۲۶ فروردين ۱۳۹۲ - ۱۸:۳۱
کد خبر: ۱۶۱۸۷۹
حجت الاسلام والمسلمین حاجتی؛

زندگی طلبگی پرواز در اوج آسایش معنوی است

خبرگزاری رسا ـ مدیر حوزه علمیه استان خوزستان گفت: امروز امام زمان(عج) به سربازان خود می گوید بیایید در حوزه های علمیه و از مروجین مکتب الهی باشید؛ این دعوت یک دعوت الهی، علوی، فاطمی و مهدوی علیهم السلام است.
حجت الاسلام و المسلمين احمد رضا حاجتي امام جمعه موقت اهواز و مدير حوزه علميه خوزستان

حضور در حوزه های علمیه یعنی برداشتن گامی استوار، داشتن عزمی راسخ و ضمیری آرام و آگاه؛ حضور در حوزه های علمیه توفیق و سعادت الهی می خواهد. با نزدیک شدن به آزمون ورودی حوزه علمیه به سراغ حجت الاسلام و المسلمین میر احمدرضا حاجتی، مدیر حوزه های علمیه استان خوزستان رفتیم و گفت و گویی در خصوص کمّ و کیف حوزه علمیه و سؤالات مختلفی که پیرامون آن در اذهان به وجود می آید انجام دادیم که در ادامه می خوانید:

 

رسا ـ در ابتدا بفرمایید که استقبال جوانان جهت ورود به حوزه های علمیه چگونه بوده است؟

ثبت نام اینترنتی داوطلبان ورود به حوزه علمیه از سال گذشته آغاز شد که در همان سال با استقبال چشمگیر جوانان ولایی استان خوزستان برای ورود به حوزه مواجه بودیم. به گونه ای که استان خوزستان از نظر استقبال جوانان در میان استان های کشور رتبه نخست را در مقطع سیکل و دیپلم کسب کرد و دلیل این مسأله در واقع ویژگی مثبت شخصیتی مردم ولایی، متدین و شهید پرور استانی است که به تعبیر امام خمینی(ره) دین خود را به اسلام ادا کرده است.

تلاش علمای بزرگوار ما پیش از انقلاب و به ویژه پس از انقلاب، تلاش های خستگی ناپذیر عالم مجاهد آیت الله موسوی جزایری و تأسیس حوزه های علمیه موفق، که مرکزی برای تربیت جوانان مؤمن و ولایی هستند، خود عاملی شد که امروز داوطلبان بیشتری متقاضی ورود به حوزه های علمیه باشند.

بقیه علمای بزرگوار استان اعم از  آیات عظام شفیعی، کعبی، حیدری و امام، هم به واقع برای شکوفایی حوزه های علمیه تلاش های بی وقفه ای دارند که از آنها تقدیر و تشکر می کنیم.

 

رسا ـ آخرین مهلت ثبت نام آزمون ورودی حوزه های علمیه چه زمانی است؟

آخرین مهلت ثبت نام آزمون ورودی تا تاریخ 31/1/1392 می باشد و توصیه می کنم تا زمان باقی است، جوانان مشتاق علم با مراجعه به سایت معاونت آموزش حوزه های علمیه به نشانی www.howzeh-qom.ir  ثبت نام کنند و آن را به دقایق آخر موکول نکنند.

 

رسا ـ آزمون ورودی چه تاریخ و در کجا برگزار می شود؟

آزمون ورودی حوزه علمیه خوزستان سال های گذشته در 2 محل حسینیه ثارالله و مصلای کوت عبدالله برگزار می شد؛ اما با توجه به این که فاز نخست مصلای مهدیه امام خمینی(ره) در سال 91 افتتاح شد، این آزمون نیز به صورت متمرکز در تاریخ 13/2/1392 در مصلی امام خمینی(ره) اهواز برگزار می شود.

 

رسا ـ علت چند مرحله ای بودن آزمون ورود به حوزه های علمیه چیست؟

مراحل متعددی که برای ورود یک داوطلب به حوزه علمیه وجود دارد، به سبب اهمیت جایگاه طلبه و تعهداتی است که وی در جامعه دارد. یک روحانی موفق می تواند برای فرهنگ جامعه الگو باشد. اثر یک طلبه یا روحانی بر فرهنگ و باورهای یک جامعه، مسؤلان حوزه در شورای مرکزی حوزه های علمیه را بر این داشت که برای جذب یک طلبه جوان نهایت دقت را به خرج دهند.

این حاکی از عمق اثرگذاری طلبه است که هر مقدار در امر گزینش دقت به خرج بدهیم، آثار مثبت آن را بیشتر خواهیم دید.

