۱۵ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۶:۱۵
کد خبر: ۴۴۷۹۲۴
معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور:

مسجد تراز اسلامی فقط یک واژه نیست/ اگر خدمت به مسجد را توفیق ندانیم به موفقیت نمی رسیم

معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور با بیان اینکه راهبری که رهبر معظم انقلاب برای مسجد مشخص کرده اند، مسجد تراز اسلامی است، گفت: این کلمه فقط یک واژه نیست.
جعفری

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، محمد رضا جعفری، معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور ظهر امروز 15 شهریور در سومین مرحله از نهمین دوره همایش اندیشه های آسمانی، گفت: شما مدیران کانونهای مساجد نقش مرزبانی فرهنگی را ایفا می کنید که از اعتقادات و باورهای مردم پاسبانی می کنید.

وی در ادامه با اشاره به روایاتی از پیامبر اکرم(ص) درباره نقش مساجد، افزود: شروع حاکمیت اسلام از سوی پیامبراکرم(ص) از مسجد قبا آغاز شد که پایگاه همه مباحث نظامی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و خانوادگی بود.

معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور تصریح کرد: امام(ره) هم همه فعالیتهای خودشان را از مسجد شروع کردند و قبل از انقلاب اسلامی اصلی ترین هسته های مقاومتی و اندیشه ای در مساجد شکل گرفت.

وی ادامه داد: مساجد پایگاه اصلی مردم در حین انقلاب و در دوران دفاع مقدس بود که مسجد خرمشهر بهترین الگوی مسجد تراز اسلامی بود که هم مأمن، مرجع و ملجأ بود و این در حالی است که امروز مرجع مردم، فضای مجازی، سایتها، صدا و سیما و شبکه های اجتماعی و ماهواره ای است.

جعفری با بیان اینکه اگر مسجد مرجع نباشد، نمی تواند ما را به سرمنزل و هدفمان برساند، اظهار کرد: برای رسیدن به این اهداف باید هر کس که در مسجد حضور پیدا می کند باید احساس امنیت داشته باشد.

مساجد را مأمن، مرجع و ملجأ کنیم

وی با بیان اینکه فلسفه وجودی کانونهای مساجد، عمران معنوی مساجد است، تصریح کرد: این عمران بدان معنا است که مساجد را مأمن، مرجع و ملجأ کنیم و برای رسیدن به این هدف مسجد در تراز اسلامی باید شکل بگیرد.

معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور در ادامه به بیان بایسته های کارآمدی یک مدیر موفق مسجدی و بیان راهکارها پرداخت و گفت: این بایسته ها در حوزه های معرفتی، شناختی، گرایشی و مهارتی هستند.

وی با بیان اینکه خلقت انسان دارای دو بُعد روحانی و جسمانی است و بُعد جسمانی در یک مقعطی از بین می رود، اظهار کرد: اما بُعد روحانی انسان هیچوقت نابود نمی شود اما از آنجا که غرب نتوانست بُعد روحانی انسان را بشناسد و آنرا درک کند اصالت وجود انسان را به جسم دادند.

معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور تصریح کرد: در معاد هم جسم و هم روح اصالت دارد اما در دنیا روح ماست که دارای اصالت است و امروز اگر توجه به ظاهر در قشر خاصی از بانوان ما فراوان شده است به این دلیل است که آنها به جسم اصالت می دهند.

اصل هدف انسان از زندگی عبودیت و رسیدن به مرحله یقین است

وی با بیان اینکه اصل هدف انسان از زندگی عبودیت و رسیدن به مرحله یقین است، اظهار کرد: شما فعالان کانونهای مساجد در زندگی خودتان باید با این موضوع تراز شوید چرا که شما در محله و مسجدتان الگوی دیگران هستید.

وی با بیان اینکه در این مکان های مقدس  باید بحث معرفت شناسی و مخاطب شناسی دنبال شود، افزود: یک جوان فعال فرهنگی در مسجد باید ابتدا از جامعه و مبانی شناخت داشته باشد به گونه ای که برای او پرسشی وجود نداشته باشد یا پرسش هایی که ایجاد می شود مانعی برای ایجاد فعالیت های او در مسجد نباشد یعنی این پرسش ها تقویت کننده باشد.

وی افزود: جوان فعال فرهنگی در مسجد باید همچنین به دنبال شناخت خود باشد و باید بداند که هدف او از حیات چیست برخی هدف را در ازدواج، کسب شغل، ثروت و مانند اینها می دانند و ما باید هدف اصلی از زندگی را در ذهن مرور کنیم باید اهداف کوتاه مدت و میان مدت جوان را به هدف اصلی که همان بندگی خدا و رسیدن به یقین است مد نظر قرار بدهیم.

معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشوربا بیان این که چنانچه هدف نباشد ما برنامه ای هم نخواهیم داشت ، افزود: امروز لیبرالیسم به وجود خدا اعتقاد دارد اما می گوید که خدا حق دخالت در قوانین و برنامه ها و مسائل دیگر را ندارد این نوع نگاه به خدا نگاهی متقلب است که با شعور و عقل و معرفت انسانی سازگاری ندارد.

 معاون آموزش و پژوهش کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور با بیان این که یک مدیر فرهنگی ابتدا باید خود و خدا را بشناسد و باید هستی شناسی را نیز بداند، تصریح کرد: نگاه یک جوان فرهنگی به اصول و عقاید باید عمیق باشد؛ در غیر اینصورت همیشه در معرض خطر می باشد.

جعفری بیان داشت: چنانچه مبانی تقویت شود در کار فرهنگی دچار سردرگمی نخواهیم شد و مشخص شدن هدف سبب می شود که مانعی در کارهای فرهنگی ایجاد نشود.

اگر خدمت به مسجد را توفیق ندانیم نمی توانیم موفقیت داشته باشیم

معاون آموزش و پژوهشی ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور افزود: اصل معرفت، معرفت نسبت به حوزه کاری خودمان است که اگر خدمت به مسجد را توفیق ندانیم نمی توانیم موفقیت داشته باشیم.

وی با بیان این که حکمت و بصیرت داشتن هم برای یک مدیر فرهنگی ضروری است، اظهار کرد: حکمت با عبادت به دست می آید و تزریقی نیست و اکتسابی است.

جعفری با تأکید بر اینکه باید برای رسیدن به مسجد تراز اسلامی جریان شناسی فرهنگی را در دستور کار خود داشته باشیم، خاطرنشان کرد: متأسفانه چند جریان فکری در داخل کشور در حوزه فرهنگی فعالیت می کنند که باید این جریان ها را شناخت. 

وی با بیان این که خداوند متعال نماز شب را فقط برای پیامبر(ص) واجب کرد، تصریح کرد: البته علت این کار مسؤولیت سنگین پیامبر(ص) بود که هر کس مسؤولیت سنگین تری دارد، باید بیشتر عبادت کند.

مسجد تراز اسلامی فقط یک واژه نیست

معاون آموزش و پژوهشی ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور با بیان اینکه راهبری که رهبر معظم انقلاب برای مسجد مشخص کرده اند، مسجد تراز اسلامی است، تصریح کرد: این کلمه فقط یک واژه نیست.

معاون آموزش و پژوهشی ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور افزود: عبادت یکی از مهمترین موضوعات اساسی در تعیین هدف عملیاتی و اقدام شما فعالان کانونهای مساجد برای مسجد تراز اسلامی است.

وی در ادامه یکی از اهداف مهم جوان ارزشی در مسجد را ایجاد یک مسجد در تراز اسلامی دانست و افزود: شما باید بدانید که مسجد دارای اهمیت زیادی است به طوری که 26 بار این کلمه در قرآن تکرار شده است.

جعفری بیان داشت: بنا به گفته آیت الله جوادی آملی نگاه انسان به مسجد باید تشرف گرایی باشد نه تکلیف گرایی، چرا که نگاه تکلیف گرایی به مسجد اجحاف در حق این مکان مقدس است و مسجد تراز اسلامی باید مرجع و مأمن و ملجأ باشد.

جعفری با تأکید بر اینکه خادمان مسجد باید به مردم خدمت کنند تا در جامعه نسبت به این مکان مقدس ایجاد اعتماد بشود و جوانان دوباره به مسجد بازگردند، گفت: تبدیل شدن مسجد به نمازخانه ظلم به این مکان است و فعالان فرهنگی در صورتی که بدون هیچ چشم داشتی به مردم خدمت کنند به مسجد تراز اسلامی خواهیم رسید در غیر این صورت به آنچه می خواهیم نخواهیم رسید.

وی در ادامه تعریف ویژگیهای مدیر کانون موفق، گفت: اصلاح خود، روحیه جهادی، سعه صدر، حکمت و تدبیر، بصیرت داشتن، مطالعه، مسؤولیت پذیری، خودشناسی، عبادت، صداقت، اخلاق خوش و پرهیزکاری از مهمترین این ویژگیها است.

جعفری درباره سعه صدر گفت: موضوعی که امروز از آن صحبت می شود تعامل است اما تعامل جای سعه صدر را نمی گیرد، چرا که تعامل در برخی موارد معامله است و حال آن که شما برای فعالیت های فرهنگی باید صبر داشته باشید و سعه صدرتان ستودنی باشد.

