۱۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۲
کد خبر: ۴۳۰۰۷۰
در گفت‌وگو با کارشناسان دینی مطرح شد؛

نقش کلیدی مساجد؛ از منظومه انسان‌ساز تا بسترساز مهم‌ترین اتفاق عالم

کارشناسان فرهنگی اجتماعی مهم‌ترین نقش مساجد در شرایط کنونی را تربیت انسان‌های متعالی، بیمه‌سازی جامعه از آسیب‌های اجتماعی و بسترسازی برای مهم‌ترین اتفاق عالم بشریت توصیف کردند.
هفته تکریم و غباروبی مساجد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، دهه آخر ماه شعبان المعظم (۲۰ تا ٢٩ شعبان) به نام دهه تکریم و غبارروبی مساجد نامگذاری شده و فلسفه آن آماده‌کردن خانه‌های خدا برای حضور عبادت‌کنندگان و ورود به ماه مبارک رمضان است. دهه تکریم امسال (هشتم تا هفدهم خرداد) با شعار «آینده را از مسجد بسازیم» و نامگذاری شده است، به همین منظور پای سخن سه تن از کارشناسان فرهنگی و اجتماعی کشور نشسته‌‌ایم که در ادامه می‌آید:

 

بالفعل کردن کارکردهای مسجد منظومه‌ای انسان‌ساز را ایجاد می‌کند

حجت‌الاسلام بهرام دلیر عضو گروه عرفان پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه با اشاره به کارکردهای گوناگون مسجد گفت: کارکرد یک مسجد بستگی به عالمی که در آن مستقر است، دارد چون او می‌تواند مسجد را تقویت یا تضعیف کند، مسجد بهترین مکان برای شناخت دقیق افراد بی‌بضاعت است که وقتی این شناخت صورت گرفت، متدینان و متولیان می‌توانند به مستحقان واقعی کمک کرده و به این ترتیب تکدی‌گری و گداپروری در جامعه کم رنگ و شهر از آن نازیبایی خارج می‌شود.

 

وی وحدت و همگرایی را دیگر کارکرد مساجد برشمرد و افزود: همگرایی یعنی اینکه تمام اعضا و گروه ها هنگام اوقات نماز، در کنار هم و رو به یک قبله و تحت بندگی حضرت حق، به یک پیش نماز واحد اقتدا کرده و نماز به جای می‌آورند و این نشان دهنده وحدت و همگرایی آن‌هاست.

 

مسجد می‌تواند با اندیشه‌هایی که تیشه به ریشه دین باوری مردم می‌زنند مقابله کند

حجت الاسلام دلیر با بیان اینکه مسجد بهترین مرکز برای رشد آگاهی های سیاسی است،  ابراز داشت: در مسجد می‌توان با اندیشه‌هایی که تیشه به ریشه خداباوری و دین باوری می‌زنند، آشنا شد که این مسأله در دنیای امروز کم نیست و در این مکان مقدس نسل جوان می‌تواند با اندیشه‌های سیاسی آشنا شود یا حتی صاحبان منصب حکومتی در این اماکن مقدس نسبت به مشکلات متعدد شهر و محله آگاهی پیدا کرده و به رشد اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، امنیتی و ... شهر کمک کنند.

 

وی  با اشاره به اینکه مسجد بهترین مکان برای ترویج و تحکیم نهاد خانواده است، گفت: وقتی خانواده‌ای در کنار هم با هم به مسجد می‌روند و نماز جماعت اقامه می‌کنند، چنین خانواده‌ای کمتر دچار آسیب طلاق و جدایی شده و از آن صیانت می‌شود.

 

عضو گروه عرفان پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به اینکه مساجد می‌توانند در تشکیل خانواده و ازدواج نیز نقش مهمی را ایفا کنند، بیان داشت: به طور معمول ازدواج‌هایی که از طریق مسجد و آشنایی در این مکان مقدس صورت می‌گیرد، وصلت‌های شیرینی خواهد بود که به دلیل آنکه ریشه و مبنای دینی دارد، غروب کردنی نیست و همیشه تلألو داشته و با ثبات است.

 

مسجد بسترساز مهم‌ترین اتفاق عالم بشری یعنی «ظهور» است

حجت‌الاسلام محمدصادق کفیل رئیس سابق مرکز تخصصی نماز با بیان اینکه مسجد خانه خدا و جایگاه عبادت و پایگاه سیاست است، ابراز داشت: همه اتفاق‌های مهم تاریخ اسلام در مسجد شکل گرفته است، بسترساز مهم‌ترین اتفاق عالم بشری که ظهور است، در مسجد است، این مسجد است که برای انقلاب جهانی، جریان‌سازی می‌کند.

 

وی افزود: مسجدی می‌تواند جریان‌ساز انقلاب جهانی باشد که خودش انقلابی باشد، این در حالی است که دغدغه امامان مسجد باید این باشد که خودش انقلابی باشد و دیگر اینکه مأموم را انقلابی تریبت کند، اگر مسجد ما انقلابی نباشند، دچار سکولاریسم دینی می‌شویم، این سکولاریسم دینی همان چیزی که در دنیا مشاهده می‌کنیم، یعنی مسجد است و نماز جماعتش شلوغ است، اما جریان‌سازی نمی‌کند.

