دیدگاه افراطی و تفریطی در روان شناسی را قبول نداریم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در استان مرکزی، حجت الاسلام و المسلمين سيد محمد غروي رییس پژوهشکده علوم رفتاری و مدیر گروه روانشناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه امروز در نشست نگاه اسلام به روانشناسی با رویکرد علوم انسانی اسلامی که در دانشگاه آزاد اراک برگزار شد، بیان کرد: بحث اسلامی کردن علوم انسانی از آغاز انقلاب تاکنون در جریان است و پیگیری می شود.
وی با بیان اینکه اوایل انقلاب دانشگاه ها به عللی در یک مقطع محدودی تعطیل بودند، افزود: این تعطیلی به قصد در ارتباط با دانشگاه ها انجام شد و ستاد انقلاب فرهنگی آن موقع توسط امام خمینی(ره) منسوب و تشکیل شده بود که بحث هایی در رابطه با اسلامی شدن دانشگاه ها وجود داشت.
حجت الاسلام و المسلمين غروي اظهار کرد: اگر فضای دانشگاه ها اسلامی شود یک سری دروس هم مطرح می شود و طبیعتا اساتیدی که بااین رویه مشکل ندارند می توانستند کار خود را شروع کنند که به هدفی که در ارتباط با انقلاب فرهنگی بود تا اندازه ای تأمین و نزدیک شود؛ این تلاقی کلی اعضای ستاد انقلاب فرهنگی آن موقع بود.
مدیر گروه روانشناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تصریح کرد: فلسفه، علوم انسانی، جامعه شناسی، حقوق، علوم سیاسی و روان شناسی هم اکنون در حوزه و دانشگاه تدریس می شود اما در مقاطعی دچار فطرت شده ولی کار هیچگاه رها نشد و اکنون هم در ادامه مسأله اسلامی شدن علوم انسانی دنبال می شود.
وی اضافه کرد: در گروه روان شناسی 40عنوان کتاب با این دید قلم زده شده و کتب دیگری در دست تحقیق است بیش از 30عنوان از چاپ بیرون آمده و برخی ها هم در مرحله ارزیابی است.
حجت الاسلام و المسلمين غروي توضیح داد: بحث محتوایی این است که اصولا این سوال مطرح هست که آیا ما علوم انسانی داریم یا نداریم یا اصولا می توانیم داشته باشیم یا خیر؟ پاسخ این است که اکنون بالفعل علوم انسانی اسلامی مدون و آن طور که مورد نظر است را نداریم؛ ما می توانیم علوم انسانی اسلامی داشته باشیم.
مدیر گروه روانشناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه درخصوص رویا و خواب که از پدیده هایی که برای انسان است تصریح کرد: رویا از واقعیات روانشناسی انسان است و انسان موجود بسیار پیچیده است و آنچه را که شهید مطهری در مورد اصالت روح مطرح کردند عملا دیدگاهی است که دانشمندان انسانی داشته اند و مبانی تفکری اساتید امروز دیدگاه های شهید مطهری و کتب و تالیفات و مقالات این شهید بزرگ است.
حجت الاسلام و المسلمين غروي در پاسخ به سوال یکی از اساتید که آیا کتب امروز به روز هستند یا نه و ادبیات را چطور برای نسل امروز قابل فهم کنیم و آیا فلسفه نوین اسلامی رئالیسم است گفت: علم و نفس اسلامی با روانشناسی تفاوت دارد اصوالا انچه که به عنوان روان مطرح می شود همان روح است و روان مانند یک سکه ای دو طرفه است بعد علمی را روانشاس و بعد فلسفی آن را فیلسوف مطرح می کنند.
رییس پژوهشکده علوم رفتاری ادامه داد: روان شناسی علم رفتار و قانونمند و فرایندهای روانی را مطرح می کند وران شناسی دین با روان شناسی دینی متفاوت است روان شناسی دین، دینداری را مورد بررسی قرار می دهد و از رشته های مستقل در دنیا است و پژوهشگاه های بزرگ این مسأله را بررسی می کنند؛ روان شناسی دینی یعنی با بافت روان شناسی که از دین الهام گرفته شده باشد.
وی در ادامه اضافه کرد: دیدگاه افراطی و تفریطی در روان شناسی را قبول نداریم زیرا به سبب استدال های علمی که داریم نمی توان قبول کرد؛ در علوم انسان و روانشناسی نمی توان دین و علم را از هم جدا تصور کرد بلکه گسترده تر و وسیع تر با مسأله برخورد می شود؛ مسایل علم و نفس فلسفی نرمتر بیان و ادبیات سهل تر ارائه شود./842//۲۰۳/خ