۲۸ آذر ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۴
کد خبر: ۷۴۸۰۲۴
جانشین ریاست جامعةالمصطفی بیان کرد؛

ضرورت تبدیل جریان کشف و ساماندهی نسخ خطی به یک اتحادیه

ضرورت تبدیل جریان کشف و ساماندهی نسخ خطی به یک اتحادیه
مراسم اختتامیه دوره مقدماتی فهرست نگاری نسخ خطی و کهنه چاپ های اسلامی در مرکز آموزشی مهارتی بیان برگزار شد.

به گزارش سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجت الاسلام خالق پور در دوره مقدماتی فهرست نگاری نسخ خطی و کهنه چاپ های اسلامی ضمن تقدیر از خدمات و دوره های مهارتی برگزار شده توسط مرکز بیان، ابراز داشت: در برگزاری همه دوره های مهارتی باید راه های بهره مندی میدانی و بیرونی از این ظرفیت نیز به مخاطبان معرفی و ارائه شود.

جانشین ریاست جامعةالمصطفی با اشاره به اهمیت احیای نسخ خطی، ابراز داشت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی مسئله نسخ خطی اهمیت بیشتری یافت و گام های بلندی در این زمینه برداشته شد و تنها ۱۸ هزار نسخه خطی از سوی مقام معظم رهبری به موزه آستان قدس رضوی تقدیم شده است.

حجت الاسلام خالق پور ادامه داد: در این زمینه کتابخانه های مختلفی در کشور فعال هستند و مرکز بسیار خوبی نیز در هندوستان فعال است که هشتصدهزار نسخ خطی در آن نگهداری می گردد.

وی با اشاره به تلاش های صورت گرفته برای حفظ نسخ خطی، ابراز داشت: در این زمینه لازم است گروهی در جهت شناخت نسخ خطی و دستنویس و تعیین اولویت ها به شکل مهارتی ورود نمایند.

جانشین ریاست المصطفی در ادامه خاطرنشان کرد: از گذشته ارزش نسخ خطی برای علمای دین آشکار بوده است و در طی عمر حوزه علمیه، علما به دنبال دستیابی به منابع اصیل و دست اول بودند. در برابر دشمنان نیز همواره به دنبال خارج کردن آثار از دسترس مسلمانان بودند.

وی ابراز داشت: از دیرباز بیشترین دسترسی به نسخ اصیل دینی در اختیار عالمان یهود بوده است و پس از آن نیز قدرت های سلطه گر با جمع آوری آثار بسیاری از دانشمندان ملت های تحت استعمار تلاش کردند این آثار را به نام خود ثبت و ضبط نمایند.

حجت الاسلام خالق پور یکی از مهم ترین ضرورت های این عرصه را شناسایی مجموعه های مرتبط با جمع آوری نسخ خطی دانست و گفت: یکی از مراکز پیشرو در این زمینه مجموعه بر الصغیر است که تلاش های فراوانی در این زمینه به انجام رساندند که از تجربیات ارزشمندی بهره مند هستند و باید فراگیران این دوره از این تجربیات بهره مند شوند.

وی با تاکید بر ضرورت تبدیل جریان کشف و ساماندهی نسخ خطی به یک اتحادیه، ابراز داشت: مجموعه های فعال در عرصه نسخ خطی در کشور باید یک جایگاه رسمی و تخصصی یابند که برای رسیدن به این هدف، همهم مجموعه ها باید با یکدیگر ارتباط مستمر برقرار نمایند و در ادامه رویکرد بین المللی دنبال شود. جامعةالمصطفی به عنوان یک مرکز علمی بین المللی می تواند در این عرصه ورود جدی داشته باشد.

جانشین ریاست المصطفی در ادامه به برخی اولویت ها در موضوع نسخ خطی پرداخت و گفت: با توجه به ظرفیت محدودی که در عرصه نسخ خطی در اختیار ما قرار دارد باید حتما اولویت ها تعیین گردد و بر اساس این اولویت ها کار دنبال شود. کار پراکنده بیشترین آسیب را برای نیروهای فعال در این عرصه به وجود خواهد آورد و موجب اتلاف سرمایه ها خواهد شد.

شایان ذکر است در ابتدای این جلسه، آقای دکتر خواجه پیری، رئیس مرکز بین المللی میکروفیلم نورتوضیحاتی را درباره اهمیت برگزاری این دوره ارائه نمود.

همچنین در پایان به فراگیران این دوره گواهی رسمی از سوی مرکز آموزشی مهارتی بیان و مرکز بین المللی میکروفیلم نور اهدا شد.

 

ارسال نظرات