۲۰ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۴:۵۲
کد خبر: ۲۱۵۹۷۲

شماره جدید مجله تراثنا منتشر شد

خبرگزاری رسا ـ شماره 115 – 116 مجله با مقالات علمی از سوی مؤسسه آل البیت علیهم السلام لاحیاء التراث به انتشار رسید.
مجله 115 -116 تراثنا

 

به گزارش خبرگزاری رسا، شماره 115 – 116 مجله با مقالات علمی از سوی مؤسسه آل بیت علیهم السلام لاحیاء التراث به انتشار رسید.

 

اولین مقاله این مجله با عنوان مأکلة الیهود السنویة به بررسی متنی و منبع شناختی یک روایت تفسیری می‌پردازد که نخستین بار در دو تفسیر التبیان و مجمع البیان به نقل از امام باقر علیه السلام آمده است.

 

فهرست مقالات این شماره تراثنا به ترتیب زیر است: «مأکلة الیهود السنویة»؛ «الذکر المحفوظ قراءة جدیدة فی تاریخ جمع القرآن و ما روی فی تحریفه»؛ « النظریة الحدیثیة فی المدرسة الامامیة»؛ «لعلماء و الأسر العلمیة فی قریة العکر»؛ « الکلینی و منهجیّته فی الکافی»؛ « قراءة سریعة فی کتاب رجال الکشّی (القرن الثالث ـ الرابع»؛ «من ذخائر التراث: الادعیة المهمة للفاضل المقداد السیوری»؛ «من أنباء التراث»

 

مؤلف نشان می‌دهد که مأخذ شیخ طوسی در نقل این روایت، المصابیح فی تفسیر القرآن تألیف ابوالقاسم حسین بن علی معروف به وزیر مغربی (370ـ418 ق) بوده است.

 

وزیر مغربی این سخن را به نحوی مبهم به  ابوجعفر  نسبت می‌دهد؛ اما این روایت نه در هیچ‌یک از منابع حدیثی و تفسیری شیعه پیش از وزیر مغربی آمده، و نه در مهم‌ترین منابع تفسیر مأثور اهل سنت چون ابوجعفر طبری و ابن‌ابن‌حاتم رازی ثبت شده است.

 

این مقاله‌  می‌کوشد رد پای این نقل و روایات مشابه را در منابع تفسیری و روایی کهن بجوید و نشان دهد که وزیر مغربی روایات تفسیری متعددی از تفسیر کلبی (م. 146 ق) را در اثر خود نقل کرده و تمامی آن‌ها را به ابوجعفر یعنی امام باقر علیه السلام نسبت داده است. این روایات تقریباً همگی به نقل قصص، اسباب نزول، و تعیین مبهمات، اعلام و اماکن قرآنی مربوطند. روش بحث در این مقاله تحلیل سندی نیست، بلکه ترکیبی از دو روش تحلیل متن و تحلیل منبع است./998/د102/ق

ارسال نظرات
captcha
نظرات بینندگان
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۱
مجله خوبی است
1
0