مهدویت یک مدل حکومتی برای جهان است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در خرم آباد، فرهنگ مهدویت، فرهنگ اسلام ناب محمدی و تبلور آموزه های اسلام نابی است که پیامبر(ص) در اختیار انسانها قرار داده است، مهدويت اعتقادی حركت آفرين، اميد بخش و نشاط آور است و يأس و ناميدی در آن راه ندارد.
در آیات فراوانی خدای متعال به صورت کلی درباره مهدویت و موعودگرایی سخن به میان آورده است، قرآن و سنت منبع اصلی معارف و قوانین اسلامی است و به منزله قانون اساسی همه قوانین اسلامی است و ریشه اصلی تفکر مهدویت در قرآن و سنت است.
در ادامه این بحث گفت و گویی با حجت الاسلام سعید امیدیان، عضو شورای عالی حوزه های علمیه لرستان و مؤسس حوزه های علمیه خواهران و برادران شهرستان نورآباد در زمینه بحث مهدویت ارائه می شود.
رسا- برای تبیین فرهنگ مهدویت باید چه اقداماتی انجام داد؟
باید ابتدا فرهنگ مهدویت را بشناسیم سپس با استفاده از راه های علمی، تئوری و عملی به جامعه منتقل کنیم و با آگاه سازی و بصیرت افزایی این فرهنگ را به متن زندگی مردم وارد ساخت.
برای تبیین فرهنگ مهدویت باید معرفت نسبت به امام و انس با امام و التزام عملی به تکالیف عصر غیبت را مورد توجه قرار داد و در این زمینه با انجام فعالیتهای تبلیغی و هدایت مردم فرهنگ مهدویت را تبیین ساخت، در جامعه ای که این فرهنگ حاکم باشد امنیت و عدالت اجتماعی برقرار است و توجه به ارزشها در زندگی حاکم است.
رسا- ضرورت گفتمان مهدویت؟
با توجه به اینکه انسان مشغله های فراوانی دارد این سؤال پیش می آید که چه لزومی دارد به دنبال شناخت این فرهنگ برویم، ترویج و تبیین گفتمان مهدویت راه حلی برای اشکالات و مشغله هایی است که بشر امروز درگیر آن است.
فرهنگ مهدویت نه تنها از باورهای شیعی است بلکه همه ادیان به وجود مصلح جهانی ایمان دارند، تمایز باور به این فرهنگ انتظار بین شیعیان و اهل سنت این است که در مکتب شیعی موجب حرکت و پویایی است.
همه مسلمانان و شیعیان برای شناخت آینده خویش نیازمند شناخت فرهنگ مهدوی هستند، بین همه ادیان الهی برای آینده خویش دورنمایی ترسیم می کنند بنا براین شناخت آن امری ضروری است و شیعیان با شناخت فرهنگ مهدویت می توانند نسبت به آینده خود آگاه تر باشند.
رسا- اهمیت فرهنگ مهدویت در چیست؟
در روایات زیادی بین اهل سنت آمده است که برخی باور دارند حضرت مهدی(عج) در آینده به دنیا خواهد آمد و غایب نشده است، در صورتی که شیعیان به این مهم توجه بیشتری دارند و می دانند که مهدی موعود روزی ظهور خواهد کرد و عدل و داد برقرار می شود.
اهیمت فرهنگ مهدویت را می توان در چند بُعد خلاصه کرد، یکی از آنها بُعد اعتقادی است چراکه باوری باید داشته باشیم که پیامبر(ص) جانشینانی فرستاده و همه ما در برابر آنان وظایفی بر عهده داریم.
در آیات و روایات آمده است روز قیامت خداوند هر کسی را با امام خود صدا می زند، هر کسی که بمیرد و امام زمان خویش را نشناسد به مرگ جاهلیت مرده است و از جهت اعتقادی مهم است.
امام باقر(ع) نیز فرموده است هیچ بنده ای مؤمن نیست مگر اینکه خدا، رسول خدا و امام زمان خود را بشناسد و این سخن نیز تأکید به اعتقاد به امام آمده است.
لازمه بنده مؤمن واقعی شناخت امام زمان خویش است و ما باید نسبت به امام زمام زمان شناخت بیشتری داشته باشیم، معرفت امام همچون ایمان به خدا است و درجاتی دارد هرکسی به اندازه شناخت و معرفتی که دارد از معرفت امام بیشتر بهره مند می شود.
دیگر بُعد در زمینه مباحث مهدویت که از اهمیت بالایی برخوردار است، بُعد اجتماعی است، مهدویت نگاهی روشن به آینده است و نگاهی روشن برای جامعه آرمانی ترسیم می کند، جامعه را به سوی نشاط دعوت می کند.
تفاوت ما با اهل سنت این است که ما منتظریم حضرت مهدی(عج) ظهور کند و معتقیدم که وجود امام زمان(عج) احساس می شود و جامعه شیعی تلاش می کند که موانع ظهور را برطرف سازد و در جامعه ای که امیدوار به ظهور است، همواره به فکر اصلاح می باشد و این جامعه همواره پویا است.
جامعه منتظر با رزائل اخلاقی و زشتیها، تهاجم فرهنگی و باورهای غلط مقابله می کند و برای ظهور آن موعود زمینه سازی کرده و با حفظ صالح بودن جامعه تلاش می کند که عدالت اجتماعی حاکم باشد.
بُعد سیاسی نیز از دیگر جنبه هایی است که در مبحث مهدویت دارای اهمیت است، بشر در طول تاریخ مکتب های متفاوتی مطرح کردند و معتقد بودند این مکتبها می توانند بشر را از چالشها نجات دهند، امام مدتی پس از گذشت آنها متوجه شدند در سایه آن مکتب نمی توانند به اهداف خود برسند.
