طلبه؛ نشاط و طراوت طلبگی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، مؤلف کتاب «راه و رسم طلبگی» تلاش کرده تا با جمع آوری دغدغه های مشترک طلاب مبتدی، آنها را با هدف و رسالت حوزه آشنا سازد و در برنامه ریزی برای استفاده بهینه از فرصت ها و امکانات به آنان یاری برساند.
بررسی مسائل تربیتی و چالش های پیش روی طلاب، در یک فرایند تخصصی و چرخه علمی کامل ضرورتی است که حوزه علمیه بدان سخت نیازمند است تا برخوردهای سلیقه ای و بدون پشتوانه به حداقل برسد و سطح آگاهی های تربیتی و مهارت های تأمین نیروی انسانی فردای جامعه ارتقا یابد.
مؤلف در این دفتر بر خلاف دفاتر پیشین تنها روی خطاب به طلاب مبتدی ندارد بلکه مسئولان و کارگزاران حوزه را مخاطب گرفته و باب تجدید نظر در برخی چالش های کلان را باز کرده است. انگیزش و نشاط طلبه، طرح استخدام اساتید، قانون حضور و غیاب، پذیرش و جذب طلاب علوم دینی، موضوعاتی است که در این دفتر به بحث و بررسی گذاشته شده است.
عناوین این کتاب در دو بخش تدوین شده است. بخش اول اراده و فراینده انگیزه سازی است که شامل: «اهمیت اراده انسانی»، «فرایند پیدایش اراده»، «نتایج و نکات» و «انگیزه، نشاط و کسالت» می شود.
بخش دوم راهکارهای ایجاد انگیزه و افزایش نشاط در میان طلاب است که در برگیرنده «راه های افزایش انگیزه توسط خود طلاب»، «راه های ایجاد انگیزه توسط اساتید»، «راه های ایجاد انگیزه توسط مدیران و مسئولان مدارس»، «راه های ایجاد انگیزه توسط مرکز مدیریت حوزه»، «ضمائم»، «طرح استخدام اساتید»، «کالبد شکافی قانون حضور و غیاب و پیشنهاد(حد نصاب)»، «بررسی آیین نامه موجود» و «پذیرش و جذب طلاب علوم دینی» است.
در بخشی از این کتاب با موضوع انگیزه، نشاط و کسالت می خوانید: «مراد از کسالت، عدم آمادگی برای انجام عمل و تمایل به استراحت و سکون است که از آن به بی حالی، سستی، بی انگیزگی، پژمردگی، بی نشاطی، ضعف نفس، سست عنصری، بی حوصلگی، کلافگی، بی رمقی، خستگی، بی ارادگی و تنبلی می توان یاد کرد. گرچه این عناوین هریک ویژگی معنایی خاصی دارند و به مرتبه خاصی اشاره می کنند که در این محضر مجال بررسی آن نیست. نقطه مقابل کسالت آمادگی برای علم و اقدام است که از آن به نشاط، طراوت، جوشش، فعالیت، تلاش، انگیزه، اراده، شادابی و سرزندگی تعبیر می شود.
پیدایش نشاط و کسالت تحت اختیار انسان است به همین جهت در منابع دینی متعلق امر و نهی قرار گرفته است. به این ترتیب که مقدمات پیدایش نشاط روحی یا کسالت خاطر و مبادی وقوع این دو حالت روحی به دست خود انسان است و آدمی با انجام اقداماتی می تواند طی زمان مناسب موضوع نشاط و کسالت را در وجود خود مدیریت کند. یعنی مثلا نشاط و طراوت را ایجاد یا تقویت کند و جلوی پیدایش یا ازدیاد کسالت را بگیرد.»
دفتر هفتم کتاب راه و رسم طلبگی تألیف محمد عالم زاده نوری در سال 1389 با شمارگان 5000 نسخه در 152 صفحه به همت مؤسسه فرهنگی ولاء منتظر (عج) به انتشار رسیده است./913/ن601/ع