۲۹ مهر ۱۳۹۰ - ۱۴:۰۰
کد خبر: ۱۱۵۲۷۶
استاد دانشگاه تهران:

دانشکده شعر و مداحی آیینی تأسیس شود

خبرگزاری رسا ـ استاد دانشگاه تهران اظهار داشت: شاعران و مداحان در ثواب کربلا با امام حسین(ع) شریک بوده و آنان را به لقب شریک الحسین می شناسند.
عزاداري
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، محمدرضا سنگری، در نشست هم اندیشی مداحان و شاعران نخبه کشور که صبح جمعه در هتل نخل مشهد برگزار شد، گفت: واقعیت این است که شتاب تحول، در عصر ما زیاد است و این شتاب تحول، طلب می کند که گاهی از اوقات بعد از یک سال، ما نگاهمان را متوجه ابعاد و اضلاع اطراف خودمان بکنیم تا به فکر تازه ای برسیم.

وی ادامه داد: شاید این حرفی که یکی از جامعه شناسان زده است، حرف قابل توجهی باشد. این جامعه شناس می گوید «اگر عمر تمام تاریخ پنج هزار ساله گذشته انسان را بیست و چهار ساعت تصور کنیم، حوادث نه در ساعت آخر که در پنج دقیقه آخر آن اتفاق افتاده اند و اگر دقیق تر نگاه کنیم، می بینیم که این سی ثانیه آخر است که حوادث را رقم می زند. وقتی این قدر شتاب تحول در روزگار ما زیاد است، این طلب می کند که ما از همه چشم اندازهای تازه، امکانات تازه و فضاهای تازه ای که خلق می شود، بهره بگیریم؛ چون هر چه به وجود می آید، برای مؤمن تهدید نبوده و فرصت است؛ اگر خوب نگاه کند. پدیده ای مثل اینترنت، یکی از آنهاست.

سنگری با بیان این که هیچ انقلابی در تاریخ اسلام، از نظرگاه جغرافیایی، کوچک تر از کربلا نیست و هیچ انقلابی در تاریخ اسلام، از نظر کمیت، کمتر از کربلا نیست و هیچ انقلابی در تاریخ اسلام، از نظر طول زمان وقوع حادثه، کوتاه تر از کربلا نیست. تمام حادثه در کربلا، هشت روز است و اگر اصل حادثه را بگیریم هشت ساعت است. اما این حادثه، قرار است آیینه شود. اصلاً آیین ما باشد؛ روح، مدار، مرکز و محور همه مسائل ما باشد و حتی قرار است آخرین انقلابی که اتفاق می افتد، سَمتش، سمت همین انقلاب باشد.

وی سپس در خصوص اجر و منزلت مداحی، عنوان داشت: مداحان در ثواب کربلا با امام حسین (ع) شریک هستند و امروز مداحان را به لقب شریک الحسین می شناسند و چنانچه امام حسین حضرت زینب(ع) را فرمودند «انت شریک الحسین، تو شریک در همه امور کربلا هستی» و دلیل آن بدین جهت است که حضرت زینب در تمام مصائب در کنار حضرت سید الشهدا بود و مصیبت های سنگینی را متحمل شد و امروز مداحان هم شریک قضایای کربلا هستند، نخست به جهت این که نوحه سرایی ها و دیگر این که امام حسین خدمت جد بزرگوارشان عرض کردند «من وارد بهشت نمی شوم تا زمانی آن هایی که مرا یاری کردند وارد شود» و امروز شعرا و مداحان نهضت امام حسین(ع) با عزاداری هاشان این نهضت را یاری می کنند.

این استاد دانشگاه تهران اذعان داشت: یک مداح و شاعر باید محیط باشد، یعنی هنگامی که شعری را می سراید و مجلسی را اداره می کند همه اطراف را ببیند و بسنجد و در یک نقطه فکر نکند.

وی تصریح کرد: صحابه امام حسین(ع) از امام حسین دو اذن گرفتند؛ نخست اذن میدان رفتن و دیگر لحظه ای بود که سرشان به دامن حضرت سید الشهدا(ع) قرار می گرفت و هرکدام از حضرت سؤالی می کردند که آیا به عهدمان وفا کردیم یا خیر؟

سنگری در ادامه تعبیر کرد: در کربلا 62 خیمه زده شد و اگر قرار باشد خیمه دیگری به نام 63 زده شود آن خیمه خیمه مداحان و شعرا است که نهضت سیدالشهدا را ترویج می کنند.

وی تأکید کرد: شاعر و مداح باید صداقت و درستی در کلام نسبت به مجلس اهل بیت داشته باشد و به آن چه که می گوید و می خواند درست و صحیح باشد.

این شاعر برجسته کشور در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به این که برخی از شاعران خود شعر را نمی فهمند و گاهی اوقات اصطلاحات عرفانی را به کار می برند که متوجه مضامین و مفاهیم آن نمی شوند، تصریح کرد: شاعر باید مفاهیم ورزیده و پسندیده را به درستی تشخیص دهد، و باید بداند که شاعر حق ندارد شعری را که فقط یک بار خوانده است عرضه کند و حق شعر هم این نیست که فقط یکبار عرضه شود حضرت رضا(ع) شخصا شعر شاعران را چندبار مطالعه می کردو اگر کسی شعر ارزشمندی نمی آورد ائمه ناراحت می شدند.

وی بر حفظ باید حرمت شعر و شاعری تأکید کرد و خاطرنشان کرد: در گذشته شاعری را که حافظ نبود، جلسات شعر نمی توانست ورود پیدا کند و امروز ضرورت دارد که حرمت شعر را حفظ کنیم، مداحان مبادا به چیزی که بلد نیستند ورود پیدا کننند و نباید وارد مسائلی شوند که به آن آشنایی ندارند؛ شاعر باید در حوزه ای وارد شود که در آن اطلاعات دارد و نباید وارد مسأله ای شود که نتواند از آن خارج شود.

سنگری افزود: برخی از شاعران مسائلی را مطرح می کنند که در مورد آن اطلاعات دقیقی ندارند، و همین حال ایجاب می کند که یک دانشکده ایجاد کنیم و از یادگیری پروایی نداشته باشیم.

وی در پایان بر ایجاد پل ارتباطی میان شاعران و مداحان تأکید کرد و گفت: امروز باید مقام شاعران و مداحان را ارج نهیم./968/پ202/س
ارسال نظرات