هزینههای جاری را مدیریت کنیم
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از صبح نو، برای یادداشت امروز فرسنگها دورتر میرویم. کشوری کوچک که از بعد سرمایه جزو ثروتمندترین کشورهای قاره سبز است، کشوری که از نظر موهبات طبیعی به میزان مصرف خود و حتی صادرات بی نیاز است ! ولی الگوی مصرف جالبی در همین کشور حکمفرماست که شاهدی بر بحث مدیریت هزینههای جاری خانواده است. در مدیریت هزینههای جاری خانواده همیشه مدیریت آن بر کفیل خانواده نیست گاهی اجتماع هم باید به این سو در حال حرکت باشد و البته این فرهنگ زمانی در اجتماع فراهم میشود که نکات ارزشمندی که در مؤلفههای دینی ما آمده بیش از یک حدیث و روایت توجه کنیم و آنان را رکنی برای مدیریت خانواده بدانیم.
مثال من در مورد کشور نروژ است کشوری که خیلی از کسانی که ایران مهاجرت میکنند آرزوی مهاجرت به آن کشور را دارند، کشوری با اقلیم سرد و سطح رفاه عمومی بالا! اما جالب اینجاست که بدانید در همین کشور نروژ در آپارتمانهای مسکونی با تعداد خاصی واحد برای سکونت قانونی را دولت وضع کرده که بیشک بسیاری از ما تاب و تحمل عمل به آن قانون را نداریم! در نروژ در آپارتمانهای مسکونی هیچ واحدی حق داشتن ماشین لباسشویی را ندارد و تنها در رختشورخانه یک ماشین لباسشویی بزرگ وجود دارد که همه افراد ساکن در آن مجتمع لباسهای خود را در آن قرار میدهند و با هم لباسهایشان را میشویند ! این یعنی مدیریت هزینه برق، آب و فضای خانههای مسکونی که خود این یکی از هزینههای جاری است که خانوادههای ایرانی دچار آن هستند ولی در کشور توسعه یافتهای مانند نروژ این موضوع به آسانی حل شده است. حال ما در ایران چنین قانونی نداریم و اجتماع هم به آسانی پذیرای چنین اتفاقی نیست پس برای مدیریت در هزینه آب و برق و اتلاف انرژی میتوانیم در ساعاتی از ماشین لباسشویی استفاده نماییم که اوج بار در مصرف برق نباشد تا مدیریت هزینهای باشد برای خانواده.
البته این تنها یک مثال بوده از مثالهای متعدد در این موضوع. ما برای مدیریت هزینههای جاری اقدامات متفاوتی میتوانیم داشته باشیم. اقداماتی که در احادیث و اقوال به کرات ذکر شده. مثلاً برای خرید میوه که خود یکی از هزینههای جاری خانوادههاست چرا نباید به میزان مصرف خود خرید کنیم و چرا برخی حتی دست به خرید جعبهای میوه میزنند بدون اینکه نیازی به آن باشد و وقتی میوهها مانده و پوسیده شد مجبور به دور ریختن آن میشوند. چرا پدران و مادران به جای اینکه خود در کنار فرزندانشان نیازهای آنان را تأمین کنند دست به خرید تبلت ها و انواع بازیهای رایانهای میزنند و تربیت فرزندانشان را به ابزارهایی میسپارند که هیچ قدرت مدیریتی بر آن ندارند و باعث افزایش بیدلیل هزینههای جاری خانواده میشوند.
نورهای مخفی در ساخت و سازهای جدید خانههای مسکونی نیز نمونهای دیگر از افزایش هزینه برق در خانههاست که این مصرف انرژی شاید بسیار اندک باشد ولی بسیار تأثیرگذار در کلیت مصرف انرژی در کشور است و یک خانواده میتواند به جای استفاده از چنین معماری در خانه خود از معماریهای اصیل ایرانی بهره ببرد که با تعبیه پنجرههایی خاص نورهای مورد نیاز خانه را از آسمان تأمین میکردند و در مصرف انرژی بیشترین صرفه جوییها انجام میشد.
مدیریت هزینههای جاری فقط به مصرف انرژی نیست! هزینههای جاری یعنی اسراف نکردن که ما ایرانیان متأسفانه بیشترین اسرافهایمان در خوراک است و پوشاک؛ هر ماه و یا هر 3 ماه پوشاک نوع به نوع و فصل به فصل که واقعاً به آن نیازی نداریم را تهیه میکنیم در همین قسم اسراف در هزینه کرد لوازم آرایشی بانوان هم جای دارد و بر سفرههایمان همیشه اسراف غذاست . طبق آمار رسمی سالی بیش از یک میلیون تن به ارزش 2٠٠٠ میلیارد تومان دور ریز نان داریم ! بله نان ! همان چیزی که برکت خدا مینامیمش. سالی 35 میلیون تن دور ریز مواد غذایی داریم که ارزش این دور ریز بیش از 3٠٠٠٠ هزار میلیارد تومان است و این در حالی است که 9٠٠ میلیون نفر در جهان در هر سال از گرسنگی رنج میبرند و ما که مدعیان دین هستیم در هدر رفت نان و مواد غذایی آماری به این وحشتناکی داریم . لوازم آرایشی که چیزی بیش از 1٠٠٠٠هزار میلیارد تومان از پولهای مردم را به خود اختصاص میدهد.
بگذارید سرانگشتی محاسبه کنیم فقط از این سه نوع اسراف در خانوادههای ایرانی زیانی معادل 42٠٠٠ هزار میلیارد تومان را برای خانوادههای ایرانی خلق میکند و این درست در مقابل حدیث شریفی است که از امیرالمؤمنین علی (ع) در میزان الحکمه جلد ۴باب اسراف نقل شده است . ایشان میفرمایند: «اسراف و زیاده روی فراوانی را نابود میسازد.» پس باید به این نکته واقف باشیم در مدیریت هزینههای جاری تنها چیزی که میتواند به ما کمک کند دوری از اسراف است زیرا تنها چیزی که بر هزینههای جاری خانواده تأثیر بدی دارد، اسراف است. به اندازه هزینه کردن و فقط در صورت نیاز هزینه کردن راهی است که میتواند ما را از اسراف دور کرده و در مدیریت هزینههای جاری خانواده کمک کند./۱۳۲۵//۱۰۲/خ