۱۸ مهر ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۷
کد خبر: ۲۹۴۱۱۱

برجام و استراتژی تغییر محاسبات دشمن

خبرگزاری رسا ـ وزیر امور خارجه امریکا در گفت‌وگو با بی بی سی با ابراز امیدواری برای ایجاد «تغییر بنیادین» در ایران، گام اول برای تحقق این رویا را حذف شعارهای مرگ بر امریکا و اسرائیل در ایران دانست.
مذاکرات هسته اي

به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، هفته گذشته جان کری، وزیر امور خارجه امریکا در گفت‌وگو با بی بی سی با ابراز امیدواری برای ایجاد «تغییر بنیادین» در ایران، گام اول برای تحقق این رویا را حذف شعارهای مرگ بر امریکا و اسرائیل در ایران دانست. او مدعی شد: ما نمی‌خواهیم که مردم ایران زیر بار مشکلاتی بروند که تصمیمات دولت برایشان پیش آورده. برای همین هم فشار آوردیم تا در این جهت حرکت کنیم. چون می‌خواهیم ایران را هم در جمع کشورهایی در جهان ببینیم که قواعد بین‌المللی را رعایت می‌کند!

 

صدر اعظم آلمان هم در مصاحبه‌ای که نسخه انگلیسی روزنامه «یدیعوت آحارانوت»‌ آن‌را منتشر کرد، عنوان داشت: سیاست‌های فعلی ایران در قبال اسرائیل درست نیست و تهران ضرورت دارد مواضعش را در این زمینه تغییر دهد. مرکل می‌افزاید: آلمان آنقدر این پیام را با صدای رسا و آشکار تکرار می‌کند تا حکومت ایران آن‌‌را درک کند. پیش از او هم معاونش در سفر به ایران، در جریان یک همایش رسمی، گشایش در تبادل اقتصادی آلمان با ایران را به شناسایی اسرائیل (رژیم صهیونیستی) توسط ایران منوط کرده بود.

 

پس از انتشار متن «برجام» گزاره‌هایی از این دست را در کلام غربی‌ها وبه ویژه امریکایی‌ها بسیار می‌توان یافت، به‌گونه‌ای که آنها حتی متناسب با برآورد از محیط داخلی ایران و مواضع مسئولان، آرزوهای خود را در پس «برجام» تحقق یافته می‌بینند. اوباما در مصاحبه با رادیو ملی امریکا(npr) می‌گوید: با امضای توافق، دست نیروهای معتدل‌تر در ایران را قوی‌تر کردیم و اگر کابینه روحانی این‌طور وانمود کند که اتفاق خوبی برای مردم رقم زده‌اند، دست آنها در مقابل تندروها قوی‌تر می‌شود. هاموند، وزیر خارجه انگلیس پس از بازگشت از سفر تهران مدعی می‌شود که در نگاه مسئولین فعلی ایران نسبت به اسرائیل (رژیم صهیونیستی) تغییر ایجاد شده است و ایضاً «جان ساورز» رئیس پیشین سرویس اطلاعات خارجی انگلیس در مصاحبه‌ای ادعا می‌کند که طی 10 تا 15 سال اجرای برجام، ماهیت انقلابی‌گری ایران تغییر می‌یابد و به کشوری عادی‌تر و نرمال‌تر تبدیل می‌شود و ما باید این احتمال را تقویت کنیم. او تحقق این آرزو را البته به صبر استراتژیک غرب منوط کرده و می‌گوید: من فکر می‌کنم ما نیاز به قدری صبر استراتژیک در قبال ایران داریم.

