آغاز به کار نخستین کنگره بین المللی قرآن با پیام آیت الله مکارم شیرازی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا درمشهد، نخستین کنگره بین المللی قرآن کریم با پیام حضرت آیت الله ناصر مکار شیرازی از مراجع عالیقدر شیعه و آیتالله علی اکبرهاشمی رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصحلت نظام به مدت 2 روز در مشهد آغاز شد.
متن پیام حضرت آیت الله مکارم شیرازی به این شرح است:
در این شرایط بسیار حساس که ابرقدرتها و شیاطین استکبار نقشههای شوم و خطرناک برای جهان اسلام و خیزش بهار اسلامی میکشند، مطمئنا راهی جز برگشت و استقامت بر صراط مستقیم و برنامههای قرآنی نیست.
این جانب به همه شما جوانان عزیزی که در این کنگره شرکت کردهاید و به تمام مسئولان محترم که این برنامه را فراهم کردهاید صمیمانه تبریک میگویم.
قرآن پناهگاهی ایمن و متسحمک است، دستورالعمل جاودانی سعادت بشر و حلقه اتصال تمام مسلمانان جهان است، این معنی در آیه شریفه 103 سوره آلعمران متجلی گشته، آنجا که اشاره میکند که به اعتصام به حبلالله همان تمسک عمومی به تعلیمات قرآن است، آری این همان نور هدایتی است که انسانها در جامعه در پرتو آن از ظلمات، پراکندگی، اختلاف و درگیری رهایی مییابند و به سرچشمه نور که همان اخوت و برادری اسلامی است بر میگردند و از هدایتهای آن به سوی علم، دانش، پیشرفت و تعالی بهره میگیرند.
در این شرایط بسیار حساس که ابرقدرتها و شیاطین استکبار نقشههای شوم و خطرناک برای جهان اسلام و خیزش بهار اسلامی میکشند، مطمئنا راهی جز برگشت و استقامت بر صراط مستقیم و برنامههای قرآنی نیست، بنابراین هرگز از تهدیدهای آنها هراسی به دل راه نمیدهیم زیرا ما قرآن را به صورت یک برنامه متعالی برای زندگی سعادتمند دنیوی و اخروی پذیرفتهایم.
عزیزان باید قرآن بخوانیم و حفظ کنیم و به آیات آن بیندشیم، قرآن را بخوانیم و به آن عمل کنیم و روان خود با آن حیاتی دوباره ببخشیم، آیه 96 سروه اعراب گویای این مطلب است.
پیام آیت الله هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصحلت نظام در نخستین کنگره بین المللی قرآن کریم مشهد قرائت شدکه متن پیام به این شرح است:
برگزاری نخستین کنگره بینالمللی قرآن کریم با موضوع انسان و جامعه فرصتی مغتنم در جهت معرفی مفاهیم آسمانی قرآن در ابعاد اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، علمی و اقتصادی برای دانشجویان و طلبههای جوان است که باید معلمهای مجهز به سلاح دانش و آگاهی اسلامی در مقابل تهاجم برنامهریزی شده علیه باورهای دینی در نسلهای آینده باشد.
هر چند جوان ما در طول سالهای پس از انقلاب به دستاوردهای ارزندهای در قرائت و تفسر و حتی تعزیل و هرمونوتیک رسیدهاند اما پیشرفت دانش و گسترش جزئیات بین رشتهای در علوم انسانی، علوم پایه و علوم پزشکی ضرورت تحقیقات عمیقتر و رویآوردن به تفاسیر موضوعی را روز به روز بیشتر میکند و در این راه وظایف دانشگاهها و حوزههای علمی به مراتب سنگینتر و مهمتر خواهد بود. چون به شهادت تفاسیر متعددی که در 14 قرن گذشته برای قرآن نوشتند اگرچه این کتاب الهی در کنار همه اهداف نزول برای یک نکته مهم یعنی هدایت انسانهاست اما از هر زبان و قلم که دوباره آن را میشنویم و میخوانیم نامکرر است.
توجه داشته باشید که قرآن یک اقیانوس عمیق در مفاهیم است که کشف راز و رمز اعجاز آن در لفظ و معنا نیازمند انسانهایی است که اصول درست اقیانوسپژوهی و درک مفاهیم آن را بدانند که اگر چنین نباشد یا در پوسته ظاهر میمانند و به خاطر سطحینگری از لذت معنوی آن محروم میشوند، یا به بیراهههایی از نوع اسرائیلیات میرسند. که اگر از روی غرضورزی نباشد مصداق بارز کوشش دوستان جاهل است که با شور و اشتیاق مورد سوءاستفاده دشمنان دانا قرار میگیرند.
