناآگاه باشند که بعثه باید این افراد را آگاه کند، ولی دانشمندانی که به حج مشرف میشوند باید با آنها تبادل نظر شود.
وی افزود: چیزی که مقدور بعثه کشورها و عربستان نیست ولی متوقع اسلام است و اسلام باید به آن سمت حرکت کند، تامین نیازهای عموم مسلمانان است.
حضرت آیتالله جوادی آملی تاکید کرد: اجرای دستورات دینی برای اقامه حج دشوار است ولی امری شدنی است و برنامه جهانشمولی حج، اقامه آن است./917/د102/ص
ارسال نظرات