احترام به مال و آبروی افراد مورد تأکید اسلام است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، دکتر محسن اسماعیلی، عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع) شامگاه چهارشنبه نهم اردیبهشت ماه در جلسه ای از سلسله جلسات نهج البلاغه که در مسجد هفتاد و دو تن مجموعه شهدای انقلاب برگزار شد، با اشاره به نامه 69 نهج البلاغه، گفت: برای زندگانی این دنیا سه سرمایه اصلی داریم که مزرعه آخرت را باید با اینها آباد کنیم؛ مال، جان و عِرض، این سه سرمایه هم واجب الاحترام هستند و همه باید به این سه سرمایه ما به دیده احترام بنگرند.
وی در ادامه افزود: در تعالیم اسلامی آنقدر درباره مال و احترام به مال دیگران سفارش شده است و اینکه اگر ذره ای از مال دیگران وارد مال انسان شود، هیچ راهی برای بخشش وجود ندارد جز اینکه او ببخشد.
استاد دانشگاه امام صادق(ع) با اشاره به آیه 32 سوره مائده افزود: اینقدر جان یک انسان پیش خداوند عزیز و محترم است که اگر جان کسی را بی دلیل بگیرند، مثل این است که جان همه انسان ها را در طول آفرینش گرفته اند، انسان نباید آبرو و حیثیت خود را سیبل و هدفی برای تیرهای سخن مردم قرار دهد.
وی با اشاره به اینکه یکی از بزرگترین گناه ها تعرض به مال و آبروی مردم است افزود: انسان باید دقت کند متعرض مال و جان و آبروی دیگران نشود. اما بحث در این جمله این نیست که انسان به آبروی کسی تعرض نکند، بحث این است که خودتان را در معرض تعرض دیگران قرار ندهید. زمینه سازی نکنید که دیگران نسبت به عِرض شما دست اندازی کنند البته نسبت به مال و جان هم همین است.
وی تصریح کرد: خودت را در موضعی که عرفاً اگر کسی قرار بگیرد، مورد تهمت قرار می گیرد قرار نده. هر که می خواهی باش، حتی اگر احتمال عرفی وجود دارد که با این کار هدف تیر سخنان مردم قرار می گیری، این کار را انجام نده؛ چه رسد به اینکه یقین داشته باشی، مردم تیر را به سمت آبروی تو پرتاب می کنند، البته ممکن است به هدف نخورد و به آبروی شما آسیبی وارد نشود. ولی عاقل خودش را در جایی که به سمت او تیراندازی می کنند قرار نمی دهد.
اسماعیلی در پایان افزود: آبرو و عزت و کرامت مومن شعبه ای از آبرو و عزت و کرامت خداوند است و حق ندارد مجانی مصرفش کند. بنابراین باید مراقبت کرد، انسان نباید خودش را در چنین موضعی قرار دهد؛ هر چقدر هم که به خودش مطمئن است./817/پ203/ب4