حقوق همسایگان در سیره و سخن کریم اهل بیت
حجت الاسلام علیرضا لیاقتی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با تبریک ولادت امام حسن(ع) تبیین کرد: امام حسن(ع) به همسایگان خود توجه ویژه ای داشتند که در تعالیم دینی نیز توجه به همسایه بسیار مهم است.
مدیر مدرسه فقهی آل یاسین ادامه داد: در روایتی آمده است که حرمت همسایه بر همسایه همانند مادر است، یعنی همان گونه در خانواده باید حرمت مادر را نگه داشت در اجتماع و شهرنشینی نیز باید حرمت همسایه را نگه داشت.
حجت الاسلام لیاقتی با اشاره به حریم همسایگی گفت: در روایتی از پیامبراکرم(ص) حریم همسایگی چهل خانه در تمامی جهات معرفی شده است، یعنی انسان نمی تواند محدود نگر باشد و فقط دیوار به دیوار خود را همسایه بداند؛ البته اگر عدد چهل موضوعیت داشته باشد، این عدد به معنای کثرت است یعنی تمام شهر همسایه به شمار می روند.
وی در ادامه به روایتی از امام صادق(ع) اشاره کرد و گفت: امام صادق(ع) آزار نرساندن به همسایه را پایین ترین مرتبه ایمان می دانند اما در مقابل مرتبه بالاتری وجود دارد که آن هم تحمل کردن آزار همسایه است چنانچه امام حسن(ع) ماجرای ترک برداشتن دیوار همسایه و نشت آب به خانه را به همسایه خود که فردی یهودی است تذکر نمی دهد و هنگامی که آن فرد از این حرکت امام آگاه می شود به اسلام رو می آورد.
استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: امام حسن(ع) می فرمایند«شبی مشاهده کردم مادرم حضرت زهرا(س) از شب تا سحر را به عبادت و دعا پرداخت اما خودش را دعا نکرد هنگامی که دلیل این کار را سؤال کردم پاسخ داد «الجار ثم الدار» این کار حضرت زهرا(س) نشان می دهد حق همسایه عظیم است و چنین سیره ای در زندگی امام حسن(ع) پر رنگ دیده می شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در این ایام که نیازمند حرکت مؤمنانه هستیم باید سختی ها را تحمل کرد چنانچه امام صادق(ع) می فرمایند اگر همسایه ها حق همسایه دیگر را رعایت کنند، شهرها آباد و عمرها طولانی می شود./1324/ج
التماس دعا