۳۱ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۲:۴۵
کد خبر: ۲۱۷۳۴۷
عضو مجمع تشخیص مصلت نظام:

عدم شناخت فرهنگ ایرانی اسلامی سبب رخنه فرهنگی می شود

خبرگزاری رسا ـ عضو مجمع تشخیص مصلت نظام در مشهد در تبیین و بررسی «جریان شناسی رخنه فرهنگی» گفت: عدم شناخت فرهنگ ایرانی اسلامی سبب رخنه فرهنگی می شود.
بزم انديشه مرتضي نبوي مدير مسئول روزنامه رسالت

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، سید مرتضی نبوی، عضو مجمع تشخیص مصلت نظام شامگاه 30 مرداد ماه در نشست بزم اندیشه ویژه فعالان و نخبگان فرهنگی مشهد که در مؤسسه جوانان آستان قدس رضوی برگزار شد، به تبیین «جریان شناسی رخنه فرهنگی» پرداخت.

 

وی در تعریف واژه فرهنگ گفت: فرهنگ هویت جمعی یک جامعه و کشور است همانند هویت فردی که بر اساس مشخصات شناسنامه ای از دیگر افراد متمایز می شود، با اینکه ما مسلمان هستیم اما وجه تمایز ما از دیگر کشورهای اسلامی ایرانی بودن ماست.

 

نبوی با اشاره به ارائه الگوی پیشرفت ایرانی- اسلامی از سوی رهبر انقلاب اظهار داشت: این الگو نیازمند شناخت بین مردم به خصوص جوانان است، در غیر این صورت وقتی ما نسبت به شناسنامه و هویت خود ناآگاه باشیم دشمن به ما هویت می بخشد.

 

وی به بسط و گسترش مولفه های فرهنگ اشاره کرد و افزود: در همه تعاریف دین جزو فرهنگ است و اگر برخی جوامع دین نداشته باشند، دارای اسطوره هایی هستند که به عنوان فرهنگ جامعه در قالب داستان هایی ارائه می شوند؛ مثلا اسطوره  های شاهنامه فردوسی که بخش مهمی از فرهنگ شناسی و بینش های جامعه ما است.

 

نبود فرهنگ شناس

مدیرمسئول روزنامه رسالت عنوان کرد: ادبیات و زبان مولفه دیگر فرهنگ است که اگر در هنر متجلی شود، مانند اشعار سعدی و حافظ جاودانه می شود چون متاثر از فرهنگ قرآن است براثر گذر زمان کهنه نمی شود.

 

وی با اینکه سابقه تاریخی که پشت زبان است باید بشناسیم تا بتوانیم تاثیر آن را بر فرهنگ ببینیم، افزود: مطالعاتی روی زبان شناسی صورت گرفته و پس از آن بحث های گفتمانی به عنوان ابزار تحلیل در کشور استفاده می شود که قدرتی پشت زبان نهفته است.

 

نبوی افزود: از آنجا که اساس شکل گیری زبان در زمان رضاخان و دوره پهلوی بوده، متکی بر جهان بینی مادی است، چگونه می توان با این آموزش انتظار شکاف و رخنه نداشت از ین رو این آموزش لازمه تحول شد بنابراین سند تحول آن تهیه و نقشه مهندسی برای ارتقای علوم انسانی ارائه شد.

 

عضو مجمع تشخیص مصلت نظام ابراز کرد: متخصص و فرهنگ شناس در کشور نادر است به  این دلیل که ابعاد گسترده، تاریخچه آن و تاثیر گذاری آن شناخت و ارائه نظریه درباره فرهنگ کار مشکلی به نظر می رسد.

 

وی تصریح کرد: باتوجه به مسأله سبک زنگی که رهبر انقلاب برآن تاکید دارند، در واقع سبک زندگی همان فرهنگ اسلامی- ایرانی است که جوان ما را با آن آشنا نمی کنند و باعث رخنه فرهنگی می شود.

