درخواست دیرهنگام آمریکا و فرانسه برای توقف جنگ علیه یمن
به گزارش خبرگزاری رسا، امریکا در اقدامی دیرهنگام خواستار برقراری آتشبس و آغاز مذاکرات ظرف یک ماه آینده شده است. این موضع از زبان جیمز ماتیس، وزیر دفاع و مایک پمپئو، وزیر امور خارجه امریکا بیان شده است. حال سؤالی که پیش میآید این است که چه عواملی موجب شده است که امریکا و دولت راستگرای ترامپ بعد از سه سال حملات ویرانگر ائتلاف سعودی و اماراتی به یمن خواستار توقف این جنگ شده است؟ درپاسخ باید گفت که زمزمه مخالفت با ادامه جنگ علیه یمن از چند ماه پیش شروع شد و این زمانی بود که کاهش بحران و جنگ در سایر مناطق خاورمیانه از جمله در سوریه جنگ یمن را در سیبل توجه افکار عمومی و سازمانهای بینالمللی قرار داد و بدین ترتیب این فرصت فراهم شد که جامعه جهانی به گوشهای از آثار مصیبتبار حملات هوایی ائتلاف مهاجم به رهبری عربستان پی ببرد که تاکنون هزاران کشته و مجروح و بیش از ۳ میلیون آواره برجای گذاشته و سه چهارم جمعیت ۲۲ میلیونی این کشور را در آستانه قحطی و گرسنگی قرار داده است.
در این راستا حتی در اقدامی بازدارنده شورای حقوق بشر سازمان ملل در گزارشی برای اولین بار به ارتکاب جنایات جنگی از سوی عربستان اشاره کرد و محمد بنسلمان وزیر دفاع و ولیعهد این کشور را به همراه تعداد دیگری از مسئولان سیاسی و نظامی عربستان و امارات در فهرست مرتکبان جنایات جنگی قرار داد. در این ایام بود که احمد بن عبدالعزیز برادر ناتنی ملک سلمان با سفر به لندن در اظهاراتی اعلام کرد که باید حساب آلسعود را از محمد بنسلمان جدا کرد که این اظهارات از سوی بسیاری از محافل به عنوان اقدامی در جهت معطوف کردن مسئولیت جنگ یمن به سمت محمد بن سلمان تعبیر شد.
اما با این حال این اقدامات چه در داخل و چه در خارج تغییری در رفتار عربستان و شخص محمد بنسلمان در جنگ یمن ایجاد نکرد تا اینکه مسئله قتل جمال قاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه پیش آمد که افشای جنایت صورت گرفته در این قضیه یک بحران بینالمللی را برای عربستان و شخص محمد بنسلمان رقم زد و در این فضا برخی از کشورهای غربی از جمله امریکا برای ترمیم وجهه و تبرئه خود در قبال جنایات جنگ یمن که با سلاحهای خریداری شده از سوی این کشورها صورت گرفته یک بار دیگر تلاشهای خود را برای وادار کردن محمد بنسلمان به تغییر رفتار خود در جنگ یمن به کار گرفتهاند تا از این طریق خود را نیز از زیر انتقادهای وارده بابت مشارکت مستقیم و غیرمستقیم در این جنگ بهخصوص در زمینه فروش تسلیحات به عربستان و امارات در سه سال گذشته برهانند.
دراین میان فضای انتخاباتی حاکم بر امریکا مزید بر علت شده و جمهوریخواهان حاکم برای جبران موقعیت ضعیف خود و جلوگیری از تشدید وخامت موقعیت خود سعی کردهاند حداقل در ظاهر هم که شده فاصله خود را از عربستان و بهخصوص شخص محمد بنسلمان حفظ کنند. این بدین مفهوم است که اگر فضای انتخاباتی مرتفع شود، انگیزه جمهوریخواهان بهخصوص در صورتی که انتخابات را ببرند برای پیشبرد طرح آتشبس پیشنهادی خود نیز کاهش خواهد یافت. هرچند که محتوای این طرح و پیشنهاد نیز جانبدارانه است و افزون بر این بوی تجزیهطلبانه از آن به مشام میرسد، اما در نهایت شاید از این جهت قابل توجه باشد که گفته میشود جلوی ضرر را از هر جایی که بگیری منفعت است./۹۶۹/د۱۰۲/ب۱
منبع: روزنامه جوان