 

رسا ـ شما استقبال خانواده ها را چگونه می بینید؟

ما امسال با استقبال بی نظیر خانواده ها روبه رو شدیم. خوزستان اکنون دارای 45 حوزه علمیه است که ما در اهواز تنها  15مدرسه علمیه رسمی داریم. شانزدهمین مدرسه را نیز در شورای استان تصویب کردیم و مقدمات آن برای افتتاح رسمی در حال آماده سازی است.

این مسأله حاکی از واقعیتی است و آن واقعیت این است که در خوزستان با استقبال بی نظیر مردم برای حضور در سنگر های دفاع از دین اسلام و آموزه های اهل بیت(ع) به ویژه در میان عشایر خوزستان و شهرستان ها که با انگیزه فراوان از حوزه های علمیه حمایت می کنند، مواجه هستیم.

 

رسا ـ شما به عنوان مسؤل حوزه علمیه در استان خوزستان، آینده شغلی طلاب را چگونه می بینید؟

من این اطمینان خاطر را به داوطلبان ورود به حوزه می دهم که حوزه های علمیه خوزستان از سطح و بستر مناسبی برای رفع دغدغه رشد معنوی و فراگیری علوم دینی برخوردارند.

در برخی از خانواده های طلاب شاید این سؤال به وجود آید که آینده شغلی آنها چه خواهد شد؟ بنده عرض می کنم امروزه یکی از زمینه های بسیار مناسب برای اشتغال یک کار با عزت و با شرافت که به صورت بسیار سریع هم رخ می دهد، همین طلبگی است.

طلبه پس از طی کردن سال سوم طلبگی با بازار پر مشتری مربی گری فرهنگی و معلمی آموزه های دینی و مذهبی مواجه می شود. پس از گذشت تقریبا یک دهه می تواند دست به قلم شود و صاحب تألیفات باشد. چنان که برخی از طلاب و روحانیان ما این گونه هستند و آثار آنها چاپ و منتشر شده است.

 

رسا ـ به نظر حضرتعالی وظیفه یک طلبه چیست؟

امام رضا(ع) می فرماید: «اگر مردم زیبایی های و محاسن کلام ما را بشناسند حتما ما را تبعیت می کنند»؛ این نشان می دهد که وظیفه طلبه نشان دادن محاسن کلام اهل بیت(ع) به جامعه است. اگر ما از عهده شناخت و تبلیغ این زیبایی ها بر آییم، آن وقت تبعیت جامعه از اهل بیت(ع) را خواهیم دید.

 

رسا ـ دغدغه های مسؤلان حوزه علمیه چیست؟

دغدغه ما این است که با توجه به شرایط کشوری، منطقه ای و بین المللی هیچ گاه به اندازه امروز نیاز به جوانان مؤمن، تیز هوش، ولایی، متدین و از خانواده های اصیل برای ورود به حوزه های علمیه نداشتیم.

ما امروز می بینیم جوانی که با این ویژگی در حوزه علمیه مشغول درس خواندن باشد، در مدت کوتاهی و پس از گذراندن اولین مقدمات می تواند در طیف مبلغان دین قرار گیرد؛ جامعه هم از آنها بسیار استقبال می کند.

امروز در استان خوزستان نزدیک به 4 هزار طلبه داریم؛ اما احساس خلأ برای ورود و آموزش جوانان هنوز باقی و این احساس نیاز و خلأ از سوی جامعه به ما منتقل شده است.

جوانانی که وارد حوزه علمیه می شوند نوعا دغدغه دین و دین مداری دارند و خواهان دستیابی به معنای واقعی انسان، یعنی همان عبادت و پرستش خداوند هستند.

 

رسا ـ به نظر شما تفاوت علوم حوزه و دانشگاه در چیست؟

در هیچ علمی، علم آموزی نهایت و سقفی ندارد؛ اما از آن جا که علوم و معارف اسلامی، سرمنشأشان وحی الهی است و در دل خود حقایق بسیار عظیمی دارند و معارف اهل بیت عصمت و طهارت(ع) اقیانوس بسیار عظیمی را تشکیل می دهند، طبیعتاً کسانی که وارد حوزه های علمیه می شوند در کنار تلاش های شبانه روزی، علم آموزی، تحصیل، تدریس و حضور در کرسی های درس تخصصی، سقفی را برای روحیه پژوهشگری خود نمی بینند.

