یادداشت؛
جنگ داخلی
جان کری: ما یک رئیسجمهور جدید خواهیم داشت اگر جمهوری خواهان سنگاندازی کنند در آمریکا انقلاب میشود
به گزارش خبرگزاری رسا، روزنامه وطن امروز در یادداشتی نوشت: در حالی که کمتر از 5 ماه تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقی مانده است، دونالد ترامپ در 3 بحران کرونا، اعتراضات ضدنژادپرستی و کتاب جان بولتون مشاور سابق امنیت ملی خود گرفتار شده است. در هر سه بحران که در چندماه اخیر فضای اجتماعی و حالا سیاسی آمریکا را تحتالشعاع قرار داده، عملکرد ترامپ به وضوح مهمترین دلیل اتفاقات بوده است. در ماجرای کرونا، از دست دادن زمان طلایی برای اعلام قرنطینه و تمسخر توصیههای پزشکی سبب شد آمریکا همچنان با بیش از 120 هزار نفر، پرتلفاتترین کشور دنیا در این حوزه باشد. در ماجرای اعتراضات ضدنژادپرستی، اعتراضات اندک منطقه مینیاپولیس به واسطه اظهارات عجیب و غریب ترامپ و اوباش خطاب کردن معترضان کل ایالات آمریکا را در 4 هفته گذشته درگیر بیسابقهترین اعتراضات 50 سال اخیر آمریکا کرده است و همین دیروز میلیونها نفر در 47 ایالت این کشور فریاد ضدنژادپرستی سر دادند. ترامپ حالا برای پیروزی در انتخابات راههای مختلفی را خواهد پیمود. یکی از این راهها که احتمالا نسخهپیچی اتاق فکر کمپین وی است، آغاز پروژه رقیبهراسی است. وی در همین ارتباط دیروز در مصاحبهای که با پسرش انجام داد، گفت: اگر من پیروز انتخابات نشوم، همه آمریکا مینیاپولیس میشود. کارشناسان معتقدند اظهارنظر ترامپ به معنای تهدید دموکراتها برای تشدید تقابل خیابانی سفیدپوستان نژادپرست با سیاهان در انتخابات است. نکته مغفول اظهارات ترامپ اینجاست که در نوع نگاه به پدیده تبعیضنژادی اساسا تفاوتی میان دموکراتها و جمهوریخواهان نیست و هر دو حزب سابقهای طولانی در تقویت بنیانهای نژادپرستی در ساختار قدرت آمریکا داشتهاند. با این حال اما در عرصه حرف، هر دو حزب مدعی رعایت حقوق رنگینپوستان هستند.
* ترامپ: من رئیسجمهور نشوم کل آمریکا مینیاپولیس میشود
روز گذشته به مناسبت روز پدر در آمریکا، دونالد ترامپ، رئیسجمهور این کشور در حالی که کنار پسر بزرگش نشسته بود، تصویری هولناک از آمریکا تحت ریاستجمهوری «جو بایدن» ارائه و هشدار داد: چنانچه در انتخابات ریاست جمهوری نوامبر ۲۰۲۰ پیروز نشود و جو بایدن رئیسجمهور شود، کل کشور به مینیاپولیس تبدیل خواهد شد.
مینیاپولیس شهری است که در آن یک مرد سیاهپوست به دست یک افسر سفیدپوست کشته شد؛ رویدادی که موجی از اعتراضات ضدنژادپرستی با شعار «زندگی سیاهپوستان مهم است» را در سراسر آمریکا و غارت و آشوب در شهر مینیاپولیس را به راه انداخت. از آن زمان تاکنون ترامپ تلاش کرده خود را به عنوان رئیسجمهور «نظم و قانون» به مردم ثابت کند و به همین خاطر از گارد ملی خواسته برای آرام کردن اوضاع در شهر مینیاپولیس مداخله کند. ترامپ ضمن انتقاد از شهرهایی که شهرداران آنها دموکرات هستند، گفت: بدون رهبری من به عنوان یک جمهوریخواه، کشور دچار آشفتگی، بینظمی و اختلال میشد. وی افزود: این یک موضوع بسیار ناراحتکننده است اما به مردمی که برای شرکت در انتخابات نوامبر آماده میشوند، میگویم تنها یک موضوع وجود دارد و آن این است که شما نمیتوانید به دیوانهخانه بازگردید. اگر دموکراتها در انتخابات پیروز شوند، فکر نمیکنم کشور مجدد بتواند سر پا شود. وی گفت: شهرهایی که دچار مشکل هستند، شهرهایی هستند که توسط دموکراتها اداره میشوند. شهرهای تحت کنترل دموکراتها شهرهایی هستند که مشکل دارند. ترامپ سپس بایدن را هدف گرفت و گفت: بدونشک بایدن در وضعیتی نیست که کشور را رهبری کند.
