۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۲:۲۸
کد خبر: ۲۵۶۴۹۱

سلسله جلسات نهج‌البلاغه برگزار شد

خبرگزاری رسا ـ استاد دانشگاه گفت: کاری نکنید که مجبور به عذرخواهی از آن شوید، چرا که مومن نه بدی می کند و نه عذرخواهی، اما منافق مرتب بدی می کند و مرتب عذرخواهی می کند.
سلسله جلسات نهج‌البلاغه برگزار شد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، محسن اسماعیلی، عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع) شامگاه چهارشنبه 2 اردیبهشت ماه در جلسه ای از سلسله جلسات نهج البلاغه که در مسجد هفتاد و دوتن مجموعه شهدای انقلاب برگزار شد، گفت: انکار یا عذرخواهی برای یک کار به معنی پذیرش زشت بودن آن کار است و عقل عملی انسان حکم می کند که کار زشت را نباید مرتکب شد.

 

وی در ادامه افزود: برای یک کار بد مدام پوزش طلبی نکن. چند بار عذرخواهی نکن، در روایات نهی شده است، اما اگر مدام کار بد کنیم و عذرخواهی کنیم و مجددا کار بد کنیم و باز عذرخواهی کنیم، این نشانه «نفاق» است. از همین رو گفته اند که نگذارید به عمل زشت و عذرخواهی و عمل زشت و عذرخواهی و... عادت کنید.

 

اسماعیلی با اشاره به روایتی از امام حسین(ع) افزود: کاری نکنید که مجبور به عذرخواهی از آن شوید، چرا که مومن نه بدی می کند و نه عذرخواهی، اما منافق مرتب بدی می کند و مرتب عذرخواهی می کند(چون عقیده و عملش یکی نیست)، باید مراقب باشیم تا گرفتار اعمالی نشویم که ما را مجبور به اعتذار می کند و ما را دچار خصلت زشت نفاق هم می کند.

 


وی در ادامه افزود: انسان نباید بیخود از کسی عذرخواهی کند؛ یا بدتر از آن برای آن کاری که انجام دادنش وظیفه او بوده، عذرخواهی کند. گاهی هست که دیگران از اینکه انسان وظیفه شرعی اش را انجام داده دلگیر می شوند و این شخص از کارش عذرخواهی می کند. این نه تنها حسن و کمال نیست که نشانه ضعف ایمان است.

 

عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع) با اشاره ضرورت پوزش طلبی افزود: پوزش طلبی نشانه عقل است. یعنی فرد می فهمد که کار اشتباهی انجام داده. اما روایتی هم جلسه قبل داشتیم که می فرمود از کار خوب نباید عذرخواهی کرد. از کنار هم گذاشتن این دو دسته روایت یک رهنمود اخلاقی به دست می آید.

 
 

وی در ادامه  با اشاره به خطبه سوم نهج البلاغه افزود: امیر مؤمنان از هر سه خلیفه انتقاد می کنند انتقادشان از خلیفه دوم این است که «و یکثر العثار فیها والاعتذار منها»، ایراد ایشان این بود که مرتب خطا و مرتب عذرخواهی می کرد، این خصلت او معروف است و اهل سنت هم نقل کرده اند. مرحوم علامه امینی ۱۰۰ مورد را از منابع اهل سنت در الغدیر گردآوری کرده است که او خطا می کرد و عذرخواهی می کرد.

 

اسماعیلی در پایان خاطرنشان کرد: انسان باید مراقب باشد به خاطر انجام کار خوب، عذرخواهی نکند، زیرا آن تالی فاسدها را دارد و بدتر از آن ممکن است سبب تبدیل معروف به منکر و یا منکر به معروف شود، به تدریج انجام وظیفه شرعی زشت تلقی شود و آدم ها مجبور شوند به سبب انجام وظیفه شرعی شان عذرخواهی کنند. این خطری بزرگ است./817/پ203/ب4

ارسال نظرات