 

حجت‌الاسلام کفیل با بیان اینکه رمز موفقیت انقلاب اسلامی در پیشرفت‌ها و اتفاقات خوبی که افتاده است، نماز جماعت مساجد بوده است، اظهار داشت: مساجد ما این قابلیت را دارند، زیرا مساجد پایگاه جماعت و پاتوق اجتماع مسلمین است، خداوند می‌فرماید: «وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي» نماز بخوانید به یاد من باشید، خدا می‌گوید: دلم می‌خواهد با من باشی، ولی این آمدن شما باید «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا» باشد، باید همگی باشد، آنچه برای مسلمین مضر است، هیچ چیزی به اندازه تفرقه نیست، زیرا جامعه مسلمین را به هلاکت می‌کشاند.

 

وی ادامه داد: مسجد پایگاه جهاد، اجتماع و از بین رفتن کینه‌ها و بغض‌ها و یکی شدن دل‌ها است، پس باید از چنین خصلت مسجد استفاده کنیم، اجتماعی که فردی بیاید و فردی برود، آن جماعت نیست، هدف از مسجد به عنوان پایگاه اسلام خدمت به اسلام است، مسجد بدون روح انقلابی نمی‌تواند به اسلام خدمت کند.

 

این کارشناس مهدویت با بیان اینکه مسجدی ما به جای نماز خواندن باید نمازگزار شود، گفت: نمازگزار بودن یعنی دغدغه تبلیغ نماز خواندن و دغدغه تبلیغ دین را داشته باشد، مساجد قرار داده شد که جامعه نمازگزار شود،  هنگامی که قوم بنی‌اسرائیل خطاب به حضرت موسی(ع) گفتند: ما هم پیش از آنکه به سوی ما بیایی و هم پس از آنکه آمدی اذیت و آزار دیدیم! گفت: امید است که پروردگار شما دشمنتان را هلاک سازد و شما را در این سرزمین جانشین گرداند، پس بنگرد که چگونه رفتار می‌کنید، در این آیه بیان می‌شود که راه‌حل رشد اسلام، نابودی نظام سلطه است، ویران کردن نظام طاغوت با مسجد شدن مساجد روی می‌دهد، یعنی مسجدی که روح استکبارستیزی در وجودش باشد.

 

محلاتی که مساجد فعال دارند، بزه کمتری دارند

حجت الاسلام سید‌مرتضی حسینی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نهم نیز با اشاره به نقش بی بدیل مسجد در ساخت آینده جامعه اسلامی گفت: اگر مسجد به ما هو مسجد و مسجدی که اسس علی التقوی باشد، در جامعه حضور پررنگ داشته باشد، در این صورت می‌تواند جلو بسیاری از معضلات اجتماعی را بگیرد و مانع از رخ دادن بسیاری از بزه‌های اجتماعی شود، من آمار دارم در مناطقی که مساجد فعال بوده‌اند، بزه‌های اجتماعی به حداقل رسیده است، بنابراین نباید مسجد را صرفاً پایگاه اقامه نماز بدانیم، نقش و فعالیت مسجد فراتر از این موارد است.

 

وی با تاکید بر حمایت دولت از مساجد افزود: دولت آنچنان که باید به مساجد اهمیت نمی‌دهد و مبالغی که سالانه به مساجد اختصاص می یابد محدود است، متأسفانه بودجه را به جاهایی اختصاص می‌دهیم که در عمل پاسخگوی مسایل فرهنگی نیستند و از آن طرف هیچ بزه اجتماعی را از بین نمی برند، در حالی که مسجد جایگاهی دارد که می‌توان این قبیل هجمه های فرهنگی را تقلیل بخشد.

 

حجت الاسلام حسینی با اشاره به نقش بانوان در فعالیت های مسجد بیان داشت: بانوان اگر اکثریت حاضر در جمعیت مسجد نیستند، اما تأثیر بسزایی در فعالیت های مسجدی دارند، البته میزان حضور در برنامه‌های مسجد معمولاً در بخش بانوان ضعیف‌تر است و این امر نیازمند مدیریت کار فرهنگی در مسجد است، برقراری جلسات مختلف با موضوعات مختلف دینی، ویژه بانوان در مساجد می‌تواند بسیاری از خرافاتی که اکنون در برخی جالس خانگی زنانه وجود دارد را به حداقل برساند.

 

وی در مورد مهم‌ترین مأموریت مساجد ادامه داد: اکنون بیشتر فعالیت‌های مساجد به برگزاری مراسم‌های مذهبی خلاصه شده است، این عملکرد چیزی نیست که از مساجد انتظار می رود، مساجد باید در حوزه مشاوره، فعالیت‌های اقتصادی، فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی نیز فعالیت داشته باشند.

 

این نماینده سابق مجلس درباره حضور خادمان افتخاری در مسجد گفت: باید در این مورد مساجد را فعال کنیم، به گونه‌ای که این جایگاه در دل مردم قرار بگیرد، وقتی که چنین شد مردم خود به خود برای خدمت‌گزاری به مسجد می آیند./300/966/ب1

ارسال نظرات