* جانکری: ترامپ بیاید انقلاب میشود
هنوز چند ساعتی از سخنان ترامپ درباره تبدیل کشور به مینیاپولیس در صورت رأی آوردن دموکراتها نگذشته بود که نوبت به دموکراتها رسید تا رأی آوردن ترامپ را زمینهساز انقلاب در آمریکا بخوانند.
در همین ارتباط، جانکری هشدار داد چنانچه دونالد ترامپ بار دیگر پیروز انتخابات ریاستجمهوری باشد «وضعیت غیرقابل پیشبینی میشود» و دور دوم ریاست او خسارت هنگفتی به «جایگاه جهانی آمریکا و توانایی رهبری در عرصه جهانی» وارد میکند.
به نوشته نشریه نیوزویک، جان کری، وزیر خارجه پیشین آمریکا در نشست ۲۰۲۰ دموکراسی کپنهاگ که درباره شیوع ویروس کرونا به صورت مجازی برگزار شد، گفت: گمان میکنم ما قرار است رئیسجمهوری جدید داشته باشیم. او همچنین گفت جمهوریخواهان سابقه نقض حقوق رأیگیری برای رأیدهندگان دموکرات را دارند.
کری افزود: اگر مردم به صندوقها دسترسی نداشته باشند به نظر من میتواند سنگبنای یک انقلاب شود. اگر ظرفیت کارآیی دموکراسی را نزد مردم انکار کنید حتی بر اساس نوشته پدران بنیانگذار آمریکا در بیانیه استقلال و قانون اساسی ایالاتمتحده، ما این حق مسجل را خواهیم داشت که این انکار را به چالش بکشیم.
این سخنان جانکری از نگاه برخی تحلیلگران به منزله تهدیدی برای ترامپ است که در لفافه کلمات دیپلماتیک بیان شد.
جانکری همچنین گفت: تحت ریاست جمهوری کنونی، آمریکا «عملا موفق شده است خود را از دوستانش بیگانه کند». او افزود: تازهترین نظرسنجیها از پیشتازی جو بایدن حکایت دارد. هیچ چیز را بدیهی نمیدانم؛ من هم نامزد ریاست جمهوری بودم و میدانم چه اتفاقی میافتد اما کاملا به آینده آمریکا اطمینان دارم، به شرط اینکه تغییر در رهبری داشته باشیم. چنانچه تغییر در رهبری رخ ندهد، وضعیت درباره بسیاری از مسائل متفاوت واقعا غیرقابل پیشبینی میشود.
* 192 دروغ در یک ماه
اظهارات ترامپ در رابطه با آینده آمریکا در حالی مطرح میشود که شبکه خبری سیانان، با انتشار گزارشی اعلام کرده است ترامپ طی 5 هفته و از چهارم ماه مه تا هفتم جولای، 192 ادعای نادرست داشته است که ۶۱ مورد آن درباره ویروس کرونا یا بحران پاندمی بود که این مسأله بیش از سایر موارد مورد توجه قرار گرفته و درباره آن ادعای نادرست شده است. میانگین اظهارات ترامپ در این بازه 5 هفتهای حدود 5/5 ادعای نادرست در روز است که البته از 7/7 مورد ادعای نادرست از هشتم ژوئیه ۲۰۱۹ و زمانی که شبکه خبری سیانان آنها را رصد میکرد، کمتر است. ترامپ ۴۲ مورد از این ادعاهای نادرست را در توئیتر مطرح کرده، ۱۴ مورد را در مصاحبه ماه مه با فاکسنیوز، ۱۰ مورد را در مصاحبه خبری همان ماه با شبکه خبری ایبیسی، ۹ مورد را در سخنرانی ژوئن و 8 مورد را در 2 مصاحبه و یک حضور در جمع خبرنگاران مطرح کرده است.