 

در طول سال‌های پس از انقلاب اسلامی امریکایی‌ها راهبرد های مختلفی را برای مقابله با نظام اسلامی به‌کارگرفته اند که ناکامی در روش‌های گذشته‌،آنها را براستراتژی تغییر محاسبات مسئولین ومردم ایران متمرکز کرده است. دوازدهم شهریور ماه سال 91 (سوم سپتامبر2012) خانم کلینتون، وزیر خارجه وقت امریکا رسما اعلام کرد که هدف امریکا از فشارها وتحریم ها تغییر محاسبات مردم ایران است. ارزیابی غلط طرف غربی از فعل و انفعالات پس از انتخابات ریاست جمهوری 92، امید موفقیت سناریوی تغییر محاسبات مسئولین جمهوری اسلامی ایران را پس از این انتخابات افزایش داد . نمایان شدن اشتباه محاسباتی و تحلیل غلط پیرامون نتیجه انتخابات در مواضع برخی افراد داخلی‌، فرصت‌یابی بیگانگان و تکنوکرات های لیبرال و اصلاح طلبان سکولار جهت موج سواری و ریل گذاری برای دولت جدید را به ویژه پس از مذاکرات هسته ای تسهیل و امید به موفقیت این سناریو را در بازیگران صحنه افزایش داد.

نمونه‌هایی از مدل رفتاری دشمن در استراتژی تغییر محاسبات را به شرح زیر می‌توان بر شمرد.

 

1- محور اصلی اقدامات نظام سلطه برای تحقق این استراتژی مبتنی بر تحریم‌های فلج کننده اقتصادی، آدرس غلط دادن درباره راه‌حل مشکلات اقتصادی کشور است. آنان می‌کوشند در عین حفظ تحریم‌ها وعدم لغو آنها با گره زدن مشکلات معیشتی جامعه با موضوعاتی مانند مذاکرات هسته‌ای و سیاست خارجی کشور، چنین وانمود کنند که تنها حل مشکلات اقتصادی‌، بالا بردن دست پشت میز مذاکره و تن دادن به زورگویی‌های چند کشوری است که خود را جامعه بین‌الملل جا زده‌اند. واین در حالی است که در عرصه داخل‌، برنامه‌ریزی جهت مقابله با آن که همانا اقتصاد مقاومتی است ،بعد از دوسال در مرحله تهیه طرح وابلاغ سیاست‌ها درجا می‌زند.

 

2- ایجاد تردید و ناامیدی در پیگیری آرمان‌ها، شعارها، اصول و ارزش‌های بنیادین انقلاب اسلامی را می‌توان راهبردی‌ترین میدان تلاش دشمن در استراتژی تغییر محاسبات عنوان کرد. تلاشی پیگیر و مستمر که می‌کوشد یک ملت را نسبت به حرکت و راه تاریخی خود دچار خطای تشخیص کند. در این مسیر مفاهیم ارزشمندی مانند عدالت، استقلال، ایثار و. . . مورد هجمه و تخریب قرار می‌گیرند و در تضاد با توسعه، آزادی و عقل‌گرایی تعریف می‌شوند و نیروهای مؤمن به انقلاب با برچسب «افراطی» منفعل و به حاشیه رانده می‌شوند.

 

3- دشمن به خوبی می‌داند که مسیر اقتدار و پیشرفت هر کشوری، لاجرم منوط به پیشرفت‌های علمی است، پس باید این مسیر به هر روشی تخریب شود. راهبرد آنها در این عرصه ایجاد تردید در قابلیت‌های علمی، زیر سؤال بردن دستاورد‌های علمی و صنعتی کشور، شناسایی و جذب نخبگان دانشگاهی،جلوگیری از تحصیل دانشجویان ایرانی در رشته‌های مهم علمی و صنعتی و حتی ترور دانشمندان ایرانی برای ایجاد رعب و وحشت در دل سایرین است. در این صحنه‌پردازی، در داخل تبدیل دانشگاه به باشگاه سیاسی - آن هم از نوع اپوزیسیونی- و بی‌سواد معرفی کردن اساتید انقلابی و متدین است. اینکه توان صنعتی و علمی ما تنها در رقابت درتولید آبگوشت بزباش خلاصه شود،نمادی از تحقیر توانمندی ایران و البته اثرگذاری این استراتژی است.

 

4- ایجاد خطای محاسباتی درباره نتیجه مذاکرات هسته‌ای و زدن برچسب افراطی به منتقدان آن، یکی دیگر از ابعاد استراتژی دشمن در این عرصه است.