معاون آموزش و پژوهشی ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور ادامه داد: اگر عمرمان را در مسجد صرف کنیم و شناخت نداشته باشیم، سعی ما در گمراهی  و انحراف است.

معاون آموزشی و پژوهشی ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور با بیان این که مسجد تنها پایگاه اعتقادی مردم است، تصریح کرد: فعالان فرهنگی مسجد باید خدمت رسانی به مردم را در حیطه کاری خودشان قرار دهند و تنها به درون مسجد نپردازند.

فعال فرهنگی مسجد نگاه جهانی نداشته باشد رشد نخواهد کرد

وی با بیان اینکه چنانچه یک فعال فرهنگی مسجد نگاه جهانی نداشته باشد رشد نخواهد کرد و در همان محدوده مکانی باقی می ماند، گفت: برای رسیدن به مسجد تراز اسلامی باید کارکردهای علم، فکر، زندگی و معنویت در مسجد احیا بشود همچنین باید در مسجد برای انجام فعالیت های فرهنگی اولویت شناسی داشته باشیم.

وی با بیان اینکه نخستین دستاورد در مسجد اخوت است، افزود: با به دست آوردن این دستاورد نباید شاهد اختلافها و دعواها در مساجد باشیم.

 وی درادامه بیان ویژگی های یک مدیر موفق مسجدی بیان داشت: یک مدیر معمولی عمل زده می باشد اما مدیر انقلابی درصدد تغییر شرایط به نفع آرمان هاست این مدیر نگاهی مسئولیتی دارد در صورتی که مدیر معمولی نگاهش مشغولیتی است.

تنها راه مبارزه با آسیب های اجتماعی، جهاد اجتماعی است

معاون آموزش و پژوهش مساجد کشور با یادآوری این نکته که تنها راه مبارزه با آسیب های اجتماعی، جهاد اجتماعی است، گفت: باید بدانیم که مبنای این جهاد خدمت به مردم است و از طرفی هیچ کاری در مسجد ماندگار نخواهد شد مگر فعالیت های قرآنی.

وی تصریح کرد: جوانان فعال در مسجد باید مخاطب شناسی داشته باشند و رابطه و انس ایجاد کنند و به احیای سنت های حسنه در مسجد، طب سنتی و فعالیت های قرآنی نیز مبادرت بورزند.

 جعفری ادامه داد: جوانان فعال در مسجد باید با روحانیون دین شناس ارتباط داشته باشند در غیر اینصورت دچار انحراف خواهند شد وباید متوجه باشید اساس روحانیت را چنانچه بزنیم یعنی اساس دین را زده ایم به این دلیل که روحانیت و دین در امتداد هم هستند.

وی با بیان این که برای کار فرهنگی در مسجد نیاز به مؤلفه ای به نام اعتماد داریم که ایجاد این مؤلفه نیاز به زمان دارد، تصریح کرد: زمانی که یک روحانی در یک مکان مستقر شود باید چند سال در آنجا خدمت کند تا بتواند 50 درصد اعتماد مردم را جلب کند البته یک روحانی زمانی که پای خود را به مسجد می گذارد 50 درصد اعتماد دارد اما برای کسب 50 درصد دیگر باید تلاش کرد تا آن را به دست آورد.

جعفری با بیان اینکه اگر قرار است در جامعه اصلاح صورت بگیرد برای رسیدن به این هدف جز اصلاح نگرش راه دیگری وجود ندارد و اصلاح نگرش اگر براساس نگرش مسجدی بنا شود بازده دارد و گرنه به پیشرفت منجر نمی شود.

ارتباط دائمی با روحانیت از مؤلفه های موفقیت در کار فرهنگی است

وی خطاب به فعالان کانونهای فرهنگی هنری مساجد گفت: شما باید با خدمت خودتان را به مردم جامعه ثابت کنید و با توجه به اینکه ما دو موضوع مشروعیت و مقبولیت داریم که مشروعیت دست قانونگذار است اما مقبولیت و محبوبیت دست شماست.

جعفری با تأکید بر این موضوع که ارتباط دائمی با روحانیت از مؤلفه های موفقیت در کار فرهنگی است، اظهار کرد: در این راستا بایستی فعالیتهای فرهنگی به زندگی فرهنگی تبدیل شود و با شعار نمی توان به این هدف رسید.

وی در ادامه با انتقاد از تغییر سبک زندگی گفت: توجه به احیای سنتهای حسنه در مساجد، طب اسلامی، توجه به مدل و محتوای آموزش در کشور و توجه به غذای جسم و روح از دیگر کارکردها برای رونق فعالیتها در مساجد و رسیدن به مسجد تراز اسلامی است./934/201/ب2

ارسال نظرات