۱۷ آذر ۱۴۰۴ - ۱۲:۰۶
کد خبر: ۷۹۹۵۲۳
حجت الاسلام و المسلمین صلح‌میرزایی:

انسان‌شناسی اسلامی ستون نظری مردم‌سالاری دینی در اندیشه امامین انقلاب است

انسان‌شناسی اسلامی ستون نظری مردم‌سالاری دینی در اندیشه امامین انقلاب است
عضو مجلس خبرگان رهبری با تشریح نگاه چندبُعدی امامین انقلاب به حقیقت انسان، تأکید کرد: استعداد بی‌پایان انسان و ظرفیت‌های الهی او مبنای اصلی نظریه مردم‌سالاری دینی است و این الگو فراتر از مشارکت انتخاباتی بر رشد و شکوفایی انسان تکیه دارد.

به گزارش خبرنگار گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، حجت الاسلام و المسلمین سعید صلح میرزایی عضو مجلس خبرگان رهبری  در پیش‌نشست علمی همایش ملی «علوم انسانی اسلامی در افق بیانیه گام دوم انقلاب» با محور «جایگاه انسان‌شناسی اسلامی در نظریه مردم‌سالاری دینی» که امروز در مرکز مطالعات راهبردی حوزه و انقلاب اسلامی برگزار شد. به تبیین مبانی انسان‌شناختی در اندیشه امامین انقلاب و اثرگذاری آن بر پیش‌برد الگوی مردم‌سالاری دینی پرداخت.

حجت‌الاسلام والمسلمین صلح‌میرزایی با اشاره به اینکه امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب انسان را موجودی چندبُعدی و برخوردار از لایه‌های گوناگون وجودی می‌دانند، گفت: در فهم امامین انقلاب انسان موجودی بسیط و تک‌ساحتی نیست. همین نگاه جامع زمینه‌ساز شکل‌گیری آرمان‌های بلند انقلاب اسلامی شده است.

استعداد بی‌پایان انسان، مبنای اصلی مردم‌سالاری دینی است

وی با بازخوانی سخنان رهبر معظم انقلاب در ۱۲ آذر ۱۳۷۹، استعداد بی‌پایان انسان را یکی از مبانی محوری مردم‌سالاری دینی دانست و افزود: بر اساس این دیدگاه، انسان توان آن را دارد که تا منتهی‌الیه مسیر حیات انسانی رشد کند. این ظرفیت شگرف در قرآن نیز بارها مورد تأکید قرار گرفته است.

این پژوهشگر حوزه اندیشه رهبر معظم انقلاب با اشاره به تفسیر رهبر انقلاب از آیه «لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ فِی أَحْسَنِ تَقْوِیمٍ» اظهار کرد: مراد از احسن تقویم تنها زیبایی ظاهری یا تناسب اندام نیست؛ بلکه خداوند انسان را در بهترین اندازه‌گذاری و کامل‌ترین ساختار وجودی آفریده است؛ ساختاری که سقف رشد ندارد و همه ظرفیت‌های عالم ماده برای شکوفایی او مهیا شده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین صلح‌میرزایی با بیان اینکه آیات قرآن، هم کرامت و هم ضعف‌های انسان را نشان می‌دهد، افزود: در کنار آیاتی که از انسان به‌عنوان موجودی کرامتمند یاد می‌کنند، آیاتی همچون ‘ظَلُومًا جَهُولًا’ نیز وجود دارد. این گستره وسیعِ اوصاف، نشان‌دهنده اهمیت نوع نگاه ما به انسان در نظام مردم‌سالاری دینی است.

وی پذیرش امانت الهی، دمیده شدن روح الهی در انسان و امکان جانشینی خداوند در زمین را مهم‌ترین فضائل انسان در قرآن دانست و تأکید کرد: بسیاری از مدح‌ها و ستایش‌های قرآنی درباره انسان ناظر به ظرفیت‌های عظیمی است که می‌تواند مبنای نظریه مردم‌سالاری دینی قرار گیرد.

فتح‌الفتوح انقلاب تربیت جوانان بود

وی با اشاره به سخن امام خمینی(ره) که فتح‌الفتوح انقلاب اسلامی تربیت جوانان بود، بیان کرد: پیام انقلاب اسلامی امروز فراتر از مرزها رفته و جریان‌های مقاومت در نقاط مختلف جهان برخاسته از همین انسان‌شناسی الهی و تربیت تمدنی است.

حجت‌الاسلام والمسلمین صلح‌میرزایی همچنین مردم‌سالاری دینی را فراتر از مشارکت انتخاباتی دانست و گفت: مردم‌سالاری تنها با صندوق رأی معنا پیدا نمی‌کند؛ بلکه نیازمند رشد، نگه‌داشت و شکوفایی انسانِ مخاطب انقلاب است.

این نشست از سلسله نشست‌های تخصصی همایش ملی «علوم انسانی اسلامی در افق بیانیه گام دوم انقلاب» بود که با حضور، پژوهشگران و طلاب علاقه‌مند در مرکز مطالعات راهبردی حوزه و انقلاب اسلامی برگزار شد.

ارسال نظرات