 

5- القای وجود ظرفیت اجتماعی برای فتنه‌گران و القای پیروزی آنها در انتخابات آینده با جریان‌سازی رسانه‌ای پیش‌هنگام با هدف منفعل کردن دیگر فعالان سیاسی از هم اکنون کلید خورده است.

 

6- میدان دیگر دشمن در راستای ایجاد خطای محاسباتی، دوقطبی‌سازی در حوزه‌های مختلف است. دوقطبی‌های ساختگی مخالف و موافق برجام ، مخالف و موافق مذاکره و نگران‌کننده‌تر از آنها مدل‌سازی برای دوقطبی امام و رهبری و. . . از تحقق وحدت ملی و همگرایی داخلی جلوگیری می‌کند و به‌طور طبیعی آرمان‌ها، اهداف کلان و منافع ملی در سایه این دوقطبی‌های کاذب مغفول می‌مانند. مردمی که خود را جدا از حاکمیت فرض کنند، هیچ‌گاه نمی‌توانند موتور محرکه پیشرفت آن کشور باشند و در مواقع بحرانی با حضور در عرصه‌های سرنوشت‌ساز تاریخ را رقم بزنند. 7- تمرکز بر گزینه «صبر استراتژیک» به خاطر برآورد از شرایط خاص آینده کشور مانند وضعیت نگرش دولت، شرایط نیروهای انقلاب اسلامی، سن رهبری، افول نسل اول انقلاب، دور شدن از مبدأ انقلاب و تغییرات اجتماعی و وجود ابزارهای فرهنگ‌ساز برای استمرار تغییر است. 8- تأکید بر کانال‌های رسمی و علنی ارتباط ، ایجاد دفتر حفظ منافع ، دیدارهای اتفاقی و. . . عمدتاً شکل‌گیری جریان معتقد به تعامل و مخالف با شعارهای انقلابی و ضدغربی را در درون حاکمیت دنبال می‌کند.

 

10- ورود به معادلات راهبردی درون نظام و تأثیرگذاری بر جهت‌گیری‌ها و روندهای موجود از جلوه های مشترک دو استراتژی نفوذ و تغییر محاسبات است. 11- ایجاد این دیدگاه در برخی دولتمردان که تنها راه رفع تهدید از ایران روابط فزاینده با غرب و به ویژه امریکا است، به‌گونه‌ای که در این راستا برخی کارشان به جایی رسیده است که «ژاندارمی» امریکا در منطقه را برای خود افتخار می‌دانند.

 

مقام معظم رهبری در دیدار روز چهارشنبه گذشته فرماندهان و کارکنان نیروی دریایی سپاه با ایشان با هشدار نسبت به این راهبرد دشمن یادآور شدند:امروز یک فصل مهمی از فعالیت دشمنان جمهوری اسلامی - که البته ما از آنها اطلاع داریم و حواس ما هست که چه‌کار دارند می‌کنند- همین است که محاسبات مسئولین را تغییر بدهند و افکار مردم را دستکاری بکنند و اینها را در ذهن جوان‌های ما [جا بیندازند]؛ چه افکار انقلابی، چه افکار دینی، چه ایده‌هایی که مربوط به مصالح کشور است. آماج اصلی هم جوان‌ها هستند؛ در چنین وضعیتی، جوان‌های کشور خیلی باید بیدار باشند.

 

ایشان پیش از این نیز در تاریخ 19 دی 1391 در دیدار جمعی از مردم قم،با روشنگری نسبت به این راهبرد دشمن فرمودند: «همه دنیاى استکبار و دولت‌هاى مستکبر دست روى دست هم گذاشتند، بلکه ملت ایران را تحریم کنند؛ با این تحریم، ملت ایران را خسته کنند و به ستوه بیاورند. خودشان هم می‌گویند که ما خواستیم ملت را در مقابل نظام جمهورى اسلامى به ایستاگى وادار کنیم تا مسئولان نظام جمهورى اسلامى محاسباتشان عوض شود!/998/د102/س


منبع : روزنامه جوان

ارسال نظرات