اسلامی سازی، نیازمند اصول فقه تمدن ساز است
حجتالاسلام رحیم قربانی، استاد سطح عالی حوزه در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در تبریز، در مورد فقه تمدنساز، گفت: روشن است برای گذر از فقه فردی به فقه اجتماعی و بلکه برای گذر از فقه اجتماعی و رسیدن به فقه کاربردی و تمدنی، مقدمات و اصول علمی ویژه ای مورد نیاز است.
وی در ادامه با بیان اینکه فقه و اصول فقه رایج و قواعد این دو حوزه از این مهم کفایت نمیکنند، گفت: باید در ساختار، موضوعات، مسائل، قواعد و ضوابط آنها واکاوی و بازاندیشیهای اساسی صورت بگیرد.
این استاد حوزه افزود: موضوع در این دو علم فعل مکلف است که غالبا فرد و گاهی هم به تناسب مصداقش جامعه است و طبعا حکمی که به اقتضای اصول، ضوابط و قواعد مطرح شده از متون و مستنندات استخراج می شود، حکمی متناسب با فرد و جامعه خاصی خواهد بود.
وی تصریح کرد: چنین احکامی غالبا دستوری و ارشادی است و هیچ ضمانت اجرایی جز اعتقاد و التزام عملی متدینان را به دنبال نخواهد داشت.
رییس مؤسسه میراث شیعه در ادامه معنای تمدن را ساختن شهر و شهرسازی عنوان کرد و گفت: ساختن شهر نیز فعل مکلف است و این فعل احکام و ضوابط مربوط به خود را می طلبد، که از متون و مستندات دینی به طور مشخص باید استنباط شود، بنابراین شیوه و سبک استنباطی مخصوصی را به دنبال دارد.
وی خاطرنشان کرد: این امر برای این منظور است که تا دستورات نه به عنوان حکم دستوری ارشادی برای متدینان بلکه به عنوان احکام لازم الاجراء حاکمیتی و ساختاری در قالب ضوابط و قوانین اسلامی ارائه شود.
این استاد حوزه تصریح کرد: برای رسیدن به این مهم باید قواعدی چون مباحث الفاظ، سیره، قرعه، مقدمه واجب، اصول عملیه و منطقه الفراغ باز اندیشی و بررسی های جدی صورت گیرد./854/ت302/ح