موهای ایران را سفید نکنیم!
به گزارش خبرگزاری رسا، ملیندا گیتس (همسر بیل گیتس) که یکی از معروفترین زنان جهان به حساب میآید، چند روز پیش در توئیتی نوشت: «سریعترین کاهش نرخ باروری در تاریخ، مربوط به زنان ایران است، از متوسط 5/6 فرزند به متوسط 6/1 فرزند طی ۴ دهه. حتی کمتر از زنان آمریکا با متوسط 9/1 فرزند». همانگونه که مشخص است سیاستهای جمعیتی در حوزه کاهش یا افزایش جمعیت، منطبق بر شرایط و ضرورتهای زمانی و ملی، متغیر است؛ در یک برهه، نیاز و ضرورت یک کشور در افزایش جمعیت و فرزندآوری است و در برههای دیگر، ضرورتهای کاهش جمعیت و تحدید فرزندآوری را ایجاب میکند.
بیتردید، اطلاعرسانی، فرهنگسازی و تعمیق این سیاستها و نیز بسترسازی متناسب و لازم در اینباره برعهده سازمانهای حاکمیتی و دولتی متولی این حوزه استراتژیک است. افزایش جمعیت موضوع مهمی است که بارها ازسوی رهبر انقلاب هم بر آن تاکید شده است و از حداقل یک دهه قبل، ضرورت و نیاز جامعه ایرانی، افزایش جمعیت است و بهرغم آمارها و هشدار کارشناسان مبنى بر اینکه «با خطر انقراض نسل مواجهیم» اما متأسفانه در 5 سال گذشته، این موضوع استراتژیک، در هیاهوی سیاسیکاریها و حاشیهها گم شده است تا جایی که موضوعاتی مانند حضور زنان در استادیومها و موضوعات درجه چندمی مانند برگزاری کنسرت، به اولویت کشور تبدیل شده است!
در کنار غفلت نهادهای دولتی و مدیریتی، طیفی از برخی چهرههای هنری و فرهنگی جامعه نیز خودآگاه یا ناخودآگاه، پرچمدار حمله و هجمه به افزایش جمعیت و ضرورت فرزندآوری شدهاند! در شرایطی که کشورهای غربی با تولیدعروسکهای باربی باردار و ساخت انیمیشنهای متعددی همچون «بچه خان» (پسر رئیس) عزم خود را بر تشویق خانوادهها به فرزندآوری گذاشته و این فرهنگسازی را حتی برای کودکان هم ترتیباثر دادهاند، فرهنگسازان ما که متاسفانه در مواردی تعدادی از سلبریتیها و شبهروشنفکران هستند، تقبیح ازدواج، مجرد ماندن و حتی در برخی موارد پرورش حیوانات خانگی بویژه سگ را در دستور کار خودشان قرار دادهاند.
این در حالى است که در کشورهای توسعه یافته، تبلیغ فرزندآوری و بارداری توسط سلبریتیها و مدلینگهای غربی در شوها، استیجها و برنامههای گوناگون صورت میگیرد. شاید عبرتآموز باشد که چند سال قبل در کاخ کرملین روسیه مراسم اهدای «نشان ملی» این کشور از سوی پوتین با نام «والدین با افتخار» برگزار و این نشان بسیار مهم به زوجهایی اهدا شد که فرزندان بیشتری براى روسیه به دنیا آورده بودند. بر اساس ارقام مرکز آمار ایران و سازمان ملل در سال ١٣٨٤ رقم فرزندآورى براى ایران 8/1 فرزند است که حتی از آمریکا هم کمتر بوده است؛ یعنى هر ٢٠ نفر والدین با ١٨ فرزند جایگزین مىشود که 2 نفر کمتر از حد جانشینی است. در حال حاضر، رشد جمعیت ما حتی از برخی کشورهای اروپایی هم کمتر شده است، آنها برای اینکه زوجهای جوان فرزنددار شوند بستههای تشویقی مؤثر گذاشتهاند اما در کشور ما نهادهای متولی نهتنها بستههای تشویقی تعیین نکردهاند بلکه چند سالی است اصل موضوع ضرورت افزایش جمعیت را هم فراموش کردهاند، از سوی دیگر در اثر تبلیغات منفی، این تفکر بر جامعه ما حاکم شده که گویی فرزنددار شدن، عیب است.
با این روند، طی ۱۰ تا ۱۵ سال آینده ایران به کشوری سالمند، افسرده و آسیبپذیر تبدیل خواهد شد و آن زمان دیگر نمیتوان گفت:«اینجا ایران است!» متاسفانه همه چیز دست به دست هم داده است که طی سالهای آینده، موهای ایران سفید شود و به جای یک ایران جوان، قوی، برومند و با انگیزه، یک ایران پیر داشته باشیم. انگار برخی مدیران مسؤول در این زمینه، در موضوع حیاتی و استراتژیک افزایش جمعیت و فرزندآوری دچار آلزایمر شدهاند؛ نه تبلیغ، نه بسترسازی، نه بسته تشویقی، نه حمایت از زوجها و خانوادهها، نه دغدغه، نه هیچ!/۹۶۹//۱۰۲/خ
منبع: وطن امروز