آلوین طافلر در کتاب موج سوم خود تاریخ دنیا را به سه موج تقسیم کرده است، موج نخست انقلاب کشاورزی، موج دوم انقلاب صنعتی و موج سوم نیز انقلاب رسانه و تبلیغات، ایشان مدعی شده است که بیشترین تلاشها و تبلیغات در موج سوم است و هرکسی توانست در موج سوم تلاش کند موفق تر است، این شخص اعتراف دارد امروز دنیای غرب در منجلاب فساد غوطه ور است و با استفاده از تبلیغات مسموم و هجمه های فرهنگی در پی ضربه زدن به فرهنگ و باورها است و باید با این هجمه ها مقابله کرد.
آلوین طافلر می گود تمام مکاتباتی که ما گفتیم ناکارآمد است و مردم به این باور رسیدند که مردی سوار بر اسب سفید باید بیاید و جامعه را نجات دهد و اعتقاد ما این است که مردی الهی و از جانب خداوند ظهور می کند و عدل و داد برقرار می شود.
در بُعد سیاسی باید یک تئوری و دکترین داشته باشیم و یک مدل برای جهان ارائه دهیم و مهدویت یک مدل حکومتی برای اداره همه جهان است چون مصلح عالم بشریت است و مهدی موعود فرا قبیله ای و فرا قومی عمل می کند، امروز در دوران غیبت کسانی تحت حکومت ولایت فقیه می توانند نظام را اداره کنند کمااینکه در انقلاب توام موازات معادلات سیاستمداران را به هم زد و نقطه عطفی در معاصر را ایجاد کرد.
بُعد تاریخی فرهنگ مهدویت از دیگر مباحث مهم است چراکه مهدویت با تاریخ اسلام گره خورده است و در هیچ پازل و قطعه ای از تاریخ پیدا نمی شود که به بحث مهدویت به خوبی پرداخته نشده باشد، فرهنگ مهدویت از جهت تاریخی دارای پشتوانه قوی است و در منابع اهل سنت و تشیع همواره مورد توجه قرار دارد.
توجه به بُعد فرهنگی در فرهنگ مهدوی از دیگر مواردی است که می توان گفت مهم ترین وظیفه ما است که در زمینه فرهنگی این مهم را گسترش و ترویج دهیم و با زمینه سازی و بسترسازی لازم زمینه ظهور را فراهم کنیم.
رسا- راه های ترویج فرهنگ مهدویت؟
راه های ترویج فرهنگ مهدویت اهمیت فراوانی دارد چراکه اگر این راه ها مطرح شد زمینه ظهور نیز فراهم می شود.
ما سرمایه های فراوانی همچون آیات و روایات در جهت تحقق وعده های الهی در آخر الزمان داریم و این سرمایه های عظیم ابتدا باید گسترش یابند و گفتمان مهدویت گفتمانی رایج در جامعه، بین مردم، محافل، دانشگاه ها و حوزه های علمیه گسترش یابد و تبیین شود.
فرهنگ مهدویت بنیادی ترین باور شیعی و اسلام است
فرهنگ مهدویت بنیادی ترین باور شیعی و اسلام است، گفتمان مهدویت ابتدا باید با نظریه پردازی به صورت نقد و آزاداندیشی در محافل علمی مطرح شود و این گفتمان را رشد و ارتقا دهیم.
مباحث فراوانی در زمینه مهدویت وجود دارد باید فرهنگ نورانیت مهدویت را در زندگی روزمره مردم ساخت و فعالیتهای مهدویت را در هر زمینه ای رشد و ارتقا بخشید، در جهت گسترش فرهنگ مهدویت باید کارهای علمی، پژوهشی و تبلیغی انجام داد.
تبلیغ و کار رسانه ها در جهت نشر و گسترش فرهنگ مهدویت و ضرورت شناخت فرقه های انحرافی و آسیبهای آن باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، همانقدر که آیات فراوانی در زمینه مهدویت وجود دارد در کنار آن فرقه ها و نحله های زیادی نیز وجود دارد که نیازمند هوشیاری و فعالیت بیشتری است.
خاصیت یک شی و یا یک باور اصل این است که هرچه اصل باشد و ارزشش نیز زیاد باشد، دشمن در تلاش است که بدل آن را بسازد بنا براین با ترویج آسیبها و گسترش فرقه ها و نحله های انحرافی دشمن تلاش می کند از نورانیت این فرهنگ کاسته شود و باور غلط نسبت به فرهنگ مهدویت در جامعه را رواج دهند.
ضرورت استفاده از روشهای تبلیغی در جهت تعمیق بخشیدن فرهنگ مهدویت
با بصیرت افزایی و آگاه سازی به موقع باید جلوی فرقه های انحرافی و آسیبهای آنان گرفته شود و تلاش کنیم با تبیین فرهنگ مهدویت شاهد شکوفایی، رشد و تعالی در جامعه ایرانی، شیعی و مسلمان باشیم.
برای تعمیق بخشی به باورداشت مهدویت با استفاده از شیوه های تبلیغی، هنری و رسانه ای مکتوب و غیر مکتوب استفاده کنیم، در سایه تبیین و ترویج فرهنگ مهدویت و پاسخگویی به نیاز مردم جامعه زمینه مراقبت از اعمال و رفتارها به وجود می آید و توجه به ارزشها و دوری از زشتی ها بیشتر می شود./9459/404/ب2