عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع):
امروز شاهد شیوههای نوین اهانت به مقدسات در قالب هنر هستیم
خبرگزاری رسا ـ عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) در دور چهارم نشست دینی مرکز گفتگوی ادیان و تمدنها با کلیسای کاتولیک اتریش با عنوان نشست «دین، اخلاق و حقوق» به تببین و تشریح وضعیت اهانت به مقدسات در جامعه امروزی پرداخت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، عباس گوهری پژوهشگر و عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) در دور چهارم نشست دینی مرکز گفتگوی ادیان و تمدنها با کلیسای کاتولیک اتریش با عنوان نشست «دین، اخلاق و حقوق» گفت: در قرآن از اهل کتاب دو چیز خواسته شده یکی پایبندی به کتاب خود و دیگری پایبندی به مشترکات ادیان الهی و برداشت من این است که قرآن آن چه را که از ادیان دیگر می خواهد دعوت به اسلام نیست و خواهان این است که به آن چه که از دینشان در اختیار دارند پایبند باشند.
در تاریخ اسلام گفتگوی بزرگان دین با سایر ادیان همراه با احترام بوده است
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) با اشاره به سیره پیامبر و اهل بیت (ع) بیان داشت: شواهد تاریخی در تاریخ اسلام و عصر پیامبر(ص) مشهود است که گفتگو همراه با احترام بین مسیحی و مسلمان و حتی افراد ماتریالیست بوده است و همچنین در بحث مقدسات در اسلام بیان شده است سه چیز در اسلام از مقدسات اصلی هستند که توهین و اهانت به آنها باعث خروج فرد از دین می شود.
وی ادامه داد: اولین چیز اعتقاد به خداوند است که در تمام ادیان توحیدی مقدس است، دومین چیز تمام پیامبران الهی است و این هم وجه اشتراک بین ما و دوستان ما در سایر ادیان است و سومین مساله کتاب مقدس قرآن است و البته ما علاوه بر این ها مقدسات دیگری نیز داریم، حتی انسان هم مقدس است و زدن به صورت چهار پا هم مجاز نیست اما چند چیزی که به عنوان مقدسات اصلی می توان نام برد اینهاست.
فقها تشخیص مصداق اهانت بودن را به عقلا واگذار کرده اند
گوهری با بیان این که در دین ما سب کردن و لعن کردن مذموم است، ضمن اشاره به تفسیر آیه ای از قرآن از قول مرحوم طبرسی، اظهار داشت: در اسلام سب و لعن حرمت ذاتی دارد و اهانت به مقدسات سایر ادیان ممنوع و هرگونه فعلی که باعث شود ادیان دیگر بر علیه اسلام تحریک شوند تا به آن و مقدساتش دشنام گویند و توهین کنند ممنوع است.
وی در پاسخ به این سوال که اهانت به مقدسات را چه کسی تشخیص میدهد گفت: فقها تشخیص مصداق اهانت را به سیره عقلا و عرف جامعه واگذار کرده اند.
امروز شاهد شیوه های نوین اهانت به مقدسات در قالب هنر هستیم
گوهری در ادامه افزود: امروز شاهد شیوه های نوین اهانت هستیم که برخی از این شیوهها آمیخته به هنر است و در قالب هنر، فیلم، تئاتر و نقاشی و جلوه های جدید هنری بروز میکند. بحث دیگر، بحث مجازات هایی است که برای اهانت ها باید در نظر بگیریم که ما در این جا، تفاوت های مبنایی داریم و علت این تفاوت ها اختلاف ما در تعریف آزادی است.
مجازات توهین به مقدسات را باید عقلا تعیین کنند
وی در پایان با بیان این که علامه طباطبایی در تفسیر المیزان عنوان می کند که غریزه و فطرت انسان امر به احترام به مقدسات می کند بیان داشت: ما شخص اهانت کننده را قابل مجازات می دانیم ولی در غرب به سبب تعریف خاص از آزادی این طور نیست. این که چه مجازاتی باید برای توهین کننده در نظر گرفت مساله ای است که عقلا باید آن را تعیین کنند. /959/پ202/ع
ارسال نظرات