رویداد مسأله محور هوش مصنوعی با محوریت مالکیت کلان دادهها برگزار شد
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، رویداد مسأله محور هوش مصنوعی با محوریت مالکیت کلان دادهها با مشارکت بنیاد شیخ انصاری و ستاد راهبری فناوریهای هوشمند حوزههای علمیه و دیگر نهادها، در سالن امام خمینی (ره)، مدرسه فقهی ائمه اطهار برگزار شد.
این نشستِ یک روزه با حضور، رضا تقی پور انوری، رییس فراکسیون هوش مصنوعی مجلس شورای اسلامی،محمدرضا قاسمی، دبیر ستاد راهبردی فناوری های هوشمند حوزه های علمیه، حجت الاسلام سید حسن شبیری، عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه سراسری قم و رئیس دانشکده فقه و حقوق دانشگاه سراسری قم، مهدی رضایی، عضو هیات علمی دانشگاه قم، علی طائی زاده، عضو هیات علمی دانشگاه قم و رئیس مرکز فناوری اطلاعات حوزههای علمیه خواهران، حجت الاسلام محمد محمدی قائنی نجفی، استاد درس خارج، سید حسین شاهرخی، مدیر تحقیق و توسعه شرکت دانش بنیان پردیسان نیکان، احمد کوهی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران، علی اصغر پور عزت، رئیس دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران، رضا حسان عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، حجت الاسلام و المسلمین احمد مبلغی، عضو مجلس خبرگان رهبری و استاد دروس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم، محمود حکمت نیا، هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، برگزار شد.
در ابتدای این نشست، حجتالاسلام حسن بهاری، مدیر بنیاد شیخ انصاری، به سخنرانی پرداخت و ضمن قدردانی از تلاشهای برگزارکنندگان، بر اهمیت نقش حوزههای علمیه در کشف و اجرای احکام شرعی تأکید کرد.
وی در مورد اهمیت هماهنگی میان مبانی شرعی و سازوکارهای عملی، برای مواجهه با چالشهای نوظهور گفت: این نشست بر ضرورت اتخاذ رویکرد جامع در حل مسائل مستحدثه متمرکز خواهد بود چرا که فرآیندهای حل مسئله نباید صرفاً به کشف حکم شرعی محدود شود، بلکه حضور فعال فقه در مراحل اجرا، سیاستگذاری و قانونگذاری ضروری است.
حجت الاسلام بهاری ضمن ابراز امیدواری این رویداد را مقدمهای برای نشستهای آینده دانست و ابراز کرد: این رویداد فرصتی ارزشمند برای شرکتکنندگان فراهم می کند تا گامی مؤثر در حل مسائل جامعه و اقامه دین بر دارند.
در ادامه محمدرضا قاسمی، دبیر ستاد راهبردی فناوری های هوشمند حوزههای علمیه، به سخنرانی پرداخت و گفت: دادههایی که امروزه توسط افراد، ماشینها، پلتفرمها و مارکتپلیسها تولید میشوند، به یکی از چالشهای اساسی و مسائل راهبردی تبدیل شدهاند؛ کارشناسان تأکید کردند که بهرهبرداران کلاندادهها ترجیح میدهند این موضوعات بهدرستی تحلیل نشوند و ابعاد فقهی، حقوقی و فنی آن روشن نگردد.
وی در ادامه هدف از برگزاری این نشست را ارائه راهکارهایی در چارچوب حکمرانی دانست و افزود: این نشست تلاش دارد با رویکردی مسئلهمحور، ابعاد مختلف مالکیت کلاندادهها را بررسی و به ارائه راهکارهایی در چارچوب حکمرانی اسلامی بپردازد چرا که مسئله مالکیت کلاندادهها برخلاف برخی موضوعات، یک چالش واقعی و اساسی است و نیازمند طراحی و ارائه پاسخهای دقیق در ابعاد فقهی، حقوقی و فنی است.
دبیر ستاد راهبردی فناوری های هوشمند حوزه های علمیه، در مورد لزوم ورود به این عرصه با ضمیمه کلام مقام معظم رهبری بیان داشت: با توجه به تحریمهای اخیر آمریکا در حوزه هوش مصنوعی، اهمیت راهبردی این فناوری برای جمهوری اسلامی ایران بیشازپیش آشکار شده است و این تحریمها نشاندهنده حساسیت و تأثیرگذاری این حوزه بر معادلات قدرت جهانی است.
وی با اشاره به اهمیت نقش حوزه علمیه در ارائه تحلیلهای جامع و کارشناسانه افزود: فضای حکمرانی کشور نیازمند متخصصانی است که با ورود به مسائل، تمامی ابعاد آن را بررسی کنند و راهکارهای عملی ارائه دهند؛ از شرکتکنندگان این رویداد دعوت شد تا از فرصت پیشآمده استفاده کرده و به ارائه پیشنهادهایی راهبردی در چارچوب اندیشه اسلامی بپردازند.
گفتنی است بر اساس برنامهریزیهای انجامشده، مهلت ارسال آثار و تولیدات شرکتکنندگان تا تاریخ ۲۵ بهمنماه تعیین شده است؛ از این تاریخ، داوری آثار ارسال شده از سوی اعضا آغاز خواهد شد و در تاریخ ۱۲ اسفندماه اختتامیهای آن برگزار و از برگزیدگان تقدیر خواهد شد.