* ترامپ عامل تفرقه در آمریکا
ادعای ترامپ درباره ایجاد نظم و برپایی امنیت در ایالاتمتحده در شرایطی مطرح میشود که بر اساس نتایج نظرسنجی آسوشیتدپرس و مرکز تحقیقات امور عمومی NORC ۶۰ درصد مردم آمریکا معتقدند با تشدید شیوع ویروس کرونا و تنشهای نژادی در فاصله 5 ماه مانده تا انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در حال تفرقهاندازی در ایالاتمتحده است. بنا به گزارش پایگاه اطلاعرسانی هیل، جدیدترین نظرسنجیهای انجامشده نشان میدهد ۶۰ درصد شرکتکنندگان سفیدپوست در نظرسنجی و ۸۲ درصد پاسخدهندگان سیاهپوست بر این باورند ریاست جمهوری ترامپ، آمریکا را بیش از پیش دچار تفرقه کرده است و تنها ۱۲ درصد از پاسخدهندگان اعلام کردند ترامپ آمریکا را متحدتر از قبل کرده است. طبق این گزارش، تنها 5 درصد از دموکراتها و ۲۰ درصد از جمهوریخواهان بر این باورند ترامپ ایالاتمتحده آمریکا را در مقایسه با دورههای قبلی متحدتر کرده است. ۷۲ درصد شرکتکنندگان سیاهپوست و ۵۱ درصد پاسخدهندگان سفیدپوست تأکید داشتند بعد از مرگ شهروند سیاهپوست، ترامپ با مطرح کردن پیشنهاد «پاسخ قاطعانه» نیروهای امنیتی و سرکوب معترضان در مقابل کاخ سفید، اوضاع را بدتر کرده است.
* تظاهرات میلیونی در روز رهایی از بردهداری
یکی دیگر از دلایل اثبات رد ادعای ترامپ را باید در تظاهرات میلیونی مردم آمریکا در روز آزادی از بردهداری دنبال کرد. در شرایطی که تنشهای مرتبط با نابرابری نژادی در ایالاتمتحده همچنان در بالاترین سطح قرار دارد، میلیونها نفر در سراسر آمریکا در تظاهرات گستردهای به مناسبت صدوپنجاهوپنجمین سال پایان بردهداری شرکت کردند. این تجمع به پایان بردهداری در آمریکا در تاریخ ۱۹ ژوئن ۱۸۶۵ مرتبط است. علاوه بر واشنگتندیسی 47 ایالت دیگر آمریکا شاهد تظاهرات به مناسبت این روز بودند. بزرگترین تجمعها در خیابانهای شیکاگو، اوکلند، نیویورکسیتی، واشنگتن دیسی، سیاتل، سانفرانسیسکو و دیگر شهرها دیده شد. مردم شعار «عدالت اکنون» و «قدرت مردم» سر میدادند. معترضان همچنین تصاویر و بنرهایی با مضمون «زندگی سیاهپوستان مهم است» در دست داشتند. تظاهراتکنندگان واشنگتندیسی با حضور در محل بنای یادبود آلبرت پایک از ژنرالهای کنفدراسیون، این مجسمه را سرنگون کردند و به آتش کشیدند. به گزارش روزنامه واشنگتنپست، 80 تا 100 نفر از معترضان در این واقعه حضور داشتند. بر اساس این گزارش زمانی که معترضان مجسمه پایک را به آتش کشیدند، پلیس هیچ عملی به منظور مداخله انجام نداده است. مدت کوتاهی پس از این حادثه، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از پلیس شهر واشنگتندیسی به خاطر اهمال و کوتاهی در وقوع این اتفاق بشدت انتقاد کرد. ترامپ خواستار بازداشت فوری افرادی شد که در این حادثه دست داشتند. برخی ایالتها مانند ویرجینیا تلاش کردند این روز را تعطیل رسمی اعلام کنند. بسیاری از شرکتهای مهم آمریکایی شامل مسترکارت، تارگت، نیویورکتایمز، توئیتر، اوبر، اسپاتیفای، نایک و لیگ فوتبال ملی هم این روز را برای کارمندانشان تعطیل میکنند. در همین حال ایالت نیویورک روز ۱۹ ژوئن را که یکی از قدیمیترین جشنهای تاریخ آمریکاست، به عنوان تعطیل رسمی در تقویم این ایالت اعلام کرد.
