۲۴ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۵
کد خبر: ۶۸۶۹۳۵
احکام عزاداری؛

چگونه در شرایط کرونایی به وقف سیدالشهدا عمل کنیم

چگونه در شرایط کرونایی به وقف سیدالشهدا عمل کنیم
برخی ها سؤال دارند عواید زمین کشاورزی یا اجاره بهایی املاک زراعی و تجاری برای مصرف روضه خوانی وعزاداری وقف شده است و در دوران فعلی چگونه باید خرج شود. 

به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین وحیدپور از کارشناسان احکام  در گفت و گویی به بیان «احکام عزاداری» برای محرم ۱۴۰۰ پرداخت است که در ادامه می خوانید.

در کشور ما مردم متدین از روی اعتقاد خود اموال خود را وقف روضه خوانی و عزاداری حضرت سیدالشهدا کردند و این سنت چندین قرن قدمت دارد؛ در دوران کرونا که عزاداری ها محدود بوده و عمل به مفاد برخی از این موقوفات ناممکن می شود.

یکی از سوالات تولیت این وقف ها این است که من در جایی موقوفه ای دارم که هر سال از آن موقوفه برای عزاداری سیدالشهدا(ع) مصرف می کنم؛ امسال امکان اینکه به آن منطقه مسافرت کنم و این کار را انجام دهم، نیست؛ آیا می توانم این کار را تعطیل کنم؟

پاسخ این است که به هر شکلی که می توان، باید عمل به وقف شود؛ عمل به وقف همانند عمل به نذر است؛ اگر خودتان امکان ندارد بروید، کسی که در آنجا ساکن است را وکیل کنید و متولی این کار شود تا به وقف عمل گردد.

همچنین اگر امکان دارد در همانجا روضه خوانی انجام شود، باید همین کار انجام شود؛ و اگر در آن منطقه و روستا و شهر امکان برپایی چنین کاری نیست، همان حاصل موقوفه را یعنی همان منافع موقوفه را در شهر یا روستای دیگری حتما صرف هزینه عزاداری حضرت سیدالشهدا (ع) کنند.

در هر صورت عمل به وقف لازم است؛ منتهی با تغییر در شکل و تغییر در رفتاری که داده می شود، این کار انجام می پذیرد.

برخی ها سؤال دارند عواید زمین کشاورزی یا اجاره بهایی املاک زراعی و تجاری برای مصرف روضه خوانی وعزاداری وقف شده است و در دوران فعلی چگونه باید خرج شود. 

در این مسئله هم مثل نذر است و تفاوتی ندارد؛ اگر باید خرج عزاداری شود، باید این کار را انجام داد؛ چراکه برای عزاداری منعی وجود ندارد و مسئولین بهداشتی هم با رعایت مباحث بهداشتی، منعی برای انجام عزاداری ندارند و باید برگزار شود؛ اما اگر بناست منافع وقف مصرف اطعام شود، می توان به شکل های گوناگون اطعام کرد و در ظرف های یک بار مصرف بهداشتی تهیه شده و بدون تجمع و با رعایت موازین بهداشتی به عزاداران دهند که با انجام این کار، عمل به وقف و عمل به تکلیف انجام شده مسئولیت شرعی بر عهده کسی نیست؛ فقط در اینجا شکل عوض شده و تغییر شکل اگر به نیت واقف لطمه نزند، از نظر شرعی مانعی ندارد.

بنابراین نذرها، وقف ها و اصل عزاداری به هر صورتی که امکان دارد، انجام شود؛ اما به صورت های جایگزین و شرایط جدیدی که همراه با رعایت دستورالعمل های بهداشتی باشد.

ارسال نظرات