جایگاه عزت و ذلت در کلام امیرمؤمنان
به گزارش خبرنگار رسا در مشهد، حجت الاسلام محمدجواد نظافت، کارشناس و پژوهشگر نهج البلاغه شب گذشته در سلسله همایش های «نهج البلاغه و زندگی» به تفسیر حکمت65 و 66 نهج البلاغه پرداخت.
وی با اشاره به حکمت 65 که ازدست دادن دوستان غربت است، اظهار داشت: غربت بردو گونه ظاهری و واقعی است؛ غربت ظاهری کسی است که در وطنش نباشد و غربت واقعی کسی است که دوست و حبیب ندارد.
حجت الاسلام نظافت با اشاره به تاکید قرآن کریم بر دوست خوب، عنوان کرد: آیات 50 تا 70 سوره صافات و آیات 27 تا 29 سوره فرقان به اهمیت دوست پرداخته اند.
وی به تاثیر دوست خوب در سبک زندگی تاکید کرد و افزود: دوست خوب از جمله ثروت های معنوی زندگی انسان است که باید شکر آن را به جای آورد، باید قدر آن را دانست و آنرا حفظ کرد و توجه به این حقیقت روحیه باعث شادابی انسان می شود.
مدیر مدرسه علمیه حضرت مهدی(عج) مدارا، نرمش، گوش نکردن به وسوسه بدخواهان را از راه های حفظ رفیق خوب در زندگی عنوان کرد.
جایگاه عزت و ذلت
وی در ادامه به تفسبرحکمت 66 (از دست دادن حاجت بهتر از درخواست کردن از نااهل است) پرداخت و با اشاره به جایگاه عزت در اسلام گفت: نیمی از دستورات اسلام بر کسب عزت و پرهیز از ذلت تاکید می کند و زندگی عزتمدارانه را یک ارزش می داند.
حجت الاسلام نظافت با بیان این که اسلام انسان را از ذلت برحذر داشته، ابراز کرد: اسلام در خواست از انسان های نا اهل، نالایق و ناشایسته را از عوامل ذلت می داند و هرگونه درخواستی که انسان را ذلیل کند، منع کرده است.
وی با اشاره به این که قرآن کریم انسان هایی را که سعی بر درخواست نکردن از دیگران دارند، ستایش می کند، اظهار داشت: اسلام سفارش بر کمک بر فقرا دارد و مصداق فقرا در جامعه ما کسانی چون محصلان، جبهه رفته ها، طلاب و امثال آن هستند که برای حفظ آبروی خود حاضر به درخواست یا مطرح کردن وضعیت خود با دیگران نیستند در حالی که انسان های نادان می پندارند آن ها ثرتمند هستند.
مدیر مدرسه علمیه حضرت مهدی(عج) ادامه داد: درخواست مالی از دیگران حرام شمرده شده است مگر در سه مورد خاص که فرد خون بهای سنگین یا بدهکاری طاقت فرسایی بردوش دارد و امکان پرداخت آن را ندارد یا دچار فقر کشنده ای شده باشد.
وی به نقل از نبی مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی(ص) عنوان کرد: در صورت اجبار درخواست کنید آن هم از مفلسان و مهربانان امت من که در سایه لطف آن ها زندگی می کنید.
این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: امام حسین(ع) نیز در این باره فرموده اند درخواست خود را تنها پیش چهارگروه افراد ببرید؛ انسان های متدین، جوانمرد، بااعتبار و خانواده دار، زیرا دینداری انسان متدین مانع ردکردن انسان سائل نیازمند می شود، جوانمرد حیا می کند و انسان های بااعتبار و خانواده دار درک می کند که بهای سنگینی چون آبرو پرداخته، درخواست کرده اید.
حجت الاسلام نظافت با بیان این که سه گروه هستند که شایستگی درخواست کردن ندارند، عنوان کرد: کسانی که منت می گذارند، نوکیسه ها، دشمنان اهل بیت و همچنین کسانی که از «نه» گفتن دربرابر «خواسته» دیگران هراس دارند باید با کمی بررسی با آنها در این زمینه روبرو شد.
وی با بیان این روایت امیرالمومنین (ع) که فرمودند: «ضمانت می کنم انسان های میانه رو را که محتاج نشوند» با صرفه جویی، ساده زیستی و قناعت تغییر سبک زندگی به اسلامی تاکید کرد و به مسؤولان و دست اندرکاران نیز بر جلوگیری از اسراف و تبذیر هشدار داد.
یادآور می شود، سلسله نشست های «نهج البلاغه و زندگی» از سری همایش های سبک زندگی اسلامی سه شنبه هرهفته در بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار می شود.