فقه شیعه توان دفاع از ولی فقیه و تعامل با حقوق بینالملل را دارد

به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، حجتالاسلام سیداحسان رفیعی علوی رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع) در همایش «ظرفیتهای فقه برای دفاع از ولی امر مسلمین و جامعه اسلامی» که در تالار شهید بهشتی این دانشگاه برگزار شد، با اشاره به اهمیت فقه در صیانت از جایگاه رهبری در نظام اسلامی بر لزوم بازخوانی ظرفیتهای فقهی در مواجهه با تهدیدهای نوظهور تأکید کرد.
وی با اشاره به برخی تهدیدهای مطرحشده از سوی مقامات غربی بهویژه تهدید صریح رئیسجمهور آمریکا علیه رهبر معظم انقلاب اسلامی، تصریح کرد: این دست تهدیدها نهتنها تهدید یک فرد بلکه تهدید هویت امت اسلامی و ساختار مشروع سیاسی مبتنی بر ولایت فقیه است؛ ساختاری که مشروعیت خود را از عقل، شرع و رضایت مردم میگیرد.
فقه شیعه توان دفاع و تعامل با حقوق بینالملل را دارد
رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع) با تأکید بر اینکه فقه شیعه در طول تاریخ نشان داده که توان دفاع نظری و عملی از کیان اسلام و امت اسلامی را دارد، اظهار داشت: امروز لازم است فقهای ما با فهم دقیق از تحولات بینالمللی و سازوکارهای حقوقی جهانی، بهگونهای در این میدان وارد شوند که هم از ارزشهای بنیادین اسلامی دفاع شود و هم تعامل معقول با ساختارهای حقوقی بینالمللی برقرار گردد.
وی ادامه داد: در نظام حقوق بینالملل نیز قواعد آمرهای همچون منع تهدید مقامات عالیرتبه کشورها به رسمیت شناخته شده است؛ حتی رئیسجمهور کشوری مانند مراکش که سابقه نظامی دارد بر پایه اصول پنجگانه منشور سازمان ملل دارای مصونیت بینالمللی است. این پرسش اساسی مطرح است که اگر چنین اصل حقوقی پذیرفته شده چگونه تهدید رهبر یک نظام مشروع آن هم از سوی یک قدرت جهانی توجیهپذیر است؟
حجتالاسلام رفیعی علوی با اشاره به اینکه باید نسبت میان حقوق بینالملل و دفاع از ارزشهای اسلامی را به درستی تحلیل کرد، اظهار داشت: عدهای ممکن است بپرسند چگونه جمهوری اسلامی سالها شعار «مرگ بر آمریکا» میدهد و اکنون رئیسجمهور آمریکا رهبر انقلاب را صراحتاً تهدید میکند؛ آیا این نشانه ضعف یا تعارض نیست؟ پاسخ این است که اتفاقاً این مسئله باید ما را به بازخوانی عمیقتری از نسبت میان مقاومت و حکمت در نظام اسلامی سوق دهد.
وی افزود: فقه ظرفیت آن را دارد که هم در برابر تهدیدها بایستد و هم امکان تعامل هوشمندانه با قواعد بینالمللی را فراهم سازد. بر همین اساس فقه سیاسی شیعه نهتنها درونزاست بلکه قابلیت حضور در عرصههای جهانی و دفاع از امت را نیز دارد.
ضرورت تولید محتوای دینی برای مخاطبان فضای مجازی
رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع) در بخش دیگری از سخنان خود به ضرورت تولید محتوای دینی مؤثر در فضای مجازی اشاره کرد و گفت: امروزه یکی از مسائل مهم و فوری نیاز عمومی جامعه به دریافت پاسخهای روشن و مستدل به پرسشهای نوپدید در فضای مجازی است. برای این کار باید زبان دین را با زبان جامعه هماهنگ کرد و با تکیه بر دانایی جمعی پیام دین را در سطح عمومی نهادینه ساخت.
وی خاطرنشان کرد: تولید محتوای دینی در لحظه و با کیفیت نیازمند حضور فعال و سازمانیافته حوزه علمیه در میدان تبلیغ مجازی است؛ چراکه انتقال صحیح مفاهیم دینی به عموم جامعه از مهمترین مسیرهای صیانت از هویت اسلامی و تقویت پیوند مردم با ولی فقیه است.
حجتالاسلام رفیعی علوی در پایان تأکید کرد: اگر فقه شیعه بتواند همگام با تحولات جدید نظام مفهومی خود را گسترش دهد و با فهم موقعیت اقدام راهبردی انجام دهد نهتنها در دفاع از ولی فقیه بلکه در جهت تقویت موقعیت جهانی اسلام نیز نقشآفرین خواهد بود.