 

مدیرمسئول روزنامه رسالت خاطرنشان کرد: نسل جوان بدون آشنایی با فرهنگ خویش با شبکه های مجازی ارتباط برقرار کرده و جذب فرهنگ بیگانه می شود و در خیال خود می پندارد که فرهنگ ما خالی از تاریخچه، این گستردگی ها و جذابیت های بیگانگان است و تاثیرگذاری ندارد.

 

نبوی در ادامه فلسفه و جهان بینی که مربوط به تکامل اسلامی است، را از دیگر مولفه های  فرهنگ برشمرد و افزود: آیین ها و مراسم ها نیز نشان دهنده تاریخ و فرهنگ یک جامعه است به طور مثال عید نوروز در جامعه ما که تحول طبیعت آغاز سال نو نامیده می شود، نشان از فرهنگ ایرانی دارد.

 

وی رشته های مختلف علوم انسانی و نتیجه آن ها را مولفه دیگر فرهنگ و هویت عنوان کرد و گفت: فرهنگ های برگرفته از علوم انسازی تمدن ساز است که از این نظر ایران برجسته و جزو تمدن های دیرینه و شناخته شده است.

 

عضو مجمع تشخیص مصلت نظام گفت: مسأله نوع ارتباطات در قالب فناوری ارتباطات که در بعضی جوامع باعث تحول فرهنگ شده البته در کشور ما که اختلافاتی در این زمینه است، در تقسیم بندی رشته های گوناگون ارتباط را جزو فرهنگ معرفی می کنند.

 

وی با تاکید بر اینکه فرهنگ هم قدرت سخت و هم قدرت نرم ایجاد می کند، اظهار داشت: با توجه به پیشرفت و فناوری ارتباطات قدرت نرم ایجاد می کند که این موضوع، ایران با پیروزی انقلاب اسلامی در دنیا مطح شد، زیرا بدون استفاده از قدرت های نظام و چریکی، هیچ گونه ارتش و مسلحی بلکه با قدرت نرم و با روحی معنوی به کوچه و خیابان آمده و دولت کاملا مسلح را زمین گیر کرد.

 

مدیرمسئول روزنامه رسالت خاطرنشان کرد: امروز دوره فرهنگ قدرت نرم است چیزی که موازنه اسرائیل با غزه و لبنان را بهم زده است، از آنجا که قدرت نرم تمدن ساز است اینجا اهمیت فرهنگ قدرت نرم یا سخت مشخص می شود.

 

نبوی در تبیین رخنه جریان فرهنگی به وجود دو پهلوان در میدان مبارزه اشاره کرد و افزود: مدرنتیه در برابر انقلاب اسلامی که آن ها بال و پرشان دربرابر این موضوع بیشتر ریخته و امریکا و اسرائیل هرچه تمایل به پیشرفت داشتند اما پس از انقلاب اسلامی به خواسته خود نرسیدند.

 

عضو مجمع تشخیص مصلت نظام ادامه داد: در مسأله تکیه بر قدرت نرم با توجه بروز و ظهور انقلاب های رنگی چون نارنجی و سبز انتخاب رنگ به عنوان شاخص فرهنگی بود و شبکه اجتماعی که از سوی دشمن با هدف براندازی حکومت و بسیاری از پژوهشکده های موجود در امریکا که برای چگونگی شکل گیری انقلاب های رنگی با انقلاب ما مبارزه می کردند، باتوجه به سرمایه گذاری های فراوان آنها زیاد نتوانستند دوام آورند.

 

مدیرمسئول روزنامه رسالت عنوان کرد: چیزی که باعث شد در ایران دوام نیاورند ظرفیت فرهنگی بود، پرچم آگاه سازی و گفتمان سازی که رهبری بلند کردند؛ گفتمان های اصلاحات و اصول گرایان را مطرح کردند که آثارش در تحول علوم مخلتف انسانی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی  براساس جهان بینی اسلامی آشکار شد./1308/پ201/ج

ارسال نظرات