19 ژوئن ۱۸۶۵ که به جونتینث (Juneteenth) شهرت یافته، مصادف با روزی است که نیروهای دولت فدرال موفق شدند با تسلیم کردن ژنرال لی در تگزاس، رسما ممنوعیت بردهداری را در سراسر آمریکا به اجرا در آورند. اگرچه 2 سال و نیم پیش از این روز، یعنی در ژانویه سال ۱۸۶۳ آبراهام لینکلن پایان بردهداری را اعلام کرده بود اما 11 ایالت در جنوب این کشور از جمله تگزاس، از تن دادن به این قانون سر باز زدند و کنفدراسیون ایالتهای جنوبی آمریکا را به وجود آوردند. امسال با توجه به اوجگیری دوباره جنبش مدنی سیاهپوستان آمریکا که پس از مرگ جرج فلوید آغاز شد، برگزاری جشنهای مربوط به این روز تاریخی در نقاط مختلف آمریکا رنگ و بوی متفاوتی به خود گرفته است. در این بین برگزاری کمپینهای انتخاباتی ترامپ نیز به یک چالش جدی برای مقامات ایالتی و شهرداران در شرایط ابتلا به کرونا مبدل شده است.
* تهدید عجیب معترضان توسط ترامپ
رئیسجمهور آمریکا پیش از گردهمایی بامداد امروز (یکشنبه) در «تولسا»، ضمن تهدید مردم این شهر گفت: با معترضان بشدت برخورد میشود. وی در توئیتی نوشت: هرگونه معترض، آنارشیست، آشوبگر، غارتگر یا افراد سطح پایین که در حال رفتن به اوکلاهما هستند، لطفاً درک کنند با آنها طوری رفتار نخواهد شد که انگار در نیویورک، سیاتل یا مینیاپولیس تشریف دارند! صحنه اعتراضات احتمالی در اوکلاهما بسیار متفاوت خواهد بود! برخی فیلمهای منتشر شده از تولسا از حضور گارد ملی در این شهر خبر میدهد. برخی منابع رسمی نیز از حضور حدود ۲۰ هزار نفر از معترضان از خارج از تولسا در این شهر خبر دادند. ترامپ پیش از این از فرمانداران و شهرداران دموکرات در نیویورک، سیاتل و مینیاپولیس بابت سرکوب نکردن تظاهرات- که برخی از آنها به شورش انجامیده- بشدت انتقاد کرده بود. رئیسجمهور آمریکا از زمان شروع اعتراضات تاکنون چندینبار به صورت مستقیم و غیرمستقیم معترضان را تهدید کرده است. وی اصرار دارد برای سرکوب اعتراضات، علاوه بر نیروهای پلیس و نیروهای گارد ملی آمریکا از نیروهای ارتش نیز استفاده کند. ترامپ 2 هفته قبل در اوج اعتراضات علیه نژادپرستی ساختاری در آمریکا، در یک نشست ویدئویی با فرمانداران ایالتهای این کشور اعلام کرد دولتش قصد دارد هزاران نفر از معترضان به قتل یک شهروند سیاهپوست توسط پلیس را بازداشت و اعتراضات را بشدت سرکوب کند. هفته گذشته نشریه آمریکایی واشنگتنپست به نقل از منابع آگاه در کاخ سفید گزارش داد دونالد ترامپ خواستار استقرار 10 هزار نیروی ارتش در پایتخت آمریکا برای کمک به سرکوب اعتراضات بوده است اما «ویلیام بار» دادستان کل، «مارک اسپر» وزیر دفاع و «مارک میلی» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در کاخ سفید با استقرار نیروهای رزمی ارتش در شهر واشنگتن مخالفت کردهاند و در نهایت ترامپ از تصمیم خود عقبنشینی کرده است.
***
[استناد ترامپ به بنلادن]
در جریان مصاحبه، ترامپ برای نخستینبار از یک تبلیغ انتخاباتی پرده برداشت که در آن اعلام شد اسامه بنلادن موافق روی کار آمدن بایدن به جای ترامپ بود. اوراق کشف شده از محل اختفای بنلادن توطئه برای کشتن باراک اوباما و جایگزین کردن وی با بایدن را که آن زمان معاون رئیسجمهور بود، افشا کرد. بر اساس این اسناد بنلادن معتقد بود بایدن به هیچ وجه آمادگی ریاست جمهوری را ندارد و آمریکا تحت رهبری وی دچار بحران میشود. این نقشه برای نخستینبار توسط روزنامه واشنگتنپست در سال ۲۰۱۲ میلادی گزارش داده شد. با این حال ترامپ از آن بیاطلاع بود تا زمانی که دونالد ترامپ جونیور، پسر بزرگش این گزارش را به پدرش ارائه کرد و آن را هدیه روز پدر خواند.
منبع: وطن امروز
ارسال نظرات