حقوق حیوانات از دیدگاه اسلام بررسی شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در بابل، حجت الاسلام سید حسین ابراهیمیان، مسؤول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه های آزاد منطقه سه مازندران پیش از ظهر امروز در نخستین جلسه کرسی آزاد اندیشی بررسی حقوق حیوانات در منظر قرآن و احادیث در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل برگزار شد با بیان این مطلب که در قرآن و روایات تاکیدات بسیاری بر روی حقوق حیوانات و موجودات در عالم هستی شده است، گفت: محترم شمردن حقوق حیوانات و موجودات در دین مبین اسلام تاکید بسیاری شده و سیره رفتاری پیامبر گرامی اسلام (ص) و ائمه اطهار(ع) موید این مطلب است.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به ویژگی انسان به عنوان موجودی تکلیف گرا خاطرنشان کرد: انسان تنها موجود مکلف در عالم هستی که ضمن اینکه دارای مسؤولیتی در این عالم است باید پاسخگوی رفتار خود باشد.
حجت الاسلام ابراهیمیان یکی از راه های خداشناسی و رسیدن به حقایق معرفتی عالم را مطالعه و تحقیق بر روی حیوانات دانست و افزود: اگر انسان با عالم حیوانات ارتباط داشته باشد دارای نشاط و شادی در وجودش همیشه زنده است و لذا در روایات تاکید شده است که در منزل حیوانی را نگهداری کنیم تا روح انسان به پژمردگی و افسردگی دچار نشود.
وی تصریح کرد: حیوانات تنها جهان احساسی دارند و انسان جهان شناسی، جهان بینی و جهان شهودی دارد، در جهان احساسی حیوانات از انسان ها بالاتر هستند.
استاد حوزه علمیه بابل به پنج امتیاز انسان نسبت به حیوانات اشاره کرد و گفت: انسان اشرف مخلوقات گل سرسبد نظام خلقت و پیچیده ترین نظام آفرینش است که دارای ماهیت عرضی است و تنها موجود دارای دو بعدی نظام خلقت است.
حجت الاسلام رسول آهنگران، استاد حوزه و دانشگاه نیز در ادامه این نشست گفت: در دین اسلام تاکید بسیار زیادی بر رعایت حقوق حیوانات شده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در ادامه به بررسی اجمالی در آیات و روایات و نیز احکام و دستورات فقهی و شرعی در خصوص حیوانات پرداخت و گفت: در رساله حقوقی اسلام مباحث مختلفی در خصوص حیوانات وجود دارد و در جای جای قرآن، روایات و احادیث مطالب ارزشمند زیادی امده است.
این استاد حوزه و دانشگاه به اهمیت حقوق حیوان اشاره کرد و افزود: حیوانات بهرهمند از ادراک، شعور و دارای احساسات و عواطف اند و لذا حرمت دارند و باید به حقوق آنها احترام گذشت.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران بیان داشت: مهم ترین حقوق آن ها که مقتضای حق حیات آن ها است، آماده سازی آب، غذا، مکان مناسب و تأمین آرامش و امنیت و همچنین مصون داشتن از آزار و اذیت در بهره برداری و وارد نکردن صدمه و آسیب بر پیکر حیوانات است.
وی ادامه داد: وجود احکامی مانند احکام شکار و نحوه ذبح حیوانات در کنار حقوق حیواناتی که از سوی انسان نگهداری می شوند از ظرایف حقوق حیوانات است که از سوی اسلام به آن تاکید شده است.
حجت الاسلام آهنگران در ادامه با بیان این که وظایف انسان در مقابل همه موجودات بر اساس حقوقی است که آفریدگار این جهان به انسان تکلیف کرده است، گفت: حرمت گذاری حیوان از حقوقی است که شرع مقدس اسلام بارها در قالب احکام تکلیفی به آن ها سفارش کرده است./950/پ202/س