نکته ظریفی که باید در باب خلود اعجاز قرآن به آن توجه شود، شرایط زمانی و مکانی نزول است در شبه جزیرهای که مردمانش بر بستر جهل برای بتها لالایی عبادت میخواندند و خود به خواب غفلت میرفتند، یا سوادشان از تعداد انگشتان دست بیشتر نبود، کتابی از آسمان نازل میشود که در نخستین سوره اولین آیه و اولین جمله و حتی اولین کلمه دستور خواندن میدهد و از علم سخن میگوید و وقتی میخواهند خداوند قادر و متعال را به بشریت معرفی کند میگوید خداوندی که یاد داد به انسان آنچه را که نمیداند.
اگر پا به پای تاریخ 1434 ساله جغرافیای ممالک اسلایم پیش بیاییم و مقاطع دانشمندان و سرزمینهای مهم را بررسی کنیم میبینیم که همیشه موضوعات مربوط به قرآن سرآمد اتفاقات تاریخی، اهداف علما و توجهات ملتهای کشور اسلامی است که آن تجدید تعالیم مکتب اهلبیت در ساختار قانونی جمهوری اسلامی است که امام راحل به عنوان مفسری مرجع، پرچم مبارزه را در بهترین مقطع زمانی و در مهمترین کشور اسلامی برافراشتهاند.
حتی در عصر حاضر که عصر انفجار اطلاعات است و انسان میتواند انبوهی از اطلاعات علمی را به وسیله یارانه در دسترس داشته باشد قرآن که سرشار از مفاهیم بکر است، دریچهای به سوی دانشهای تازه است که هیمشه بهترین محققان هر عصر و زمان مانند همین جمع به آن میپردازند و برای هر زمان و موضوع هم مطالب تازهای از عمق این اقیانوس کشف میشود.
قرآن معدن جواهرات گوناگون برای خیر دنیا و آخرت و چشمه آب حیات از قدرت لایزال الهی است، که اگرچه رسیدن به آن دشوار است اما هر کس لذت درک مفاهیم آن راکشیده به بهانه ناسخ و منسوخ یا محکم و متشابه از دست نمیدهد.
به شما قرآن پژویان بهویژه جوانان طلبه و دانشجو تبریک میگویم که با خوشهچینی از جشنزار معرفت دفتر عمر تحقیقات خود را مزین به آثار قرآنی میکنید و از مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی مخصوصا واحد مشهد مقدس تشکر میکنم که با برپایی نخستین کنگره بینالمللی در جوار بارگاه امام رضا(ع) هم به شبهه توجه بیشتر شیعه از قرآن کریم به احادیث پاسخی عملی و علمی میدهید و سفارش پیامبر اکرم(ص) را در ذهن جامعه یادواری میکنید «انی تارک فیکم ثقلین».
امیدوارم میهمانان خارجی این کنگره سفیران قرآنی از ایران اسلامی به سرزمینهای خود باشند و خیل مشتاقان این کتاب آسمانی در رشتههای مختلف علوم از دستاوردهای مباحث علمی آن بهرهمند شوند.
حجت الاسلام سید حسین محتشمی، دبیر اجرایی نخستین کنگره بین المللی قرآن کریم دراین زمینه به ارائه مقالات تخصصی در این کنگره اشاره کرد و اظهار داشت: مقالات منتخب در پنج محور چالشهای انسان معاصر و بیداری اسلامی، علوم، اخلاق معنویت، کمال انسانی و امام رضا (ع)، مدیریت، حقوق و حکومت، خانواده و جامعه و یک موضوع به عنوان موضوع پایانی در روز دوم کنگره با عنوان تمدن، فرهنگ اسلامی و ادیان ارائه می شود.
وی با بیان این که همزمان با برگزاری این کنگره نیز نمایشگاهی ازمحصولات فرهنگی شامل نرمافزار، کتاب و تولیدات قرآنی به شرکتکنندگان عرضه می شود، تصریح کرد: 28 پژوهشگر از 10 کشور دنیا از جمله هلند، پاکستان، الجزایر، کانادا و تونس و همچنین فاطمی از بوستن آمریکا در این کنگره حضور خواهند داشت.
گفتنی است، نخستین کنگره بینالمللی قرآن کریم" انسان و جامعه" با حضور مهدی مظاهری، دستیار ارشد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و طه هاشمی، معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار می شود و در آیین اختتامیه این کنگره از کتاب های "فرهنگ تفسیری قرآن مجید" نوشته اشرف زاده و "دایره المعارف قرآن کریم"کاری از موسسه پژوهشی منهاج از کشور پاکستان رونمایی می شود./934/پ202/ج