یکی از مراجع بزرگوار در کلاس درس خود  نقل می کرد که یکی از اصحاب شاخص امام صادق(ع) و امام باقر(ع) می گوید: من 40 سال در محضر شما فقط روایات مربوط به حج را اخذ می کنم و چه قدر این دریا، بی کران است.

این توضیحات، توجیحات، شرح احکام، فلسفه احکام، آثار احکام و خود احکام، دریای بی کرانی است که عالم و متعلم می تواند در این دریا شنا کند و بهره های لازم را ببرد.

علوم دانشگاهی هم علوم انسانی را در بر می گیرند و هم علوم تجربی، در بعضی از رشته های دانشگاهی با علوم حوزوی تلاقی دارند؛ اما همه دانشگاهیان بر این نکته معترف اند که سر منشأ و مادر این علوم همان علوم حوزوی هستند؛ یعنی معارف مربوط به علوم انسانی باید اساسا در حوزه های علمیه تعیین تکلیف بشوند.

ما امروزه در دنیای علوم انسانی یک بن بست را می بینیم. کسی نیست که حرف آخر را بزند. امروزه بزرگترین دانشمندان جهان بر این حقیقت پافشاری می کنند که راه خروج از این بن بست، رجوع به حقایق دینی و وحیانی است.

 همان چیزی که حوزه های علمیه متکفل توزیع و تشریح آن هستند «و ما علیک الاالبلاغ». وظیفه یک مبلغ همان وظیفه پیامبری است که تبلیغ دین، احکام و بیان آثار آنها است.

طرح موضوعات علوم در حوزه های علمیه نسبت به بسیاری از رشته ها در علوم انسانی حتی در رشته های علوم تجربی یک نسبت تعیین کننده است.

امروزه علومی که مبداء وحیانی دارند، می توانند هم از رشته های علوم بن بست شکنی کنند و به تبع آن بن بستی که جهان بشری دچار آن شده است را بشکنند.

وقتی یک طلبه با این ایده و آگاهی به حوزه علمیه می آید و با تقویت مبانی علمی خود وارد عرصه پژوهش می شود و سپس می تواند آیات قرآن را موشکافی کند و آنها را توضیح دهد، در یک فرآیند منطقی می تواند سبب شکوفایی جامعه خود شود.

البته ما همواره از دانشمندان علوم دانشگاهی که رابطه گرم و صمیمی با علما دارند، بهره برده ایم و این بزرگوارانی که این چنین در ارتباط با علما بودند، همواره بر این نکته پافشاری کرده اند که علوم تجربی و انسانی که در دانشگاه ها تدریس میشود، زمانی از بحث غرب گرایی خارج خواهد شد که در پیوندی عمیق با علوم حوزوی قرار بگیرند و با ایده و دیدگاه علمای دین، علوم انسانی را تبیین، تحلیل، توصیه و ترویج کنند.

 

رسا ـ توصیه شما برای داوطلبان ورود به حوزه علمیه چیست؟

عزیزان با اراده قاطع و عزمی جزم در این آزمون شرکت کنند؛ طلبگی به معنای سربازی امام زمان(عج) است. امروز دشمنان تشیع و اهل بیت(ع) از ابزار های ممکن با پشتوانه های میلیاردی استفاده می کنند تا با ترویج روز افزون اسلام و تشیع در جهان مبارزه کنند.

به همین دلیل هم امروزه جامعه ما نیاز مبرمی به طلبه و روحانی دارد و از آن جایی که حوزه های علمیه، مکانی جهت ترویج فرهنگ ناب اسلامی است، نقشی مهم در هدایت جامعه به سوی اهداف و آرمان های انقلاب اسلامی ایران دارد. از این رو توصیه می کنم که جوانان عزیز هم اکنون این فرصت را غنیمت شمارند و در آزمون ورودی حوزه های علمیه خوزستان شرکت کنند.

با قاطعیت عرض می کنم جوانانی که در این برهه حساس از زمان، وارد حوزه های علمیه می شوند، به ندای آقا امام زمان(عج) لبیک گفته و در راه خدمت به اسلام و مسلمین گام برداشته اند و هیچ کس در این راه قدم بر نمی دارد، مگر این که دستی الهی پشتوانه او بوده است.

 

رسا ـ اگر بخواهید زندگی طلبگی را در چند جمله خلاصه کنید، چه می فرمایید؟

 در پایان باید عرض کنم که زندگی طلبگی یعنی پرواز در اوج آسایش معنوی، یعنی لانه کردن در خانه ای قدسی! کسانی که طعم زندگی در گوشه حجره را چشیده اند، آن را با دنیا عوض نمی کنند.

 

/9462/401/ر

ارسال نظرات