برادر خوب از منظر روایات/ جوانان در انتخاب دوست سختگیر باشند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید امشب در برنامه سخنرانی ماه مبارک رمضان که از شبکه دوم سیما پخش شد، با اشاره به شاخه های اخلاق اسلامی گفت: در زمینه اخلاق در برابر خلق خدا در اسلام دو نوع برادری عام و خاص وجود دارد.
وی افزود: برادری عام این است که همه مؤمنان از هرنژاد و منطقه برادر یکدیگر هستند، نمونه برادری عام این است که مسلمین در نماز جماعت یا در حج کنار یکدیگر هستند و هیچ تفاوتی وجود دارد؛ همچنین یک برادری خاص وجود دارد که عبارت از رابطه نزدیک دو نفر از مسلمانان با یکدیگر علاوه بر برادری عام است.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه با بیان این که در صدر اسلام پیامبر بین مسلمانان برادری خاص ایجاد کردند، اظهار داشت: بین مسلمانان به صورت دونفر دونفر اخوت ایجاد شد، پیامبر اخوت کسی را برای علی(ع) قرار نداد، در روایات سنی و شیعه آمده که حضرت عرض کرد یارسول الله برای همه برادری قرار دادی من چه شدم، پیامبر فرمود تو برادر من هستی و منبا تو عقد اخوات می بندم.
وی ادامه داد: یکی از افتخارات امیرمؤمنان این است که پیمان برادری خاص با رسول اکرم(ص) داشت، پیمان برادری خاص شرایطی دارد، نباید دست دوستی به عنوان برادری خاص به هر کسی داده شود؛ امام صادق(ع) در روایتی ویژگی های برادر و دوست را تبیین می کنند.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که امام می فرمایند برادری خاص در صورتی صحیح است که حدودش رعایت شود، ابراز داشت: کسی که این ویژگی ها در آن وجود داشته باشد دوست و برادر خاص است و اگر این شرایط در آن نبود نباید به عنوان برادر و اخوت خاص پذیرفته شود.
وی عنوان کرد: اگر شرایطی که حضرت می فرمایند رعایت شود هیچگاه از دوست خود ضربه نمی خوریم و اخو خاص اسلامی به نفع ما است، امام صادق(ع) فرمودند نخستین شرط این است که ظاهر و باطن دوست انسان با او یکی باشد نه این که در ظاهر اظهار ارادت کنند و در باطن خبری نباشد.
این مرجع تقلید خاطرنشان کرد: دومین شرط این است که فرد موفقت دوستش را موفقیت خود بداند و همچنین مشکل او را نیز مشکل خود تلقی کند یعنی دوست باید همانند شخصیت خودش برای انسان اهمیت قائل شود، سومین شرط این است که اگر دوست انسان مال و مقامی پیدا کرد نباید در آن تغییری ایجاد شود و رفتارش نباید تغییر کند.
وی اضافه کرد: شرط دیگر این است که اگر گره ای از انسان به دست برادرش باز می شود نباید مضایقه کند، اگر کسی که گره باز کردن برایش سخت باشد به درد نمی خورد؛ پنجمین شرط که از بقیه مهم تر محسوب می شود این است که اگر دنیا به انسان پشت کرد برادر و دست او نباید پشت کند؛ کسی که این 5 شرط را داشته باشد برادر خاص است.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این که جوانان در انتخاب دوست باید سختگیر باشند، گفت: دوست است که گاه سبب جهنمی و بهشتی شدن انسان می شود، گاهی نیز دوست ایمان و اعتبار انسان را از بین می برد و گاهی نیز به انسان آبرو می دهد، باید دقت داشت تا بدون آزمایش دوستی انتخاب نشود./1323/پ202/ج