۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۷:۲۶
کد خبر: ۲۰۳۹۴۶

نشست بررسی مدینه پیامبر به مثابه الگوی مدنیت اسلامی برگزار شد

خبرگزاری رسا ـ نشست تخصصی بررسی مدینه پیامبر به مثابه الگوی مدنیت اسلامی در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.
مدينه

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشست تخصصی بررسی مدینه پیامبر به مثابه الگوی مدنیت اسلامی عصر امروز چهارشنبه دهم اردیبهشت ماه در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات واقع در خیابان دمشق تهران برگزار شد.

در این نشست ابوالفضل خوش منش، استادیار دانشگاه تهران با اشاره به این‌که موضوع تمدن اسلامی از قضایای مهم مربوط به حال و آینده امت اسلامی است که در زمان حاضر از ماهیت و چند و چون آن سخن سخن می‌رود، گفت: ترکیب تمدن اسلامی ترکیبی مهم و مطالعه پیرامون آن ضروری است اما بهتر و دقیق‌تر آن است که به‌جای کلمه "تمدن" که اصل و تبارش محل تردید جدی است، از کلمه «مدنیت» استقاده کنیم.

وی ابراز داشت: واژه «مدینه» چهارده بار در قرآن استعمال شده است که از این تعداد چهار بار آن درباره "مدینه النبی" بالطبع در سوره‌های مدنی و باقی درباره دیگر شهرهای جهان است که مناطق تمدنی و دارای مرکزیت دینی و اغلب برخوردار از قدرت سیاسی بوده‌اند.

استادیار دانشگاه تهران با بیان این‌که اولین و آخرین مرکزیت دینی شهر مکه بود و آخر بودن این مرکزیت به سبب ظهور پیامبر و شریعت خاتم در کنار آن بود، اظهار داشت: پی‌های این مرکزیت دینی با دستان ابراهیم خلیل و فرزندش بالا رفت و در طول تاریخ گرفتار فراز و نشیب‌های متعدد گردید.

وی با اشاره به این‌که مدنیت اسلامی عبارت از اصول و معیارهایی است که قرآن کریم از زندگی مسلمانان تحت زعامت رسول اکرم(ص) به دست داده است، گفت: طبیعی است که سیمای مدینه در برخی سوره‌های مدنی به صورتی شاخص‌تر تبیین شده است.

خوش منش بیان داشت: مدینه پس از مهاجرت پیامبر اکرم(ص) به آن تبدیل به یک مرکزیت دینی و سیاسی شد، کتاب و حکمت نبوی از مدینه جهانی شد.

استادیار دانشگاه تهران با تأکید بر این‌که در فرهنگ قرآن شخصیت رسول خدا(ص) رخت بر بسته از میان امت اسلامی نیست، ابراز داشت: از علامه حسن زاده آملی شنیدم که گفتند اگر در یک محفلی تمام  دانشمندان طراز اول تاریخ بشر جمع باشند، و آن نگار لب به سخن بگشاید، همه اقرار می‌کنند که همه امی هستیم.

وی اظهار داشت: مدینه مأوا و مثوای انسان اسلامِ آغازین یا انسان آغازینِ اسلام است و در این مدینه قرار است امور مهمی ارزانی جامعه بشری شود که بشر هزاران سال قبل درپی آن می‌گشته است.

خوش منش با اشاره به این‌که نقش معاش و اقتصاد درست در ایجاد فضا و فرهنگ سالم واضح است، افزود: در برخی سوره‌های مدنی به‌خصوص سور مسبحات که از تسبیح پروردگار و جایگاه بارز پیامبر(ص) سخن می‌گوید و قدس و تطهیر جامعه اسلامی را مدنظر می‌داند./956/پ202/ع

ارسال نظرات